Can Alorda es convertirà en un celler
Segons informa avui el diari Última Hora, l’emblemàtic castell turístic de can Alorda de la carretera de Palma a Manacor es reconvertirà en un celler de vins. Després d’una llarga negociació amb la propietat, l’empresa WeinWert ha adquirit l’edifici que estava tancat i a la venda des de l’any 2012.
Els nous propietaris ja compten amb 30 hectàrees de vinya a l’illa i, segons han assenyalat al rotatiu del grup Serra, amb l’adquisició d’aquest edifici «complim el nostre somni a Mallorca». Els responsables de WeinWert són Henri Fink i Elena Belcheva, dos enòlegs que porten més de 10 anys treballant en el món de la viticultura «a tothom».
«A Mallorca hi ha un món molt dinàmic al voltant del vi, i això creiem que és molt positiu. A més hi ha una gran història i un bon futur. Sabem que es treballa molt en les varietats autòctones », indica Henri Fink.
La intenció dels nous propietaris és convertir l’antiga Fàbrica Alorda -en el municipi de Algaida al celler per a l’elaboració dels seus vins, i també en un punt de venda per als seus vins i d’altres cellers que ja han mostrat el seu interès en exposar els seus productes en aquest emblemàtic fita turístic de la carretera de Palma a Manacor.
La compra de l’edifici per part dels nous propietaris es va tancar el passat mes de desembre i ara, després d’un mes de treball, han aconseguit netejar i posar en ordre bona part de les sales que romanien intactes des del tancament de l’establiment. Cal recordar que l’edifici que imita un castell es va construir sobre una antiga fàbrica de teules que encara es pot veure a l’interior i que conserva cinc d’antigues botes congrenyades.
Aquest castell, construït als anys seixanta del segle passat, es va convertir en un dels primers icones per atreure el turisme que circulava per la via més important de l’illa i que, principalment, portava a milers de turistes des de Palma fins a les coves de Manacor. La funció de Fàbrica Alorda era la venda de pells i complements realitzats amb aquest material. Posteriorment les degustacions gratuïtes de begudes alcohòliques o la venda de souvenirs varen convertir can Alorda en un punt de parada obligada per als turistes que s’aturaven. Així, al costat del veí castell de can Gordiola, es van convertir en punts de referència per a desenes d’autocars.
Can Alorda també va ser per a molts algaidins i algaidines el seu primer lloc de feina on poder obtenir uns ingressos els caps de setmana venent als turistes. I també va ser la tenda on els del nostre municipi gaudiem d’un cert descompte s’hi hi compràvem objectes de pell com sabates o cinturons.
Can Alorda 1970 Interior de Can Alorda 1970
Es vendran els objectes i mobles de l’interior.
En el procés neteja de l’edifici s’han trobat desenes d’objectes (cadires, butaques, taules, màquines de cosir, màquines d’escriure, ordinadors dels anys noranta, bosses de pell, taules, souvernirs, tassons de xupito i fins i tot diferents estris dels cavalls, etc) que s’han acumulat al seu interior. Per desfer-se d’ells i possiblement per treure’n qualque profit econòmic, els nous propietaris han optat per demanar a l’Ajuntament d’Algaida els permisos necessaris per realitzar un mercat i així poder vendre tots aquests productes. Podria ser una bona ocasió per tenir un record d’un dels establiments turístics més famosos del nostre municipi i de Mallorca.
Redacció essaig.cat