1 maig, 2024
AlgaidaAny LlullCulturaFestesTradicions

Unes festes de Sant Honorat de contrasts climàtics

Algaida ha celebrat la festa del seu patró, Sant Honorat. Han estat una festa de contrasts. Si ahir divendres dia de la revetla, no tothom veia clar que se poguessin dur a terme els actes, avui dia de Sant Honorat ha fet un bon sol i que ajudat a què no fes tant de fred si tenies la sort de no estar a l’ombra. Ara bé, fred n’ha fet com toca fer en aquest temps.

Els actes començaren el dia de la revetla amb les cercaviles dels dimonis infantils d’Alaró que sortiren un cop acabat de ploure per encendre el foguerons. En aquesta ocasió i per mor de la pluja no sortiren ni els Capgrossos ni la banda de Música.

A partir de les 20 hores l’Ajuntament va començar a servir les panxetes, llonganisses, botifarrons i el pa que com sempre se compren als comerços del poble. Els tiquets es venien a 2 euros i des de fa uns anys la recaptació va destinada a ajudar en l’agermanament del nostre municipi amb Ciudad Antigua de Nicaragua.

A partir de les 21:30 hores foren diversos els balladors que s’animaren a ballar damunt plaça amb els sons del grup Roada, un grup de ballada popular d’arrels ben algaidines.

I les 23 hores, fou el torn dels dimonis grans d’Alaró els encarregats d’amenitzar la festa amb un correfoc i la batucada, si bé enguany no amollaren la traca per motius de seguretat.
Degut al mal temps, s’Arrual Jazz Mort va comunicar de la cancel·lació del concert. No obstant això, els diferents bars del poble i els quintos del 96 continuaren servint beure i fent festa. I ben ple estava el Café des poble amb l’actuació de Tom Trovador.

A les onze del matí han tornat a començar els actes del programa amb l’ofici solemne, presidit per Antoni Cañellas, l’anterior rector de la parròquia d’Algaida. En la seva breu homilia, ha agraït al poble d’Algaida per haver-li deixat formar part d’ell i per estimar-lo.

Com ja és tradició en el transcurs de la celebració religiosa, la dama i els sis cossiers han ballat L’Oferta, un ball en la dama acompanya d’un en un els cossiers des del centre de l’església fins a les escales del presbiteri, on honren amb una reverència el sant i lliurant una branca de murta als sacerdots.

Una vegada ha acabat la missa, els Cossiers han interpretat les seves habituals danses: Flor de Murta, els Reis, Mestre Joan, Obriu-mos, Dansa Nova, Mergançó i Titoieta, el darrer ball en què s’escenifica la mort del dimoni, i sempre rep els aplaudiments més forts

Posteriorment, els Cossiers, ballant Ses Bombes, han acompanyat les autoritats, entre les quals es trobava la batlesa del municipi Maria Antònia Mulet Vich, juntament amb la resta del consistori de tots els grups polítics. També hi han assistit Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears; Patricia Gómez, consellera de salut, i Francesc Miralles, vicepresident del Consell de Mallorca.

Els cossiers que han ballat avui són Xesc Barceló, Celestí Oliver, Xesc Cerdà, i Bernat Capellà, Biel Bibiloni i Pep Pou. El dimoni ha estat en Miquel Ballester, i la dama na Joana Maria Jaume. Els sonadors han estat Mateu Mulet, Alexandre Mulet i Mireia Oliver.

A partir de les 18 hores a l’església hi ha anunciat un Concert de Sant Honorat de l’Orfeó Castellitx: Les músiques de Ramon Llull, un dels actes que s’inclouen dins l’Any Llull d’Algaida.

Avui vespre, Pina va prendrà el relleu de la festa amb la revetla de Sant Antoni, i Cof Pina convidarà a herbes a tots els que s’animin a glosar. Demà missa i a partir de les 16 hores, les beneïdes. Randa tancarà dissabte que ve les festes algaidines amb el fogueró.

Per tots aquells que no heu pogut venir a la festa o si voleu reviure la festa us deixam amb una galeria amb 40 fotografies que segurament ampliarem

Redacció Noticiari es saig 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint