Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaEconomiaPinaPla de MallorcaRanda

El Govern de les Illes Balears durà gas natural a tots els municipis de Mallorca

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat traurà a concurs públic el subministrament de gas natural a tots els municipis de l’illa. Fins al moment, només 11 municipis el poden utilitzar: Palma, Calvià, Inca, Andratx, Marratxí, Muro, Alcúdia, Sant Llorenç i una part de Manacor, Felanitx i Llucmajor. L’objectiu, segons el conseller Marc Pons, és que el 2019 el gas natural comenci a ser una realitat en gran part de les localitats mallorquines.

L’adjudicació del Govern consistirà en què les empreses que resultin guanyadores s’encarregaran de realitzar les canalitzacions i distribuir el gas a particulars i empreses. Es dona la circumstància que l’artèria central del gasoducte passava per 10 termes municipals, inclòs Algaida i cap d’ells podia proveir-se.

mapagasnatural

Es distribuirà a Mallorca en sis zones i en cadascuna d’elles es realitzarà una adjudicació. La zona 3 albergarà bona part de les localitats del Pla, inclòs el municipi d’Algaida, juntament amb els del Migjorn (Campos, Santanyí i ses Salines).

gasnaturalEl conseller Pons ha reconegut el gas natural és una energia fòssil i que el 2050 el 100% de l’energia ha de ser renovable. A hores d’ara només arribem al 3%. Tot i això ha indicat que “el gas és l’energia fòssil més neta i ens permetrà fer la transició cap a les renovables”. Per a les llars l’estalvi energètic de gas a electricitat pot superar els 1.000 euros anuals i en el cas de les empreses l’estalvi energètic està entre 3.000 i 6.000 euros anuals, com ha recorda el conseller Pons.

El conseller ha destacat que el procés s’inicia ara amb un període d’exposició pública durant el qual ajuntaments, entitats i empreses podran fer els suggeriments que considerin oportuns.Igualment, està prevista també en breu una reunió amb la Federació d’Enitats Locals de les Illes Balears (FELIB), per informar tots els consistoris del procés.  El procés conclourà el mes de març amb la proposta d’adjudicació.

Des de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat anuncien que per obtenir major puntuació a les empreses es valorarà el compromís de construcció de gasineres coincidint amb les noves concessions del bus interurbà o aprofitar l’obra civil per instal·lar tritubs disponibles per a la fibra òptica.  El conseller ha explicat que, en el concurs, prevaldran els criteris ambientals i socials a l’hora d’adjudicar la distribució del gas natural.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: