Dijous, novembre 30, 2023
AlgaidaMedi ambientRanda

El massís de Randa podria ser declarat Zona d’especial Protecció per a les Aus (ZEPA)

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha detectat la conveniència de declarar o ampliar onze zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA). Així ho va anunciar ahir el seu titular, Vicenç Vidal, que va detallat que “vuit d’aquestes zones es troben a Mallorca, dues a Eivissa i una a Formentera”. Les ZEPA corresponen a dos illots, un penyalar marí, una zona humida de 43,85 ha i diverses zones forestals (3.690,51 ha), de garriga (5.401,96 ha) i de conreus cerealístics de secà (2.593,74 ha), que fan un total d’11.775,03 ha, superfície que representa un increment del 8,44 %.

A més de les ampliacions de part d’aquestes zones també es declararà ZEPA el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) del Massís de Randa, amb una extensió de 2.142,06 ha.

zepamassisranda

L’objectiu és que la iniciativa es tramiti durant els mesos vinents, a fi que la declaració pugui ser aprovada pel Consell de Govern abans de l’estiu que ve. Cal primer un informe de totes les administracions, tant dels ajuntaments com dels consells insulars, la resta de conselleries i l’Estat, per sotmetre-la posteriorment a l’audiència pública de les persones interessades a fi que, finalment, pugui ser aprovada per mitjà d’un acord del Consell de Govern.

Què són les ZEPA?

Una ZEPA és una figura europea per a la conservació de les aus migratòries o sedentàries que forma part del sistema de la Xarxa Natura 2000. Les ZEPA han de ser tantes i tan extenses com sigui necessari per garantir la conservació de les aus europees que han de ser objecte de mesures especials pel seu hàbitat, que segons la Directiva són unes dues-centes espècies, amb prioritat per les amenaçades d’extinció, les vulnerables a determinades modificacions del seu hàbitat, les espècies rares de poblacions poc abundants o de distribució limitada i altres espècies d’hàbitats de caràcter específic. De fet, cada ZEPA es crea per a determinades espècies, i no s’hi poden dur a terme actuacions incompatibles amb la seva conservació.

Pel que fa al massís de Randa destaca la presència de l’àguila coabarrada i la milana, tal com va explicar el cap del Servei de Protecció d’Espècies, Joan Mayol, que va subratllar que es tracta d’una espècie reintroduïda mitjançant el projecte Life Bonnelli, en virtut del qual les Illes Balears es varen comprometre amb la Unió Europea a declarar ZEPA les zones on s’hagués recuperat, cosa que encara no s’havia fet.

Quan una àrea compleix determinats criteris és obligatori declarar-la ZEPA, i només raons excepcions, d’interès públic genuí, permeten modificar-la. Es tracta, per tant, d’una figura de protecció molt poderosa per a les espècies que empara. La principal diferència amb un parc o una reserva és que no inclou cap aspecte d’ús públic, i que la protecció, mitjançant un pla de gestió, és específica per a les espècies declarades. És a dir, no s’hi limita cap ús compatible amb aquestes espècies.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: