Dissabte, desembre 9, 2023
AlgaidaPinapolíticaPressupostsRanda

Crònica del plenari extraordinari en què s’aprovaren els pressuposts per al 2018

img_6022Ahir divendres va tenir lloc el plenari extraordinari amb l’objectiu d’aprovar els pressuposts de 2018. Però el primer punt del dia fou la proposta de convocatòria pública per a la cobertura de la vacant de Jutge de Pau. Ara s’ha d’obrir un termini de 15 dies per tal que es pugui renovar el càrrec o la gent s’hi pugui.

El segon punt del dia fou la moció que presentà el grup municipal del PP sobre la caça. Oliver va llegir la moció que afirmava que:

La caça a les Illes Balears ha estat sempre una tradició, i una part molt important de la nostra cultura com a poble mediterrani, amb marcades arrels amb el camp, la natura i el medi ambient.
Darrerament, els governants del Pacte d’esquerres han decidit que no es pot caçar, i en conseqüenda no es poden realitzar els campionats de tir al colomí i guàtleres, com sempre s’havia fet a les Illes Balears. La Llei de Benestar animal de Balears ha prohibit aquests campionats de tir, cosa que ha provocat que els nostros caçadors hagin de marxar a la peninsula, quan històricament aquest campionat sempre s’havia celebrat a les Illes. És per aixó, que la Federació Balear de Caçadors, ha hagut d’organitzar, pel proper mes de març, el seu Campionat de Balears a Valencia, on sembla que entenen més aquesta tradició I per aixó, no l’han prohibida.
Els caçadors actuen com agents mediambientals, ja que la seva activitat propicia el manteniment del medi ambient en els seus vedats, amb una protecció continua que manté l’equilibri de les espècies autóctones. Es tracta d’una mostra més del tarannà poc dialogant d’un Govern d’esquerres que prohibeix tot el que no l’hi agrada, sense comptar amb els sectors afectats, i que no respecta les tradicions de les Illes Balears, sinó que les allunya del poble i les fa desaparèixer. Per tot això, el grup municipal popular proposa al Ple l’adopció dels següent,
ACORD
Primer. L’Ajuntament de insta al Consell de Mallorca a defensar, ja que es tracta duna competència seva, els drets dels caçadors davant els atacs i les intromissions del Govern Balear.

Oliver va voler afegir que el passat setembre hi hagué una gran manifestació en favor de la caça i en contra de la llei del benestar animal i també en contra dels ZEPA i de la llei del benestar animal. També va donar dades com que a les Illes Balears hi ha 20.000 caçadors amb llicència i que 400 d’aquests es troben a Algaida i va afegir que “com a caçador, que ho som, considero que hem de defensar aquesta activitat davant aquest govern que vol prohibir-ho i que el Consell ens hauria de defensar”.

La batlessa va rebutjar la moció al·legant que s’enganyava a la ciutadania dient que se prohibia la caça quan això no jo diu la llei i que no podia instar al Consell quan això és competència autonòmica. El Tir a colomí és una competició esportiva, consideració amb la qual no s’hi mostrà gaire d’acord, i que va donar una sèrie de dades per votar en contra de la moció: només hi ha 7 països en tot el món que accepten aquesta modalitat i dos a Europa (Espanya i Portugal) i que hi ha altres comunitats autònomes governades fins i tot per el PP com Galícia i Múrcia que treballen en lleis per prohibir-ho, contestant de forma irònica “que se veu que tenen governs que ho prohibeixen tot i  pocs dialogants” per negar que aquest fos el cas del Govern de les Illes Balears o del Consell.

Tomeu Ballester del Més per Algaida, Pina i Randa se va voler cenyir només a la moció i va afirmar que tot i que estan d’acord amb el fet de reconèixer la caça com una activitat tradicional de les Illes Balears i que els caçadors fan una feina com agents ambientals, no estan d’acord amb el fet que el Consell de Mallorca no dialogui ini entengui la caça “perquè han arribat a acords amb les societats de caçadors” i en conseqüència, votaren en contra.

La moció fou rebutjada per 4 vots a favor i 9 en contra.

A la segona, s’aproven els pressuposts per al 2018

Pel que fa als pressuposts, la batlessa Maria Antònia Mulet tornar a exposar breument els grans números d’ingressos i despeses dels diferents capítols que conformaven el projecte de pressuposts municipal d’Algaida de l’any 2018, i que apugen a 3.712.430,02 euros.

El partit popular va donar irònicament l’enhorabona a la batlessa per haver aconseguit pactar uns pressuposts amb Més per Algaida “sense haver hagut de canviar ni una sola partida pressupostària” i criticaren el canvi de postura dels ecosobiranistes després d’haver criticat el passat desembre de “viure de l’herència rebuda d’anteriors mandats, fent uns pressuposts de copia i aferra, que a Algaida es necessiten noves polítiques”. Oliver va afegir que estava content que s’haguessin pactat i que reiterava que ells també estaven oberts al diàleg, sobre el pressupost i altres temes per arribar a acords amb l’equip de govern.

Per la seva banda, els ecosobiranistes de Més afirmaren que “en un acte de responsabilitat, MÉS per Algaida ha decidit forçar el consens amb l’equip de govern, votant a favor d’uns pressupostos per a tots els ciutadans. “El grup de govern ha pres consciència que governa en minoria i ha acceptat la nostra col·laboració per millorar la política municipal” i que “Volem uns pressuposts que reflecteixin el que vol la ciutadania” va afirmar el portaveu, Tomeu Ballester. En conseqüència canviaren el seu vot a favor.

Per la seva part la batlessa Mulet va dir que des del primer moment en què no s’aprovaren els pressuposts i conscients que estaven en minoria, s’avengueren a dialogar i pactar amb els grups, perquè creien que aquest pressupost era el que necessitava els ciutadans d’Algaida, Pina i Randa i havien decidit recuperar les reunions i la col·laboració amb el grup de Més, “que per circumstàncies que ara no venen al cas s’havien deixat de fer”.

Pel que fa als comptes, cal destacar que les inversions arriben als 361.980 euros, dels quals 104.000 són projectes elegits pels ciutadans en el procés dels pressuposts participatius. Cal destacar les inversions destinades a la millora de l’eficiència energètica, la millora dels espais públics i edificis municipals i a instal·lacions esportives del municipi.

Les inversions municipals són d’un 70 per cent en educació amb un total de 35.000 euros. Es preveuen millores al pati, reparació de goteres i drenatge del col·legi Pare Bartomeu Pou. En el mateix centre i al recinte d’infantil s’instal·laran jocs de pati, bicicletes noves, decoració, tobogan i/o parc infantil. A banda d’aquests dos projectes, a Algaida es farà una zona verda al CEIP Pare Bartomeu Pou, al solar municipal de devora edifici educació infantil: zona didàctica amb arbres, herbes aromàtiques, hort, peixos… per millorar el contacte dels infants amb la natura Es realitzaran més millores al pati del CEIP amb més ombres, pàrquing per a bicicletes. i millores a l’escola municipal de música.

L’equip de govern socialista, en minoria amb 6 regidors, aconseguí aprovar els comptes que ja havia presentat el mes de desembre, perquè aquesta vegada els 3 regidors de Més per Algaida, a l’oposició, hi votaren a favor. Per la seva banda, els 4 del PP hi votaren en contra.

Redacció essaig.cat.

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d