Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaCulturaFestesTradicions

Una crònica de les Festes de Sant Jaume 2017

Després de 8 dies de festes ahir a la nit, de fet avui de matinada, la traca va posar punt i final a les festes programades.

2017-07-19_18-53-06_596Amb el caparrots i els passacarrers, s’estrenaren un bon grapat de jovenets amb la banda de Música d’Algaida. Aquests mateixos jovenets, també participaren en el tradicional però innovador i humorístic concert, de l’endemà que simulava un programa de ràdio dels anys cinquanta.

Enguany ha estat un any especial amb molts de canvis a les festes. L’obertura de bell nou de Can caragol ha fet que s’hagués de moure l’escenari a la zona d’aparcament que està davant el corral de la Rectoria. Allò que semblava a priori una solució per sortir del pas, ha resultat ser un èxit si atenem els diferents comentaris que moltes persones feien, inclosos els presentadors de la gala, que enguany no hagueren de demanar gaire que s’asseguessin per tal de tothom poder gaudir de la festa. Aquest any però la participació adulta s’ha reduït a un sol grup.

El dissabte, va tenir lloc la gimcana d’Algaida jove amb molta participació i a les nou del vespre es va dur a terme la presentació del llibre Els dimonis del cançoner popular de Mallorca a davant l’església, amb dos dimonis algaidins i l’autor Miquel Sbert. Més tard, festa de gramola fins a les sis del matí.

Diumenge de capvespre, missa de festa i homenatge a les persones majors de vuitanta anys i més tard actuació de l’Artuskada a plaça i també en el descans de la desfilada de moda organitzada per Càritas Mallorca i altres entitats. Es tractava del projecte Koluté, que en llengua wolof significa confiança, i que es un projecte de producció i confecció de patronatge industrial amb teles importades de Senegal oferint una iniciativa d’economia solidària que posa al centre a la persona i la seva dignitat. Tot un èxit, que podeu comprovar a la galeria dels vídeos.

A la mateixa galeria, també trobareu els grans protagonistes de les festes: els Cossiers. Especialment els tres Cossiers que deixaven de ballar amb motiu d’haver complit els cinquanta anys: Miquel Ballester (dimoni), Joana Maria Llompart (dama) i  Sebastià Verger. També per als quatre nous Cossiers: Pau Fiol i Ramon Bibiloni, que s’estrenaren per la revetla i Guillem Andreu Ramis i Guillem Puigserver, el dia de Sant Jaume. Les seves cares reflectien l’orgull i la felicitat d’haver fet realitat un dels somnis de la seva vida: ser Cossier.

Cal felicitar a tot el poble per la implicació en la decoració amb els colors dels cossiers en aquesta iniciativa posada en marxa fa dos anys per Algaida Jove, així com que tothom dur la camiseta feta per a l’ocasió i dissenyada per Magdalena Trobat Coll.

IMG_2179Després dels focs artificials, va tenir la berbena a ses escoles amb una mica més de gent que l’any anterior tot i ser en dia feiner. Algaida és dels pocs pobles que no trasllada les berbenes al cap de setmana, sinó que respecta el dia de la revetla.

L’Alborada fou renouera però discreta. Ja son poques les persones que acompanyen els xeremiers a despertar el poble el dia de Sant Jaume. L’anècdota es produí després de l’ofici quan el rector Antoni Riutort demanà a les autoritats que entrassin a la sagristia després de la celebració per poder saludar-los, i és que per un petit problema no havia pogut fer-ho abans. Els polítics presents mentre entraven a la sagristia tenien cara de cirscumstància que després esdevingueren en rialles i bon rollo amb la salutació del rector i el predicant, Jaume Puigserver.

img_2268La representació teatral d’enguany va ser breu però entretinguda i poc després hi hagué a plaça el concert de Tardes de cafè, un grup algaidí que sonaren molt bé, llàstima que la gent (poca) que hi era a plaça no s’animàs a ballar més.

Dia de santa Anneta amb les tradicionals carreres de joies, en què hi participaren els nins i nines, pares, mares, padrins i padrines dels infants. Horabaixa amb les tradicionals carreres, enguany també amb canvi de recorregut per mor de les obres de pluvials al carrer de la ribera, i amb bon paper dels algaidins.

IMG_2317

El vespre entrega dels premi Santa Anneta 2017, i actuació musical del premiat, en Tomeu Penya a sa plaça el qual va oferir un concert dels seus grans èxits de tots el temps. De fet ja hi havia mnolta gent que gran que guardava el seu lloc des de les nou del vespre, quan encara ni tans sols s’havien fet les proves de so del grup. Tomeu Penya es mostrà agraït pel premi i haver-jlo rebut a una poble com Algaida, del qual va dir era “collonut”.

Un cop acabada la traca, i fora de programa, és va fer el tradicional ja encontre entre Sant Jaume i Santa Anneta acompanyats per una part de la banda de Música i un centenar de persones que més tard participaren en els jocs que havien preparat des d’Algaida Jove. Es tracta d’un dels actes que podriém qualificar dins del conjunt de les anomenades neofestes, la qual, poc a poc. va guanyant adeptes si bé aquets se circumscriuen a la gent del poble, donat que se fa ja ben entrada la matinada. Un fet que pot considerar-se ben positiu.

Finalment us volem agrair a tots els qui heu emprat l’etiqueta #festesalgaida17 a les xarxes socials i us convidam a què visiteu el nostre especial de festes amb gairebé 500 fotos i més d’una quinzena de vídeos de les festes.

Si en teniu més, especialment dels actes que no s’han pogut cobrir, els podeu remetre a noticiariessaig@gmail.com. Recordau que es Saig, tant en paper com en digital, és un mitjà popular perquè el volem fer entre tots.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: