Dimecres, novembre 29, 2023
AlgaidaReligió

Les campanes han sonat i el poble s’ha espantat (actualitzada)

9826738

Notícia actualitzada 21/6/17 a les 19:55.

Davant la joiosa notícia del nomenament de Mn. Antoni Vadell Ferrer com a bisbe titular d’Urci (Torre de Villaricos, Urcitan (us), bisbe auxiliar de Barcelona), l’administrador apostòlic de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, ha manat que avui dilluns, a les 12:30 h, les campanes de totes les parròquies, esglésies i llocs de culte sonassin de festa durant 15 minuts.

Algaida ha estat un dels pobles en què han sonat i molta gent del poble, s’ha demanat si passava alguna cosa, com foc o si hi havia un mort. Són moltes les veus que consideren que abans de sonar es podrien haver avisat que les campanes repicarien per anunciar la bona nova i evitar que la gent es preocupàs per saber si era greu o no el que anunciaven les campanes.

S’ha de tenir en compte antigament les campanes anunciaven si hi havia foc o no o per demanar ajudar. El fet ha estat que diferents persones han assistit a tocar i les campanes han sonat molt fort i durant molt de temps, en un so que recordava més un so d’alarma.

Donada la problemàtica que el rector Antoni Riutort tenia a Montuïri, on ha caigut el balcó de la rectoria, el màxim responsable de la parròquia havia encomanat a una persona externa, aliena a les responsabilitats de la parròquia, que fes sonar les campanes. Però la forta intensitat amb què han sonat ha fet que hagin personat a l’església d’Algaida efectius de la policia local per saber què passava. Des de l’Ajuntament d’Algaida estaven preocupats per saber el motiu d’aquest repic i ja havien avisat a l’112 per comprovar que no hi hagués foc. A preguntes de la policia, aquest persona s’ha encarat amb el policia local dient-li que “baixassin del campanar i que no s’hi ficassin ja que obeïa al Bisbat i no tenia perquè comunicar res a l’Ajuntament ni a ningú”. També s’ha negat a baixar. La cosa ha canviat quan han aparegut efectius de la guàrdia civil per saber també el motiu de tant d’enrenou, aquesta persona ha canviat d’actitud i ha declinat tota responsabilitat sobre el repic de les campanes, argumentant que ell només mirava.

Des de la Parròquia d’Algaida lamenten que la sonada de campanes amb aquesta intensitat, tot i que seguia les ordres del Bisbat, hagi alertat a la població i també el poc respecte mostrat per la persona a qui amb bona fe s’havia encomanat de fer repicar de festa a les autoritats del poble.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

2 thoughts on “Les campanes han sonat i el poble s’ha espantat (actualitzada)

 • Francesc Ramis Oliver

  Hola i bon dia. Mai m’hagués cregut que un repicar de campanes dugués tanta coa. El repicar era el mateix toc del dia de Pasqua durant la processó i aquell dia ningú corregué a veure si hi havia foc.
  L’ordre de repicar sortí del Bisbat – posant l’hora mateixa per a tot Mallorca, sols uns minuts després de fer-se públic, el nou nomenament de Bisbe, i el nostre Rector ho demanà per favor a dos feligresos de la parròquia, els quals no són “una persona externa a la parròquia”, com escriviu equivocadement més amunt. El toc de foc és molt, però molt diferent i se fa amb una sola campana, un poc de cultura religiosa mai fa nosa. ¿Com podíem avisar tot el poble abans de repicar? fent una “crida” prèvia? La cosa més fàcil i raonable era telefonar al propi Rector Mn.Antoni i demanar-li què passa. ¿Em podriu dir amb quina sordina es poden tocar les campanes perquè es toquin en més o menys intensitat? ¿Des de quan els municipals d’Algaida donen ordres a dins l’església? ¿Qui li ha manat i donat tal poder al senzill municipal?
  No. Per sort els polítics encara no manen -per ara- dins l’església ni l’església dins les coses polítiques. És una sort. Moltes gràcies
  Francesc Ramis, prevere adscrit a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau d’Algaida

 • Antoni Oliver Fullana

  A Algaida hem donat la nota, mai més ben dit, per aquest rebumbori desproporcionat.
  He llegit a algun lloc que antigament hi havia tocs de campana de caire religiós i altres de caire civil, com és el d’avís de foc, i que aquests eren responsabilitat del ‘concejo’. Desconec la situació actual a Algaida sobre aquest tema ni si hi ha acords ajuntament-església, però crec que seria bo arribar-hi, si no n’hi ha, o refrescar-los, si n’hi ha.
  Crec que l’explicació de mossen Francesc Ramis és molt encertada i que patim de desconeixement de la matèria, principalment les autoritats civils que en són responsables. Si em permeteu el suggeriment, hi ha un web del Gremi de Campaners Valencians on podeu escoltar, explicats, un bon grapat de tocs de campana de diverses poblacions.

Comments are closed.

A %d bloguers els agrada això: