25 abril, 2024
AlgaidaFestesTradicions

Crònica de la revetla de les festes de Sant Honorat 2020

Algaida ha tornat a celebrar la revetla de la festa del seu patró, Sant Honorat. I ho ha fet amb un horabaixando en què la temperatura va ser freda i en la qual la plaça era plena, sobretot de gent del poble. Potser per ser entre setmana però la plaça no estava molt concorreguda. Una nova moda això si és que cada vegada són més els infants que duen garrots, vestits i caretes del dimoni. Des de ben prest els diferents bars del poble i els quintos del 2000 servien coques, begudes i animaven la festa.

Enguany el casal de joves ha innovat penjant gloses a plaça, algunes més crítiques i d’altres més blanques.

Els actes començaren a les 18:30 hores amb les cercaviles de la banda de Música i dels caparrots, que com l’any passat eren portats pels joves que normalment participen i ajuden al casal de joves.

A partir de les 19 hores fou el torn dels dimonis infantils d’Alaró que sortiren per encendre el foguerons, acompanyats sobretot de jovenets que volien ballar davall els focs d’artifici, i que com cada any fou espectacular.

La torrada, un any més, va tenir un caràcter solidari ja que la recaptació del menjar que es ven a la plaça serveix per als projectes que realitza l’Ajuntament d’Algaida amb el Fons Mallorquí de Solidaritat a la zona de Ciutat Antiga a Nicaragua. Municipi que des de fa 10 anys està agermanat amb Algaida. Enguany el menjar se va servir sense bosses de plàstic.

Al costat del caliu de les torradores, el ball de bot de el grup Roada i el correfoc dels Dimonis d’Alaró van servir per celebrar la festivitat. Una revetla que, amb cants i glosses, en alguns foguerons es va allargar fins ben entrada la matinada.

El dia 16 de gener, dia del sant patró, i com és habitual a les onze hi hagué missa de festa. Amb l’església plena de feligresos, sens dubte l’acte més esperat per a molts va ser la interpretació de la dansa de l’Oferta que van escenificar els set cossiers davant la relíquia. La Dama, interpretada per Joana Maria Jaume, va sortir la primera i després va acompanyar a cadascuns dels Cossiers fins a l’altar per fer l’ofrena (l’oferta).

Vídeo d’Antònia Juan

Mentrestant, a la placeta de l’Església, el Dimoni, enguany representat per Pau Fiol, estrenava el seu nou vestit de sac amb dibuixos i representacions demoníaques. Una tela realitzada per Jaume Falconer, que ha seguit els motius i representacions que ja va realitzar fa uns trenta anys quan va pintar una peça per al Dimoni algaidí. No en serà únic, degut a la diferent altura dels altres dos dimonis que se turnen, Falconer ja prepara dues teles més per als altres Dimonis que surten a ballar durant les festes d’estiu de Sant Jaume.

El Dimoni com sempre preparava el rotle perquè després dels Cossiers poguessin interpretar les danses. Els més petits van ser, com és habitual, els que el van molestar tocant-li el picarol perquè els perseguís. Entre els assistents també hi havia alumnes de 3r d’ESO de l’IES Santanyí.

Una vegada acabada la missa de esta, començaren el ball dels cossiers: Ramon Bibiloni; Jordi Juan; Guillem Joan; Joan Toni Oliver; Bernat Riu i Celestí Oliver. La primera dansa fou Mestre Joan. Després seguirien Els Reis, la Dansa Nova, obriu-mos, Mergançó, Flor de Murta i la Titoieta, que, com se sap és el nom del ball que dona mort al dimoni.

Ajuntament d’Algaida

Així es va posar el punt final als balls a la plaça. Després es va gaudir d’un refresc davant l’Ajuntament.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint