Dilluns, desembre 4, 2023
Algaida

Tocarà resintonitzar els canals TDT

Tocarà resintonitzar els canals de televisió. L’encesa de noves freqüències de Televisió Digital Terrestre (TDT) començaran a partir de dimecres 24 a Mallorca, Eivissa, Formentera i Càceres com a pas previ a l’alliberament de la banda de 700 MHz que se subhastarà entre gener i febrer i es farà servir per al desplegament del 5G per als telèfons mòbils.

La subhasta s’efectuarà «al gener, i si no arribem, al febrer», en un procés que conclourà abans del 30 de juny de 2020 quan s’haurà produït l’alliberament del Segon Dividend Digital, és a dir, la banda de 700 mgz, que haurà d’estar disponible per a la prestació de serveis associats a la telefonia mòbil 5G, en compliment de les obligacions imposades per la UE.

L’alliberament de la banda de 700 mgz procedeix d’una decisió de la UE que vol que es facin servir les freqüències de forma harmonitzada amb la finalitat de tenir un espai comú per a la tecnologia 5G.

Sobre els efectes del canvi en les freqüències de TDT, aquest no suposarà cap pèrdua de canals per als usuaris, que seguiran veient exactament els mateixos, ni tampoc afectarà els televisors, que no hauran de canviar-se.

Seran els edificis comunitaris els que hauran d’adaptar les seves antenes col·lectives i, en algun cas, incorporar un amplificador monocanal o reprogramar la centraleta en funció de la instal·lació, ha explicat. En edificis individuals, «no caldrà fer res, excepte resintonitzar la TV amb el comandament».

El pla tècnic de la TDT aprovat pel Consell de Ministres divideix Espanya en 75 demarcacions, de les quals vuit no es veuran afectades pels canvis de freqüències: Astúries, Barcelona, La Corunya, Menorca, Melilla i una part de les províncies de Toledo i Múrcia.

Les cadenes de televisió emetran en un principi de forma simultània en les dues freqüències, per tal de facilitar els canvis i adaptacions en domicilis d’usuaris, ha explicat Sánchez.

Les comunitats de veïns hauran de contractar un instal·lador degudament autoritzat, tot i que que s’han aprovat les ajudes que va aprovar el Consell de Ministres el passat 21 de juny de 145 milions d’euros per compensar pels costos de l’adaptació de les instal·lacions i que es posaran demanar a partir del 20 de setembre. Els ajuts oscil·laran entre 100 i 600 euros.

Informació i dubtes

Els ciutadans poden resoldre els seus dubtes en www.televisiondigital.es i en els números 901 20 oct 04 i 954 30 65 01, gratuït, que el 2 d’agost serà substituït per 910.889.881.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: