Dimarts, desembre 5, 2023
AlgaidaFestes

Com eren les festes de Sant Jaume fa trenta anys?

santjaume85A Algaida tenim la sort de comptar amb una revista com Es saig que ha estat present en les nostres vides durant quasi 35 anys. I sempre és bo fer una ullada cap enrere per veure com eren les festes de Sant Jaume ara fa just 30 anys. Unes festes que, per primera vegada, foren completament de franc.

Com mana la tradició les festes començaven amb el cercavila dels caparrots i la banda de Música. Però aquell any les festes només duraven cinc dies, del 24 al 28 de juliol, i ja fa ser com un extra perquè la tradició era que només en durassin tres. I la cosa convenia perquè com que sant Jaume, és el patró d’Espanya, el 25 de juliol era festa i es podria agafar també santa Anneta. Ara ja no se pot.

Aquell any, els  Cossiers feren el quadrat juntament amb els Xeremiers de Pina i quasi amb el sopar a la boca hi havia gent que assistia a Sa Plaça, al concert de la Banda de Música.

La “grandiosa berbena” a ses escoles fou amenitzada per TONY FRONTIERA – CIRCUS – ACUARIOS i PASOS, la qual coincidia a Sa Plaça de les rodelles, coets i bombes a càrrec de la Pirotècnica Jordà de Lloret, que en això no ha canviat. Dels focs artificials encara s’encarreguen ells.

El dia de Sant Jaume, després de missa i dels cossiers, el Club Columbòfil d’Algaida i a les 12:30 hores, aprofitant que les festes és una bona etapa perls actes d’inauguració, es va fer la de Unitat Sanitària d’Algaida, la qual per als més joves que no ho recorden estava ubicada allà on avui hi ha el Centre de Día. El vespre la tradició manava que hi hagués teatre. Aquell any es va representar l’obra ‘Es na Xima Xema’ a càrrec de  la Companyia Zanoguera Alfaro.

El dia de Santa Anneta, que era divendres, dos clàssics. les carreres de joies el matí i el premi ciclista el capvespre. El dissabte 27 fou un dia ben futboler destacant un partit de veterans entre el CE Algaida i el RCD Mallorca. El vespre fumada en pipa de sang i una quasi repetició a la revetla de sant Jaume però amb altres grups: BOHEMIOS – LOS OCULTOS i S’ORQUESTINA D’ALGAIDA, que enguany també repeteix, com a grup, ja que queden pocs músics en actiu d’aquella època a l’actualitat.

Finalment el diumenge 28 de juliol, destaca el concert de Música coral a  càrrec de la Coral de Porreres, i a partir de les 22’15 a Sa Plaça, tingué lloc una vetlada popular amenitzada per ELS VALLDEMOSSA i SALSA PICANTE. A mitjanit la traca final posà punt i final a les festes.

A continuació trobareu les fotografies amb el programa que va publicar Es saig, en el número 55 de juliol de 1985.

Redacció Noticiari Es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d