24 abril, 2024
AlgaidaCulturaPinapolíticaRanda

Presentació del llibre 40 anys del PSM a Algaida 

Ahir horabaixa va tenir lloc la Presentació del llibre: PSM 40 anys. La llavor que germina, 1976-2016, a càrrec de Bel Busquets i Michel Llompart, organitzat per MÉS per Algaida, Pina i Randa. Un acte que ja havia estat polèmic en el passat plenari per la seva inclusió dins els programa d’actes de les festes de Sant Honorat i Sant Antoni.

presentaciollibrepsm2Entorn a un cinquantena de persones han assistit a aquest acte celebrat a l’auditori del casal Pere Capellà, que ha presentat inicialment el regidor de Més per Algaida, Tomeu Ballester.

Michel Llompart, militant històric, va explicar les seves vivències en el moment de la fundació del partit, primer PSI (Partit Socialista de les Illes) i després ja com a PSM. A la presentació Tomeu Ballester va remarcar la seva figura recordant que ha estat un home que “ha fet molt en la història del municipi”, entre d’altres a més de ser cofundador del PSM, també va participar en els orígens d’es saig o del club de futbol.

presentaciollibrepsmLlompart que va fer un repàs a la seva vida política, va afirmar que als inicis de la democràcia, “més que ficar se dins un partit de dretes o esquerres volia lluitar per millorar el país amb uns eixos clars, la defensa de la llengua, l’educació, la cultura i el medi ambient”

A l’anecdotari, Michel Llompart va explicar al públic assistent que les primeres eleccions de 1979, es presentaren amb les sigles Independents i que a excepció d’ell no n’hi havia cap d’afiliat, i en la qual acabà sent batle Joan Ramis. També recordà anècdotes sobre el 23-F i aquelles eleccions del 83 en què un dels regidors (independents) del PSOE donà els vots a Aliança Popular (per saber-ne més vegeu es Saig de juny de 1983).

Michel Llompart va acabar la seva intervenció citant la lletra d’Ítaca de Lluís Llach: “Més lluny, sempre molt més lluny” per després rebre un emotiu aplaudiment.

Per la seva banda, Bel Busquets, secretària general del PSM, va iniciar la seva presentació, des d’una visió més institucional i en certa manera més política, afirmant que “els quaranta anys serveixen per fer balanç de la feina feta i agafar embranzida sense perdre de vista els principis: sobiranisme, ecologisme i progressisme.”

Busquets va recordar algunes de les fites aconseguides en matèria de llengua, medi ambient, economia, etc, de les quals “el PSM en va fer bandera, en aquell temps defensant postures minoritàries però avui reconegudes per tots” i va fer un reconeixement a totes les persones, no sempre des de la primera fila, que han fet possible aquests quaranta anys de partit.

documentalpsm
Fotograma del documental on es pot llegir “Algaida per l’autonomia”

Busquets va recordar que a Algaida juntament amb Campanet, Montuïri i Palma, va ser un dels llocs zero on “va néixer aquesta llavor que ara germina.”

L’acte va concloure amb la projecció d’un documental sobre aquests 40 anys, amb títol Quatre veus, quatre dècades en el qual quatre dones militants contaven les seves vivències i experiències sobre la història i la seva permanència al PSM.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint