Dimecres, novembre 29, 2023
AlgaidaAlgaida en xifres

Algaida guanya població respecte del 2021 i supera els 6.000 habitants.

Les dades dels censos publicats el passat desembre per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) destaquen que la població illenca ha augmentat amb 340.000 persones en les dues darreres dècades, però també la proporció de residents en el lloc de naixement ha disminuït i avui dia ho és pràcticament només un de cada tres balears. De fet, cap comunitat autònoma ha crescut tan demogràficament com les Balears entre el 2011 i el 2021. L’increment d’un 7,5% en deu anys fa que les Illes Balears ja quasi arribin als 1,2 milions d’habitants (1.176.659 habitants). Ara, amb la publicació de les dades del padró actualitzat, no només es confirmen les dades sinó que a més es mostren el creixement i decreixement de la població a les Illes.

En el cas de Mallorca, és a la serra de Tramuntana, amb municipis per davall de 10.000 habitants com Estellencs, Deià i Escorca, tenen una forta incidència de població estrangera. En canvi, a la zona interior del Pla de Mallorca format per pobles que, majoritàriament, no superen els 10.000 habitants, és allà on trobam una major proporció d’autòctons. Així, destaca Petra, seguit de Maria de la Salut, Sant Joan, Llubí, Ariany i Porreres, superant en tots els casos el 50 % de població autòctona.

De l’estudi del padró es constata que Palma perd població i, en canvi, les altres ciutats d’Inca i Manacor, sí que guanyen veïns. Algaida, Calvià, Binissalem, Campos, Sencelles, Santa Eugènia o Marratxí lideren els increments poblacionals.

En canvi, perden empadronats dos municipis molt propers a Palma, Consell i Santa Maria, possiblement pels preus elevats de l’habitatge. En alguns dels municipis esmentats anteriorment i que guanyen població, el preu del metre quadrat és més assequible, a més que és possible trobar habitatges amb més sortides a l’exterior, una característica molt demanada després del confinament per la covid.

En el cas d’Algaida, tot i trobar-se a l’interior de Mallorca, la seva proximitat en Palma, fa que per alguns geògrafs el nostre municipi ja el considerin com a part de l’àrea metropolitana, gràcies a la carretera de Manacor. A Algaida, només un 36 % de la població és autòctona, i un 14 % ho és de fora de la UE. A més a més, segons el cens de població de l’any 2021, Algaida hauríem superat els 6000 habitants (concretament 6.075 habitants) amb un increment poblacional una mica superior al 14 %, respecte del cens de 2011, en què la població algaidina era de 5272. Amb les dades del padró continu, Algaida tenia, l’any 2022, 112 persones més empadronades que l’any 2021, amb una població de 5963 habitants.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: