Dimarts, desembre 5, 2023
AlgaidaEconomiaMedi ambient

Algaida i altres pobles es beneficiaran de projectes d’autoconsum energètic compartit

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, presentaren aquest dijous els 17 projectes d’autoconsum compartit que l’Institut Balear de l’Energia (IBE) ja està desenvolupant als pobles de la part forana de Mallorca i que beneficiaran 846 habitatges i 103 empreses de diversos pobles de l’illa a més de generar una potència de 925 kW.

Foto: GOIB

A l’acte també hi assistiren el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, i representants dels ajuntaments implicats. En el cas d’Algaida hi assistí el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Algaida, Tomeu Ballester.

Durant l’acte de presentació el vicepresident Yllanes va indicar que «l’objectiu d’aquests projectes no és altre que el d’abaratir la factura de la llum i lluitar contra la pobresa energètica. Això suposa els primers passos en generació i comercialització d’energia produïda per una empresa pública de les Balears operant en règim d’autoconsum, una acció que ja estam fent a Santa Eugènia, municipi pioner en tot l’Estat a consumir energia pública i neta a preu de cost».

«Tenim previst instal·lar més de 925 kW de potència a les cobertes d’espais municipals d’Alaró, Algaida, Artà, Bunyola, Campanet, Esporles, Manacor i sa Pobla. Així mateix, com a edificis de l’IBAVI també a sa Pobla i Inca, Campos, Capdepera i Cala Rajada. En total, més de 846 llars i 103 pimes es podran beneficiar d’aquesta electricitat, i s’abaratirà així la seva factura de la llum», ha afegit.

Els projectes

Els 17 projectes d’autoconsum compartit que l’IBE ja desenvolupa a la part forana de Mallorca es troben situats als municipis d’Alaró, Algaida, Artà, Bunyola, Campos, Campanet, Capdepera, Esporles, Inca, Manacor i sa Pobla. El total de potència generada amb les instal·lacions a tots els pobles arribarà als 925 kW d’energia i la inversió total serà d’1.216.500 euros per part de l’IBE.

En el cas d’Algaida, el projecte que s’està desenvolupant es troba a la sala polivalent del municipi i generarà una potència de 20 kW per a 16 habitatges i 2 empreses. La inversió d’aquest projecte és de 26.000 euros. Un projecte del qual ja us en parlarem el passat desembre.

Crida als ajuntaments perquè cedeixin espais

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «amb aquests projectes avançam cap a una transició energètica socialment justa, basada en la democratització de l’energia i amb especial atenció a criteris socials. Aquest projecte és un exemple de com les administracions podem lluitar contra el canvi climàtic i la pobresa energètica de manera conjunta. Un objectiu al qual se suma la necessitat d’evitar dependre energèticament de l’exterior per tenir un sistema més resilient». A més, ha fet una crida als ajuntaments assistents perquè cedeixin cobertes i espais on l’IBE pugui desenvolupar aquests projectes per poder arribar encara a més gent i poder accelerar la transició energètica d’una forma socialment justa i distribuïda.

Per la seva banda, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha assenyalat que «aquest és un projecte que és reproduïble a tota mena d’instal·lacions i municipis; des d’escoles, poliesportius o aparcaments fins a edificis administratius. Un exemple que maximitza el potencial de les nostres cobertes per a generar energia sense la necessitat de consumir territori. Vull recordar que l’IBE es troba a disposició de la resta d’ajuntaments de les Illes per tal de poder replicar aquest model i ajudar a avançar en la democratització de l’energia».

Cal destacar que l’IBE ja ha posat en marxa a altres municipis de Mallorca aquest tipus d’instal·lacions. Concretament, al municipi de Santa Eugènia ja es produeix i comercialitza energia verda i que beneficia un total de 38 habitatges, 4 d’ells vulnerables, i 3 negocis. A més a més, està previst que ben aviat també entrin en funcionament projectes de similars característiques a Deià, a Consell i a ses Salines. D’altra banda, a Palma també s’estan desenvolupant projectes d’autoconsum compartit. En aquest sentit, els dotze projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que s’estan desenvolupant a la ciutat beneficiaran 868 habitatges i 62 empreses, a més de generar una potència de 620 kW. 

Per mitjà de convenis de col·laboració, els ajuntaments cedeixen els espais a l’IBE per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i obtenen a canvi una part de l’energia a preu de cost. Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els anys que venen i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d