Dimarts, octubre 3, 2023
AlgaidaPinapolíticaRanda

Crònica del plenari del mes de març de 2022.

A les 20 hores del dijous 10 de març de 2022 va tenir lloc a la sala de plenaris de l’Ajuntament d’Algaida, la sessió plenària del mes de març que, com que no va tenir lloc el primer dijous si no el segon té caràcter extraordinari. El plenari va començar amb un minut de silenci en condemna la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

Després de la lectura i aprovació de l’acta de la sessió extraordinària de 15 de febrer de 2022, va donar lloc a l’aprovació de diferents declaracions institucionals de part de l’Ajuntament. Abans de tot, la batlessa va llegir la carta de l’Associació de governs locals d’Ucraïna va fer arribar als ajuntaments de Mallorca, a través del Fon Mallorquí de Solidaritat. Amb la carta es demana la petició d’una zona d’exclusió aèria. Just després es va llegir la Declaració institucional en condemna de la invasió russa d’Ucraïna i en suport a tota la ciutadania ucraïnesa. S’aprovà per unanimitat.

Després es va procedir a la lectura i aprovació per unanimitat de la Declaració institucional amb motiu del 8 de març en favor dels drets humans de les dones i nines afganeses.

Finalment, es va llegir i aprovar per unanimitat la Declaració Institucional per commemorar el 8 de març-Dia Internacional de les Dones.

Mocions del PP

Després vingué el torn de les mocions del Partit Popular. La primera a debatre’s fou la Moció presentada pel grup municipal popular sobre l’eliminació de l’impost sobre successions. Maria Antònia Mulet, en nom del grup socialista va afirmar que no entenen la moció i que han comparat que es fan a altres comunitats autònomes, governades per diferents partits. En el cas de Balears el tribut, segons digué la batlessa, oscil·la entre l’1 i el 21 %. Mulet digué que no està d’acord en la tributació de l’1% perquè comparteixen el principi de què ha de pagar qui més té. Si es mostrarien partidaris d’aplicar bonificacions, però recorda que aquesta no és una competència municipal sinó autonòmica. Oliver contrarestà dient que 3000 famílies de balears hagueren de renunciar a la seva herència durant l’any passat i que les mocions es presenten també sobre temes de les quals no són competència municipal. Margalida Puigserver va dir que ells creien en la redistribució fiscal i votarien en contra. Oliver digué que «els més tenen paguen i poden heretar i els qui no tenen no poden heretar». La moció fou rebutjada per 4 vots a favor i 9 en contra.

Seguidament, es va sotmetre a debat la Moció presentada pel grup municipal popular relativa a la modernització, la llibertat de mercat i la sostenibilitat del model turístic. Tomeu Ballester prengué la paraula per dir que tenien dues visions oposades del model turístic, a curt termini o per aquesta temporada i ells (Més per Algaida) a llarg termini. Ballester argumentà que no s’eliminen places i cità exemples de massificació turística. La nova llei inclou aspectes de circularitat i de reducció de residus i els fons europeus s’han de diversificar i no posar-los tots dins el mateix sac. Oliver va demanar per les places turístiques que tenia en funcionament i si estava d’acord amb la reducció de les places turístiques quan ell en tenia. Ballester va respondre que fa cinc anys que ja no explota turísticament els seus habitatges. Jaume Lliteres del grup socialista va fer una defensa de la llei en la mesura que l’economia circular permetrà millorar l’economia local. A més Lliteres discrepava en la manca de consens perquè el decret llei es tramitarà en forma de llei i criticà la referència a la llei Delgado de 2012 que «hagué de ser retirada per envair competències urbanístiques del Consell». Oliver li va dir que fer un decret llei inicial no era consensuar una llei. La moció fou rebutjada per 4 vots a favor i 9 en contra.

Control i fiscalització

En L’assabentat dels acords de la Junta de Govern Local adoptats en data 24 de febrer de 2022 i de les resolucions d’Alcaldia adoptades des del darrer Ple extraordinari, Rafel Oliver del PP no va fer cap pregunta sobre els decrets.

Informació municipal

La batlessa Maria Antònia Mulet va informar sobre les següents qüestions:

 • GUILLEM VERGER I GARAU. El passat mes de febrer va morir a Barcelona Guillem Verger i Garau. Nascut a Algaida l’any 1929 i que malgrat que la seva vida professional va ser a fora de la nostra illa, sobretot a Barcelona. Sempre va tenir un vincle molt fort amb el nostre municipi ja fos amb les visites al seu domicili familiar o a la seva filla que ha viscut durant molts d’anys al nostre poble. De la seva trajectòria professional hem de destacar que va ser un pioner en la seva lluita contra les malalties infeccioses i, després d’haver iniciat la seva formació a París, va organitzar i dirigir l’any 1975 una de les primeres unitats de malalties infeccioses a Espanya des de Barcelona. Allà va compaginar la seva tasca assistencial amb la seva tasca d’investigació i docència. Per tot això des de l’Ajuntament volem fer arribar el nostre condol a la seva família
 • JUBILACIÓ ALEJANDRO PIZÁ COLOM. Ahir dia 9 de març es va jubilar després de més de 30 anys de professió com a metge a Algaida i Pina, n’Alejandro Pizá. Des de l’Ajuntament d’Algaida i li volem agrair la tasca que ha realitzat durant tots aquests anys per a millorar la salut de tots els que vivim al nostre municipi i li desitjam el millor en aquesta nova etapa. També volem informar que al centre de salut d’Algaida hi ha disponible un llibre de firmes que l’Ajuntament ha posat a disposició de tots els veïnats perquè li puguin fer arribar els seus sentiments.
 • DONES SOIB I SOIB REACTIVA: Aquests dies s’han incorporat a l’Ajuntament el nou treballador i les noves treballadores que amb un contracte el primer de 6 mesos i d’1 any la resta i dins el programa del SOIB reactiva i de SOIB dona. Dins el programa de SOIB reactiva per aquest any i dins les 3 línies s’han incorporat 3 treballadors i dins el programa de SOIB dona s’han incorporat 16 dones que desenvoluparan la seva tasca a diferents llocs de feina com ara neteja edificis escolars, neteja viària, manteniment o tasques administratives. Recordar que aquest projecte està subvencionat un 100% pel SOIB i que la subvenció és d’uns 400.000 €. També aprofitar que avui han finalitzat el contracte les dones que durant un any i amb el mateix programa han fet feina al nostre municipi. Des de l’ajuntament es vol agrair la feina feta i esperam que aquesta oportunitat els hi pugui obrir les portes per a poder continuar fent feina i millorar.
 • NOU CANAL DE DIFUSIÓ DE NOTÍCIES DE L’AJUNTAMENT D’ALGAIDA MITJANÇANT WHATSAPP: El passat 7 de març l’Ajuntament va posar en marxa un nou sistema per fer arribar les notícies i esdeveniments d’interès als veïns del municipi mitjançant l’aplicació WhatsApp. L’objectiu d’aquesta nova campanya és que les notícies arribin a tots els habitants d’Algaida, Pina i Randa d’una manera còmoda i senzilla. –   Per poder adherir-se a aquest nou canal de difusió simplement s’ha d’enviar un missatge de WhatsApp al número 601 981 990 amb la paraula “NOTÍCIES”. En cas de voler deixar de rebre informació, s’ha d’trametre un altre missatge amb la paraula “BAIXA”. Aquest servei és únicament per rebre informació i no es contestaran els missatges. En cas de voler contactar amb l’Ajuntament, ho podeu fer mitjançant el correu ajuntament@ajalgaida.net. Des de l’Ajuntament es garantirà el compliment de la Llei de Protecció de Dades Personals. I en aquests moments ja tenim uns 150 veïnats que s’han donat d’alta.
 • PREMIS CASTELLITX 2022: El passat mes d’octubre es van convocar des de la Regidoria de Cultura  els Premis Castellitx 2022 en les diferents modalitats i que enguany  la novetat que el Premi Joan Balaguer Mulet de Fotografia passa a ser totalment digital. Ja ha acabat el termini per a la presentació de tots els treballs, volem destacar que enguany la participació ha estat la més alta fins ara, amb un total de 744 treballs i on la de fotografia ha estat la més nombrosa amb una participació de 469 fotografies que han arribat de diferents indrets del món. Per tant, podem dir que enguany la participació en els premis Castellitx ha estat tot un èxit i que es demostra un any més la consolidació d’aquests premis dins l’àmbit de la cultura i la llengua catalana  i en conseqüència, podem estar ben orgullosos tots i totes.
 • AJUTS A UCRAÏNA. Amb motiu de la invasió de Rússia a Ucraïna es va posar en marxa des d’Algaida Solidària amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algaida la recollida d’aliments, roba i altres per als refugiats que han hagut de sortir del país. Tal com veiem a la resta de l’estat espanyol la solidaritat una vegada més dels veïnats i veïnades d’Algaida és molt gran i la recollida ha superat totes les expectatives i des de la brigada municipal ara per ara no bastarà un sol viatge amb el camió. A la recollida també hem d’afegir les aportacions econòmiques mitjançant el número de cc que el fons mallorquí ha habilitat, el col·legi d’apotecaris i altres entitats que en aquests moments també són molt altes. Per tant, agrair a tots els veïnats i veïnades les mostres de solidaritat que en aquests moments necessiten els ciutadans i ciutadanes d’Ucraïna. L’ajuntament agraeix la solidaritat dels veïnats d’Algaida, Pina i Randa.
 • PROGRAMA VACANCES EN PAU: Enguany es reprèn des de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears el programa vacances en pau per l’acolliment d’un infant sahrauí. Per tots els interessats el dijous dia 17 de març a les 18.30 h al local de l’associació hi haurà una reunió informativa. Si es vol assistir s’ha d’informar a l’associació (971728839).
 • PROCÉS MATRICULACIÓ I ORDENACIÓ DEL CURS ESCOLAR 2022-2023 DE L’EMI FLOR DE MURTA: Avui Per ahir dijous) es va aprovar la normativa que regula el procés de matriculació i ordenació per al pròxim curs de l’EMI Flor de Murta i on es publica el calendari del procés  d’admissió que s’inicia el dia 14 de març i finalitza dia 1 d’abril. I on també es regula les dates de matriculació que seran de l’1 al 16 de juny. Les sol·licituds s’han de presentar preferentment per via telemàtica, però des de l’escoleta si es necessita ajuda tècnica o per presentar la documentació es pot demanar cita i s’ajudarà amb els tràmits tal com s’ha fet els darrers anys.  Les places a l’escoleta per al pròxim curs serà de 74 infants.
 • AGENDA 8 M. La setmana passada es va publicar l’agenda d’actes  per la celebració del 8M amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, on durant unes setmanes es duran a terme diferents activitats adreçades a tota la ciutadania i molt especialment als joves com són exposicions, xerrades com la de pornografia i joves del divendres i/o gimcana.
 • I JORNADES DONES I ESPORT.  LA SALUT COM A META.  26 I 27 DE MARÇ A CURA. La regidora Margalida Fullana va explicar que aquestes primeres Jornades enfocades a l’activitat física i a la salut vistes des d’un punt de vista integral i holístic. Es debatran temes d’interès mitjançant conferències tallers i classes dirigides i hi participaran empreses del sector del Municipi d’Algaida i d’altres indrets. L’objectiu principal d’aquestes primeres Jornades és informar dels beneficis de l’esport com a eina de salut i relacionar-ho tot plegat amb les diferents metodologies de salut emocional i autocura. Alhora, també, facilitar un punt de connexió i trobada entre tots els participants que impulsen programes de millora de salut de la dona.

Precs i Preguntes

Rafel Oliver del PP es va interessar per les diferents qüestions:

 • Estat de la construcció de l’Escoleta municipal. Maria Antònia Reinés va informar que el projecte està enllestit i que es faran tres aules i des de l’Ajuntament es va demanar que també s’acondicionàs l’espai exterior. No s’espera que puguin començar enguany, però si que és possible que es pugui licitar a final d’any. També es va dir que es va tornar enrere un projecte inicial perquè l’equip directiu no estava d’acord amb el projecte perquè no responia a les necessitats.
 • L’escoleta d’estiu és molt més car que durant el curs acadèmic. Reinés va dir que perquè era un servei extra que està fora del servei educatiu del curs acadèmic. Mulet va dir que aquest preu s’havia mantingut durant els darrers anys. La batlessa Mulet va intervenir per dir que canviar tot el procés i fer arribar l’escoleta d’estiu fins al 15 d’agost requereix modificar tota l’ordenança fiscal de l’escoleta municipal.
 • Material del pàrquing de sa tanqueta. La batlessa digué que el material és de Mac insular amb un certificat que diu que el material és bo. Oliver va demanar per la possible compra del solar. La batlessa digué que està en estudi, però que ja no serveix com a equipament educatiu per ampliació de l’escola. A més a més, s’haurà de liquidar primer el pressupost de 2021 i amb el romanent a veure què es pot fer; tanmateix, la batlessa Mulet va dir que es preveu que a causa de la manca de materials hauran de recalcular en un 20 % les obres previstes al municipi que s’haurà de pagar del romanent.
 • Pista de pàdel d’Es Porrassar si està en funcionament o no. La batlessa digué no està en funcionament i que s’està pendent de licitació la renovació de la pista.
 • Situació del punt verd nou. Mulet digué ara s’ha entrat el projecte a la Comissió Balear de Medi Ambient per veure si seria possible ubicar-lo allà on està previst i poder tancar-ne la compra. Creuen que la tramitació serà ràpida

La sessió plenària acabà passades les 21:20 del vespre.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: