Dilluns, octubre 2, 2023
Algaida

El passat, present i futur del patrimoni al nostre municipi a debat.

Ahir vespre va tenir lloc al casal Pere Capellà una Taula rodona “El patrimoni d’Algaida, Pina i Randa: passat, present i… futur?” amb el que fou la presentació oficial de l’any dedicat al patrimoni del municipi.

A la taula hi varen participar Miquel Àngel Capellà Galmès, doctor en Història de l’art; Kika Coll, directora insular de patrimoni, Llorenç Oliver arqueòlg i Jaume Luis Salas, arquitecte i responsable de l’empresa Màres, encarregada de l’elaboració del Catalèg de Patrimoni d’Algaida. L’acte fou moderat per Rafel Puigserver, responsable de la revista esssaig.cat.

Entre les conclusions que s’arribà ahir és que el patrimoni és un element viu que va més enllà de monuments i pedres si que inclou tant elements materials, com mobles (instruments, eines) i immaterials (gastronomia, musica, dansa, etc).

El futur catàleg de patrimoni posarà les bases del futur del tractament del patrimoni al nostre municipi des del punt de vista urbanístic. Les administracions municipals i insulars fan el que poden en la protecció del patrimoni però reconeixen que no és suficient. I cal perdre la por a la paraula patrimoni i que cal fer molta pedagogia.

També es va detrabre en què la protecció del patrimoni no passa necessàriament per convertir-lo en atracció turística, però que si cal ser imaginatiu i flexibilitzar els usos per tal de permetre la seva gestió.

Fruit del debat posterior, es va parlar sobre la necessitat de tractar el patrimoni globalment, inclòs el patrimoni natural i relacionar-lo amb l’activitat econòmica.

Any del Patrimoni 2020

La iniciativa de crear un fil conductor per al 2020 sota el lema “El patrimoni d’Algaida, Pina i Randa: passat, present, i… futur?” va sorgir del Consell de Cultura. En la declaració institucional hi consta que “parteix del significat més ampli de la definició de patrimoni: tot allò que posseïm o allò que tenim perquè ho hem heretat dels nostres ascendents, també expressat com aquell element, material o immaterial, que actua en benefici de la seva riquesa cultural, de la seva sensibilitat i del sentit de la identitat”.
Aquesta proposta s’enllaça amb el projecte de Municipi Educador, sobretot amb l’article 6 del Decàleg: “La ciutat ha de saber trobar, preservar i presentar la seva pròpia identitat.”

El projecte pretén associar la paraula patrimoni a tot el conjunt d’elements que conformen la societat d’una manera dinàmica i posar en relació els diversos aspectes que conformen una població, la cultura, l’oci, l’economia, etc. En aquest sentit, al llarg de 2020, les entitats culturals organitzaran tot un seguit d’activitats entorn del patrimoni: passejades, itineraris, visites, conferències, exposicions, concerts, etc.

Per assolir aquests objectius considerem que és imprescindible la implicació de tot el teixit associatiu del municipi i per tant des del Consell de Cultura es vol convidar a totes les associacions i entitats esportives, socials, d’oci i educatives perquè se sumin a aquesta iniciativa i, també, per descomptat, tots els ciutadans i ciutadanes de Randa, Pina i Algaida. 
D’aquesta manera tot el municipi d’Algaida, es sumarà a la celebració de la dedicació de l’any 2020 al Patrimoni d’Algaida, Pina i Randa amb activitats que aniran dirigides a tota la ciutadania i organitzades per les mateixes entitats.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: