Dissabte, desembre 9, 2023
AlgaidaConsell de MallorcaCuraSolidaritat

Cura se suma a la segona encesa de “Talaies de Mallorca, Torres de defensa pels drets humans”

Més d’una trentena de torres de defensa, talaies, castells i altres monuments de diferents municipis de l’illa es preparen per tornar a encendre aquest sistema de vigilància a favor del patrimoni i dels drets humans. Un llistat que creix, dia rera dia, amb l’adhesió de noves entitats i espais costaners que, aprofitant les calmes de gener, aquest dissabte recrearan per segon any consecutiu els senyals històrics que emetien les construccions defensives de Mallorca: un sistema de comunicació ideat per l’historiador i matemàtic, Joan Binimelis.

Aquest dissabte dia 13 a Cura es faran dues enceses, a les 13 i a les 18:15 hores.

El projecte compta aquest 2018 amb la implicació del Consell de Mallorca. “Ens posam al capdavant de l’organització d’aquesta segona encesa perquè és una manera de refermar el compromís de la institució amb la dignitat dels drets humans i la denúncia del drama dels refugiats”, explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, qui afegeix: “és també una oportunitat per reivindicar el patrimoni costaner que, després d’anys d’abandonament, necessita d’actuacions decidides”.

foto_parnot328124La iniciativa “Torres de defensa pels drets humans” compta un any més amb la implicació dels impulsors d’aquest projecte nascut l’any 2017 a partir d’un grup de professors de l’IES Marratxí i membres de la Societat Balear de Matemàtiques. Martí Mayol representa aquest col·lectiu i ha recordat que “va ser un projecte iniciat per un grup petit de persones però que no s’hagués pogut realitzar mai si no hagués estat gràcies a una participació extraordinària de la gent. Comptàvem amb un grup de quaranta o cinquanta persones i al final, segurament, vàrem ser més d’un miler. Gent que va participar de manera totalment altruista”.

El projecte ha aconseguit dotar les torres de defensa de Mallorca d’un nou significat: la defensa dels drets humans. En aquest sentit, Carlos Martín, coordinador de la campanya JoAcull d’Amnistia Internacional, s’ha referit a una “crisi de valors” i ha afirmat que “la situació de les persones refugiades al Mediterrani és cada vegada més desesperant. Agraeixo al Consell que hagi agafat el testimoni d’aquest projecte per tots els valors que reuneix. Demostra la implicació i compromís de les institucions”.

L’encesa de fum i de llum de les torres, talaies i castells es durà a terme aquest dissabte, 13 de gener, a les 13 hores i a les 18.15 hores, i s’iniciarà per la Torre de na Pòpia, a Sa Dragonera. A cada una d’elles es llegirà un manifest en defensa de la conservació d’aquest patrimoni històric però, sobretot, per denunciar la situació de desesperació i les condicions d’esclavatge i privació de llibertat a què són sotmesos molts refugiats avui en dia “mentrestant, els països membres de la UE incompleixen reiteradament els seus propis acords”. Un manifest que conclou que “no podem, ni volem, callar i mirar cap a una altra banda davant d’aquesta situació d’injustícia flagrant”.

mapatalaies

En els darrers dies s’hi han adherit la Torre Picada, a Sóller, i el Santuari de Cura, a Algaida, on des de l’Ajuntament informen que realitzaren dues enceses de bengales amb llum des dels quatre punts perquè siguin visibles de tota Mallorca. El consistori algaidí fa una convidada a anar-hi a les 13 hores i a les 18:15 hores i participar en l’encesa per demostrar la solidaritat de tots amb els drets humans i el refugiats.

Redacció essaig.cat 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d