Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaCuraInfraestructuresRanda

ENAIRE licita el nou radar del Puig de Randa

ENAIRE (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria) el gestor de la navegació aèria a Espanya, ha licitat la renovació i posada en servei d’un nou radar d’avançada tecnologia a l’illa de Mallorca, concretament al Puig de Randa. Aquesta instal·lació permetrà donar cobertura i servei de vigilància als vols de la zona de l’arxipèlag balear, així com al trànsit entre les Illes i la Península. A més, proporcionarà cobertura a les aeronaus que s’enlairen i aterren dels aeroports de Palma, Menorca i Eivissa.

Foto: ENAIRE

En concret, el nou radar, que prestarà servei als centres de control aeri de Aeroports Espanyols i Navegació Aèria a Palma i Barcelona, ​​s’ha licitat per un import d’inversió de 1.131.575 euros.

El radar millorarà la vigilància del trànsit aeri a la zona de l’arxipèlag balear i l’Est de la Península. En total, controlarà l’espai aeri en un radi d’unes 250 milles nàutiques -l’equivalent a una superfície d’uns 670.000 km2-.

Substitució de l’anterior Radar

El nou radar a Randa ve a substituir a l’anterior radar civil, instal·lat a principis de l’any 2003. Aquest nou model està equipat amb receptors digitals i tecnologia Mode S, el que permetrà disposar de més informació sobre les aeronaus, gestionar el trànsit amb més fluïdesa i incrementar la seguretat aèria. Amb aquesta renovació s’avançarà en el servei de vigilància, ja que facilitarà informació sobre la posició de cada aeronau, la seva identificació i l’altitud a la qual vola. Això suposa una major precisió per conèixer la localització de cada aeronau que operi en la seva àrea d’abast.

La nova instal·lació utilitza les mateixes freqüències, però té la capacitat de realitzar interrogacions selectives, disminuint així la contaminació radioelèctrica. A més a més, el radar del Puig de Randa incorporarà una estació redundant de Vigilància Dependent Automàtica radiodifosa (ADS-B), que permetrà obtenir la posició de les aeronaus a través de la informació que aquestes difonen dels seus sensors de bord. Aquesta funcionalitat permetrà seguir disposant d’informació de vigilància davant fallades mecàniques de l’estació radar. Aquesta estació ADS-B ha estat cofinançada sota el Mecanisme ‘Connectar Europa’ de l’agència INEA de la Unió Europea, dins d’un projecte d’implantació de vigilància ADS-B presentat pels proveïdors de servei de navegació aèria espanyol (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria) i portuguès (NAV Portugal).

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: