Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaCastellitxCulturaEducacióFestesLlenguaTradicions

Crònica audiovisual de la Nit de la Cultura Algaidina 2018

premiscastellitxjurat1968
Primera edició del Certamen al 1968 Foto: Joan Balaguer (afalgaida.cat) 

Segona festa de pasqua i com és habitual s’ha celebrat la tradicional Nit de la Cultura Algaidina 2018, amb en Tomeu Salas, tècnic cultural com a mestre de cerimònies. Salas ha recordat que enguany els Premis Castellitx compleixen 50 anys d’existència, ja que nasqueren l’any 1968, al voltant de la Festa de La Pau, el romiatge que, anualment el poble d’Algaida fa a la que fou l’antiga parròquia de Castellitx, una església de repoblament del segle XIII on s’hi venera la Mare de Déu de la Pau (segle XV). En foren els principals impulsors, entre moltes altres persones, Joan Fiol, en aquells moments batle d’Algaida, Mn. Joan Martorell, rector de la parròquia i i el mestre Joan de s’Acadèmia.

L’acte consta de dues parts: una part cultural amb l’Any Llompart com eix central  i un segona part dedicada a l’acte d’entrega dels premis als guardonats.

La primera part, que essaig.cat ha retransmès en directe a través de Facebook live, ha comptat amb la participació d’alguns dels participants en el taller de lectura fàcil i que com han recordat va guanyar el premi estatal denominat “Bones Pràctiques de Lectura Fàcil 2017”, que atorga anualment l’associació del mateix nom, pel foment de l’hàbit lector. Han recitat alguns dels poemes de l’escriptor Josep Maria Llompart.

 

Després l’escriptor Gabriel Janer Manila, dinamitzador des de la primera edició ha fet una breu biografia de la figura de Josep Maria Llompart, qui ha recordat va estar lligat als premis Castellitx des de la segona edició el 1969, i n’ha recitat dos poemes.

 

Després els professors de l’EMMA han interpretat quatre peces musicals que han amenitzat la vetlada. A continuació trobareu el vídeo amb la primera part de l’acte.

Pel que fa a l’acte de lliurament dels Premis l’acte ha estat breu, ja que alguns no han pogut assistir, de fet només se n’han lliurat físicament tres, i altres premis (XXIII Premi d’Investigació, XVI Premi de Fotografia i VI Premi Juvenil de Narrativa Curta) havien estat declarats deserts pels diferents jurats.

Els guardonats han estat:

XLII Premi de Poesia: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 6 titulat Papers de la ruta de la seda de Lluís Font i Olivé, de Torrelavit, Barcelona.

XLII Premi Pere Mulet Cerdà de Narració Curta: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 117 titulat Venjança i llei, d’Asunción Cesena Caparrós, de Mataró, Mallorca.

img_6844XL Premi Llorenç “Móra” de Poesia Popular (Glosat): Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 119 titulat Governar el nostre present de Josep Pizà Vidal, d’Inca, Mallorca.

X Premi de Pintura: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros per l’obra titulada Paisaje de Toro (Zamora) de José María Díaz Martínez, de Madrid, que ha recollit el premi el seu fill.

img_6848IV Premi Musical. Composicions per a conjunt coral. Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 102 titulat Retrobament basat en un poema de Maria Antònia Salvà, de Pedro Aguiló Jiménez, de Palma (Mallorca). Aquesta peça serà estrenada en un concert d ela banda de música i les corals de l’EMMA el proper novembre.

A l’edició de 2018 s’hi ha presentat un total de 166 obres, distribuïdes en les següents modalitats dels àmbits literari, investigació, fotografia, arts plàstiques i musical. Les obres guardonades estaran ben aviat disponibles a la col·lecció Binària de l’Ajuntament d’Algaida.

img_6855

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: