Divendres, desembre 1, 2023
Algaida

L’església d’Algaida estrena vitrall dedicat a Ramon Llull i acaben les obres de restauració de la cova a cura

Després de mesos de tasques i d’obres, avui s’ha inaugurat el vitrall dedicat a Ramon Llull al temple parroquial de Sant Pere i Sant Pau d’Algaida. Aquesta col·locació del nou vitrall ha suposat l’obertura d’un nou arc a la façana lateral de l’església i l’obertura del nou vitrall interior.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha visitat avui l’església d’Algaida on s’acaben d’instal·lar uns vitralls nous dedicats a la figura de Ramon Llull que «fan lluir més el temple i revaloren el nostre patrimoni», ha dit la consellera, qui ha explicat que el projecte ha estat possible gràcies a la Comissió Mixta del Consell i el Bisbat de Mallorca i a la inversió de 99.978 euros provinents de l’1 per cent cultural.

Busquets ha reiterat la seva predisposició a seguir col·laborant amb ajuntaments, Bisbat i diferents administracions «per a la recuperació, protecció i difusió del patrimoni». A més a més, la consellera ha subratllat que «amb la feina que presentam avui dignificam i difonem la figura de Ramon Llull, just en la vigília del seu dia, que és el 27 de novembre».

El projecte de dotar l’església d’Algaida dels vitralls que s’hi acaben d’instal·lar es va gestar el 2016 amb motiu de l’Any Ramon Llull en què es commemorà el 700 aniversari de la mort del beat. L’obra és de Nils Burwitz, artista alemany resident a Valldemossa i s’ha elaborat en un taller d’Alemanya.

A l’acte hi han assistit una quarantena de persones, incloses la batlessa Maria Antònia Mulet i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura Bel Busquets i el provincial de L’orde dels franciscans, l’algaidí Jaume Puigserver. També s’han realitzat una sèrie de parlaments com el de l’historiador Pere Fullana i l’autor del vitrall Nils Burwitz.

L’autor ha explicat la simbologia de la imatge i ha lliurat alguns fragments de les proves i esbossos preparatoris als col·laboradors. El vitrall reprodueix una de les il·lustracions del Breviculum, que es conserva a la biblioteca de Kalsruhe (Alemanya) i que va ser elaborat pels monjos cartoixans de París al segle XV. El vitrall mostra el cap de Llull amb una de les seves cites escrita en lletres grans en català.

L’entorn de la cova de Llull a Cura ha estat restaurat.

D’altra banda, la vicepresidenta i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, també han visitat la cova de Ramon Llull a Randa, on la brigada de Patrimoni del Consell ha finalitzat les tasques d’adequació i conservació perquè es pugui visitar amb seguretat. Així, s’han dut a terme tasques de neteja i desbrossament, s’han arreglat les parets que l’envolten, s’han canviat les reixes i s’han arreglat la barrera i els tancaments.

La restaurada cova de Ramon Llull es pot tornar visitar demanant la clau al Santuari de Cura (Algaida). La col·laboració entre la propietat d’Albenya, el Bisbat de Mallorca, l’Orde dels Franciscans i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha aconseguit aquesta millora d’un indret lul·lià.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: