Dimarts, setembre 26, 2023
AlgaidaCulturaFestesLlenguaTradicions

Presentació del llibre Els dimonis del Cançoner Popular de Mallorca a Algaida

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEl passat dissabte va tenir lloc la presentació a Algaida del llibre de Miquel Sbert Garau Els dimonis del Cançoner Popular de Mallorca, publicat per Lleonard Muntaner Editor.

A l’acte de presentació hi assistiren una seixantena de persones que pogueren escoltar, no només la presentació de l’autor, sinó que també com es recuperaren la festa dels Cossiers i del dimoni, amb una exposició dels vestits que es pogueren veure penjats a la paret de l’església.

Durant l’acte, l’Obra Cultural va voler tenir recordatori a la figura de l’amic, mestre i excursionista Arnau Amer, qui recentment ens ha deixant. Es llegiren dos poemes en honor a la seva memòria.

Entre els convidats hi havia Andreu Oliver, qui com antic dimoni dels Cossiers, va explicar unes vivències personals carregades d’anècdotes ben interessants, en la construcció del paper que havia de jugar el dimoni dins la festa del Cossiers i com es va anar guanyant el respecte per aquesta tradició, la qual va recordar, antigament ser Cossier era mal vist en el poble. Allò que va tenir clar, era que el dimoni havia de formar part de la festa dels Cossiers, i que no s’havia de desvirtuar el sentit de la festa. També feu un parlament explicant la seva experiència Miquel Ballester Quitxero, Cossier i dimoni fins enguany que se retira.

L’autor del llibre, professor i especialista en etnopoètica, Miquel Sbert explicà que el fenomen dels dimonis com a element associat a moltes festes de Mallorca ha experimentat aquests darrers anys un ressorgiment i una vitalitat extraordinària. A les cançons dels dimonis, els versos ens diuen com és i què fa el dimoni. Recorden, per tant, la història, l’ordre social vigent durant segles i en fan burla o se’n serveixen com a excusa per a una pseudosubversió en uns límits marcats pel calendari de la festa.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: