Dissabte, setembre 30, 2023
AlgaidaFestesPinaTradicions

L’Ajuntament ha presentat el llibre dedicat a Sant Honorat i Sant Antoni i la nova dansa dels capgrossos.

L’Ajuntament d’Algaida presentà el passat divendres, dia 14 de gener a Algaida i ahir diumenge dia 16 a Pina, el llibre infantil Les festes de Sant Honorat i Sant Antoni a Algaida, Pina i Randa, Es tracta d’una obra editada pel mateix ajuntament amb la col·laboració del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Algaida, Margalida Garcies, explicà que la idea de publicar aquest llibre «sorgí en el marc de Municipi Educador, com experiència de col·laboració entre aquestes àrees de gestió i les entitats i associacions que participen en les festes. La idea principal que ens varen moure a crear aquest llibre és, sobretot, difondre els actes tradicionals de les festes i sobretot que tots els infants s’hi sentin protagonistes».

Per tal de confeccionar el llibre, l’Ajuntament d’Algaida ha comptat amb la participació de set il·lustradores i un il·lustrador joves del municipi: Guillem Gelabert Vanrell, Maria Antònia Gomila Fullana, Paula Pont Figuerola, Maria Magdalena Puigserver Dantí, Pilar Salas Barceló, Llucia Santa Cruz Ramis, Núria Sastre Llinàs i Maria Magdalena Trobat Coll.

Així mateix, els infants de l’Escoleta Municipal d’Infants Flor de Murta han dissenyat el nou logotip de la col·lecció Burot. A més, els alumnes del CEIP Pare Bartomeu Pou han creat les gloses que hi apareixen. També hi han col·laborat l’associació de la Banda de Música, la de Veïns COF-Pina, el col·lectiu Cossiers d’Algaida, la confraria del beat Ramon Llull de Randa, la comunitat de l’ermita de Sant Honorat. Finalment, la redacció dels textos i la coordinació de tot el projecte ha estat responsabilitat dels serveis de Cultura i de Joventut de l’Ajuntament d’Algaida.

És un llibre que descriu, pas per pas, els actes que tradicionalment tenen lloc per Sant Honorat i Sant Antoni als pobles d’Algaida, Pina i Randa. A part d’aquesta lectura dirigida als infants, el llibre compta amb un Glossari on s’amplia la informació dels actes més representatius de les festes, fent també especial atenció als Cossiers d’Algaida, a les cercaviles amb la banda de música i els capgrossos, i a en Pitxerel·lo i na Pitxerel·la, la parella de dimonis de Pina.

Nova dansa de caparrots

Per altra banda, dissabte dia 15 de gener, a les 18h, es penjà a les xarxes socials municipals un vídeo amb l’estrena de la Dansa dels Caparrots d’Algaida, composta especialment per a l’ocasió pel mestre Gabriel Oliver Garau “Torres”, coreografiada per Tomeu Gomila i interpretada per la Banda de Música d’Algaida.

En aquest sentit, Margalida Garcies explica que «a Algaida tenim una colla de capgrossos que des de fa anys surten per fer el quadrat juntament amb la Banda de Música el dia 15 de gener i encetar les festes de Sant Honorat i a l’estiu les festes de Sant Jaume, però no tenien una cançó.  Per tal de consolidar la colla i valorar els caparrots vàrem pensar fer una cançó acompanyada d’una dansa».

En aquest sentit, cal destacar que també s’ha fet un canvi generacional entre els participants, «per tal de pertànyer a la colla i consolidar-la vàrem fer una crida als joves d’entre 11 i 14 anys amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat en el temps».

Cal tenir en compte que aquests dos actes són els que s’han desenvolupat amb motiu de les festes de Sant Honorat a Algaida. Fora del programa els xeremiers despertaren al poble el dia de Sant Honorat i interpretaren diverses peces de Sant Antoni i dels balls dels cossiers.

A veure si per al 2023 es poden recuperar les torrades i els balls dels capgrossos i cossiers envoltats de gent.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: