19 abril, 2024
AlgaidaCulturaFestesTradicions

Els Cossiers, veterans i novells, dansaran avui i demà amb motiu de Sant Jaume

La revetla de Sant Jaume ja torna a ser aquí. Avui a partir de les 19:30 hores els algaidins tornarem a emocionar-nos sentint els flabiols i tambors anunciant l’arribada dels Cossiers a sa plaça, procedents de la seu de l’Obra Cultural d’Algaida, al carrer del Laberint.

IMG_2064Amb la música, i els colors groc, verd i vermell, que pengen en forma de cintes i mocadors a moltes de les finestres i balconades del poble. Una iniciativa encapçalada fa dos anys per Algaida Jove i que ja tothom ha assumit. Igualment fer-se amb la camiseta, lema del qual enguany és “Algaidins, tres colors duim dedins” i que se demana es dugui el dia de la revetla, cosa que fa la immensa majoria del poble, especialment els més joves i les famílies amb infants al complet.

Enguany però, serà diferent per a part dels protagonistes de la festa i també per a les seves famílies. Uns perquè, seguint el reglament dels Cossiers d’Algaida, en complir 50 anys es deixa de ballar, però no de ser Cossier perquè “un cossier no ho deixa de ser mai”. D’altres perquè s’estrenaran per primera vegada, un any abans del que inicialment estava previst, d’entre els candidats que se presentaren les festes de sant Jaume de l’any passat.

Aquestes festes de Sant Jaume de 2017, es retiren tres Cossiers i s’acomiadaran dels balls el dia de la revetla de Sant Jaume. Són Miquel Ballester (dimoni), Joana Maria Llompart (dama) i  Sebastià Verger. Juntament amb ells els acompanyaran els altres Cossiers, Pep Pou, Xesc Barceló, Ricard Echevarria, i els dos nous que s’estrenen aquest dia: Pau Fiol i Ramon Bibiloni.

El dia de Sant Jaume la dama serà na Laura Ferragut, i els Cossiers seran Pere Mindona, Toni Barceló, Xesc Cerdà, Guillem Mascaró i Joan Antoni Juan, que exercirà de dimoni. Aquest dia s’estrenen dos nous Cossiers, Guillem Andreu Ramis i Guillem Puigserver, els quals tendran la responsabilitat de ballar l’Oferta.

Els cossiers no podrien dansar sense els flabiolers i xeremiers: Mateu Mulet, Alexandre Mulet i Mireia Oliver.

La tradició dels Cossiers a Algaida

Enguany fa 44 anys que un grapat de joves decidiren recuperar la tradició dels ball dels Cossiers durant les festes de Sant Jaume, després d’una temporada en què havien desaparegut.

Les danses dels Cossiers d’Algaida que s’interpreten són les Bombes (que serveix per acompanyar les autoritats i també hi participa la xeremia), Mestre Joan, Els reis, Flor de Murta, Dansa Nova, Obriu-nos, Mergançó i Titoieta, que sempre és la darrera i es venç al dimoni. L’Oferta, l’única que s’executa dins l’església davant la relíquia del sant o de la veracreu.

Com es tradició per les festes de Sant Jaume durant la revetla fan el quadrat del poble en el sentit contrari a les agulles del rellotge aprofitant les creus de terme: sa plaça, carrer de s’Aigua, creu de la Ribera, carrer de la Roca, creu de la quarterada, carrer Unió, carrer Amargura, creu d’Es Colomer, i altre cop a sa plaça. Des de fa temps, també se sol ballar davant la casa del batle o batlessa, cosa que també es durà a terme.

Aprofitam aquesta notícia, per desitjar-vos molts d’anys de part de tots els qui feim la Revista es Saig.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

One thought on “Els Cossiers, veterans i novells, dansaran avui i demà amb motiu de Sant Jaume

  • Dónde las venden que no las vi por ningún sitio gracias

Comments are closed.

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint