Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaCulturaPatrimoniPina

Els Cossiers d’Alaró i Manacor són Festa d’Interès Cultural. I els d’Algaida?

Cossiers Sant Jaume 2015
Cossiers Sant Jaume 2015

Aquesta setmana el Consell de Mallorca ha aprovat la declaració de diferents celebracions populars que representen la riquesa cultural i folklòrica de l’illa. Es tracta de: Sant Joan Pelós de Felanitx, els Cavallets de Felanitx, Sant Antoni de Sa Pobla i el Firó de Sóller  En paraules del vicepresident primer de la institució insular i conseller de cultura, Francesc Miralles, aquesta declaració és “una garantia de preservar l’essència d’aquestes festes i assegurar-ne la supervivència”.

També formen part d’aquest conjunt de celebracions de Festes d’Interès Cultural els Cossiers d’Alaró i els Cossiers de Manacor, els quals foren recuperats el 1992 i 1981. respectivament.

Però de manera inexplicable altres Cossiers de Mallorca i amb una tradició també important com els de Montuïri o el d’Algaida no gaudeixen d’aquesta protecció com a Festa d’Interès Cultural. Les declaracions de festes d’interès cultural requerieixen d’un procediment individualitzat per a cada una d’elles i excepcionalment, es podran declarar d’interès cultural de forma genèrica determinades festes en els casos en què per les seves característiques i similituds, la seva relació entre elles, o per motius històrics, ho facin aconsellable. Però ningú ha iniciat aquest procediment en el nostre municipi.

En els expedients d’incoació dels dos grups de Cossiers d’Alaró i Manacor, el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca afirma que, tant un com l’altre

reuneix les característiques a què fa referència la UNESCO en la seva Declaració de 17 d’octubre de 2003, «Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial», en l’article 2 de la qual defineix el patrimoni cultural immaterial com el «que es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats i grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, infonent un sentit d’identitat i continuïtat, i contribuint així a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana».

Amb la finalitat de salvaguardar la festa, i tal com estableix la declaració de la UNESCO, se n’ha de potenciar l’estudi, la documentació i el registre. S’han de potenciar les condicions perquè la festa es mantengui viva, d’acord amb el que estableixi la col·lectivitat que la protagonitza i li dóna sentit. La tasca de protecció i de salvaguarda s’ha de dirigir fonamentalment vers la divulgació i revaloració de tots els elements, les funcions i els significants que en formen part, i dels seus valors patrimonials, perquè la comunitat s’identifiqui amb la festa i els seus valors, i, per tant, en garanteixi la continuïtat

El mateix informe tècnic convida les institucions corresponents a iniciar les gestions adequades perquè la festa dels cossiers a altres indrets puguin accedir a aquesta declaració.

Quasevol persona física o jurídica o l’Administració pública pot sol·licitar l’inici d’aquest expedient de declaració de Festa d’Interès Cultural. A Montuïri ja s’hi ha començat a treballar de manera informal. Per això a Algaida, des d’Es saig feim una crida als responsables dels Cossiers, a particulars o a l’Ajuntament a puguin inciar els tràmits d’incoació de declarar Festa d’Interès Cultural als Cossiers d’Algaida i sumar així a tots els municipis de Mallorca que mantenen o han recuperat aquesta tradició.

Redacció Noticiari Es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d