Divendres, desembre 1, 2023
Algaida

Teatre M torna a representar la mort mallorquina 22 anys després.

Els dies 29 i 30 de novembre i prorrogat el diumenge 1r de desembre, la companyia Teatre M presentarà “Representació de la mort mallorquina” dirigida per Jaume Falconer.

22 anys després de l’estrena a l’Església d’Algaida, torna al mateix escenari aquesta obra anònima de teatre religiós del segle XVI. Teatre M és un grup de teatre no professional, integrat principalment per gent jove que prové de diferents entitats del municipi d’Algaida. L’esperit del grup és oferir teatre religiós o entremesos adaptats, en la mesura del possible, al mon actual. A con tinuació trobareu algunes imatges de la representació de l’any 1997 fetes per Jaume Balaguer.

Les primeres converses per dur a terme aquest nou projecte de la Representació de la Mort Mallorquina van ser el maig de 2018. Ha estat un any i mig molt il·lusionant i engrescador amb una bona part del repartiment inicial i la participació de nous components de totes les edats. Totes elles amb ganes de gaudir d’uns versos i una experiència que s’entronquen en la nostra tradició més autèntica. Actors, músics, figurants, equip tècnic i de suport, donen el millor de si mateixos per fer realitat una pràctica que ha perviscut durant segles dins les nostres esglésies.

Aquella primera experiència de 1997 va posar veu a un text que no es conservava sencer. Ara es presentarà una versió revisada i completa, gràcies a les estrofes que Aina Dols ha afegit a l’original. Amb respecte a l’estil i forma primitius, que s’articulaven amb quintets heptasil·làbics, Dols ha completat la intervenció de l’encontre entre la Mort i el Papa i ha tancat la representació amb la incorporació d’un epíleg. Aquesta darrera aportació, que no ens consta que existís a l’original, suposa un contrapès al pròleg i sobretot, contribueix a la finalitat didàctica de l’obra, en la línia d’altres produccions de l’època. L’epíleg, com la sibil·la, adverteix del pas inexorable del temps i de la necessitat de respectar un determinat codi de conducta.

Tan important com el text és la música que li dona sentit i continuïtat. L’algaidí Biel Oliver ha creat un univers musical que ens transporta a aquelles primeres representacions del segle XVI.

El cant de la sibil·la, la percussió, la dansa de la mort… els actors adults i els infants; els músics, l’apuntadora, les mestres, els maquilladors… tothom ha fet tot el que ha sabut i més per fer realitat la darrera curolla d’en Jaume Falconer. L’artista ha sabut congriar una idea i contagiar-la a tot aquest esplet de col·laboradors, que se l’han feta seva, fins a convertir-se en còmplices de l’aventura.

El grup Teatre M i el seu director

Teatre M és la companyia de teatre creada a Algaida (Mallorca) el 1997 per iniciativa de Jaume Falconer. Teatre M… és un grup de teatre no professional, integrat principalment per gent jove, que prové de diferentes entitats del municipi d’Algaida. L’esperit del grup és oferir teatre religiós o entremesos, amb la mesura del possible, amb adaptacions i reflexions del món actual. Les obres que ha estrenat al llarg de la seva trajectòria són:

  • Representació de la Mort Mallorquina. (Teatre religiós, anònim del segle XVI). Estrena 1997
  • Entremès (Teatre burlesc, segles XVIII – XIX). Estrena 1998
  • Comèdia del Gloriós Sant Honorat. (Teatre religiós, anònima, 1771). Publicació de l’obra. Estrena 1999
  • Comèdia del Beat Ramon Llull. (Teatre religiós, 1702). Publicació de l’obra. Estrena 1999

El director Jaume Falconer (Algaida 1961) és diplomat en Magisteri i llicenciat en Història de l’Art per al Universitat de les Illes Balears. La creació artística i el disseny han centrat la seva vida professional. Ha estat tècnic de Disseny Gràfic de la UIB (1984- 2000) i responsable del Gabinet Tècnic d’Imatge de la UIB (2000-2013). Al 2000 va ser seleccionat per participar en l’exposició Diseño Gráfico en España al Centre d’Art Museu Reina Sofía de Madrid. AL 2001 crea el projecte de L’Espai de Silenci Ramon
Llull de la UIB. Entre les seves exposicions podem destacar El camí (camins) de Ramon Llull al centre d’Art Sa Quartera d’Inca (2008), Creus al claustre de Sant Francesc de Palma (2011) i Ramon Llull, 700 anys de missió a Roma (2016) i a la Sagrada Família de Barcelona (2019).

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: