Dimarts, setembre 26, 2023
AlgaidaReligióTradicions

Molta gent ha pregat a Sant Blai per no tenir mal de coll

santblaiAhir va ser el dia de la candelera i avui da 3 de febrer és Sant Blai. Es tracta d’un sant molt venerat a diferents pobles, com el cas de Campos, on té dedicat un oratori.

Sant Blai va ser un metge i bisbe de Sebaste (antiga capital de la Petita Armènia i actual Sivas, Turquia), i és considerat sant per diverses confessions del cristianisme.va viure, probablement, el segle III i va ser bisbe de Sebaste, a l’actual Turquia.

El seu culte es va estendre per Europa als segles XI i XII, essent un dels Catorze sants auxiliadors. Sant Blai és el patró dels treballadors de la llana en general, i en particular dels cardadors de llana, a causa dels instruments utilitzats en el seu martiri.

És també advocat contra el mal de coll i patró dels otorinolaringòlegs i per això se li solia demanar ajut pels temes relacionats amb el parlar. Fins no fa molts d’anys, l’Església commemorava aquesta festivitat amb més solemnitat i es feia la benedicció dels caramels, el regalim i amb la imposició de l’oli sagrat al coll.

Avui parlam de sant Blai perquè, tot i que a Algaida no hi ha molta veneració, molta gent ha assistit a la missa que s’ha celebrat per assistir a la benedicció dels fruits i a la unció de l’oli i així passar aquest any sense mal de coll. Era tanta la gent que ha assistit avui a la celebració, que la capella del Roser, on habitualment es fan les misses entre setmana quan no hi ha funerals, ha quedat petita.

Redacció noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: