Divendres, setembre 29, 2023
AlgaidaPinapolíticaRanda

Anàlisi de com vàrem votar a Algaida el passat 28M

En els darrers dies, diferents mitjans han publicat anàlisis estadístiques sobre com es va votar el passat 28 de maig. Per a alguns ciutadans s’ha posat el crit en el cel quan han descobert que és possible extrapolar més informació de la pròpiament electoral. No obstant això, el vot és secret i no es pot saber qui vota a qui. Les dades de resultats de les votacions s’obtenen per districtes electorals, no per carrers. I aquestes dades que fins ara eren només conegudes pels partits ara són públiques a través de les administracions. I és interessant que les anàlisis de com s’ha votat (és a dir, on hi ha els caladors de vots dels partits) siguin accessibles per a tothom i no només per un pocs. En cap cas, es tracta d’assenyalar a ningú pel seu vot. No és en cap cas la selecció.

El Ministeri de l’Interior han fet públiques els gràfics i dades de votació dels municipals. En el cas d’Algaida estan dividits en dos districtes. El districte 1 és el més proper a Palma i el districte 2 és el més proper a Montuïri. A les eleccions municipals el districte és únic i, per tant, és molt difícil veure d’on venen els vots. No obstant això, i ja com dèiem en els resultats, els principals vots de la ultradreta, estan localitzades a unes taules ben concretes. No es tracta d’assenyalar a ningú amb el seu vot, que evidentment és secret, sinó de mostrar sociològicament el vot.

Per cert, que encara que el PP i Més augmenten de vots, tant el PSOE com aquests dos partits perden percentatge per l’entrada de Vox.

Pel que fa a les eleccions autonòmiques, Algaida va guanyar la dreta, esdevenint a diferència de les eleccions de 2019, la força més votada per davant el PSOE que a més a més va augmentar la seva participació, juntament amb Més per Mallorca. D’aquí se n’extreu la conclusió que, a diferència de fa 4 anys, els algadins, pìners i randins, diversificaren més el vot segons la institució que votaren. Aquí també hi ha diferències respecte de la participació.

Mirant més en profunditat el vot a les eleccions municipals a Algaida, es pot creuar el vot als diferents partits amb altres variables sociodemogràfiques d’interès de cada localitat, com ara el percentatge de participació, la taxa d’atur calculada, la renda neta per persona, la proporció de persones més grans de 65 anys, la de població amb estudis superiors i la d’estrangers censats al municipi.

Pel que fa a les persones en atur, les dades de participació i de vot indiquen que el 3,04 % de les persones sense feina a Algaida. Un 19,31 % de la població algaidina que va anar a votar era major de 65 anys. Un 27,19 % de la població tenia estudis superiors que va anar a votar. En el cas de les eleccions locals hi participaren el 13 % de la població estrangera que podia votar. A continuació us oferim les gràfiques sobre el pes que tenen en el vot de cadascuna de les candidatures.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: