Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaEs saig

L’Associació de Premsa Forana ha renovat la seva junta directiva en una assemblea extraordinària celebrada a Algaida

L’Associació de la premsa forana de Mallorca s’ha reunit aquest dissabte dia 22 de maig al casal Pere Capellà d’Algaida, després de més d’un any de l’assemblea prevista i aturada per culpa de la pandèmia de covid-19. S’ha elegit una nova junta directiva i s’han lliurat els premis periodístics pendents des del 2019.

En l’assemblea, el president sortint de la junta directiva, Rafel Oliver, ha fet un repàs de les principals tasques desenvolupades i ha lloat el fet que, tot i la pandèmia de la Covid-19, s’han mantingut les 35 revistes associades. Abans de deixar el càrrec de president, ha volgut agrair la tasca de la junta directiva que ara acabava i de les anteriors per tota la feina feta.

Una vegada fet els precs i preguntes, s’ha designat per aclamació a l’algaidí Rafel Puigserver com a nou president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, una entitat amb més de quaranta anys de vida que aglutina 35 mitjans de comunicació locals dels pobles de l’illa.

L’entitat també ha renovat avui la seva junta directiva. En la nova etapa, acompanyen Rafel Puigserver de la revista es Saig d’Algaida Tomeu Caldentey de la revista Bellpuig d’Artà en la funció de vicepresident; Xavier Bestard de Caymaritx com a secretari; Magí Ferriol, de Fent Carrerany, de Maria de la Salut, com a tresorer; i en la funció de vocals Maria Antònia Ferrer, de Coanegra de Santa Maria, i Rafel Oliver, de N’Alí, d’Andratx, que ha exercit deu anys com a president.

Puigserver ha destacat el valor com a document històric que posseeixen les publicacions de la Premsa Forana, a banda del seu atractiu periodístic. Intentarà aconseguir la total digitalització del corpus acumulat al llarg de dècades d’edició de publicacions per la major part de pobles de Mallorca en el marc de la Biblioteca Digital Científica de la UIB que, de fet, ja compta amb unes 270.000 pàgines de Premsa Forana escanejades, que són les més consultades d’aquesta gran hemeroteca on-line.

El nou president ha parlat també de crear marca, de potenciar la presència de la Premsa Forana a les xarxes socials i en el món digital, sense deixar de banda el paper, com també de facilitar l’intercanvi de material entre les publicacions associades.

Té previst continuar convocant cada any els Premis Periodístics Premsa Forana i fer tot el possible per al manteniment de les 35 capçaleres existents i, si és possible, tal com ha dit, de fomentar la creació de noves publicacions de caràcter local.

Considera que tot el moviment periodístic generat durant els darrers 40 anys ha contribuït en gran manera a l’alfabetització en català de la població, i ha assegurat que no es pot dir que avui la situació sigui millor que fa quatre dècades.

Premsa Forana agrupa actualment 35 mitjans de comunicació locals de l’illa de Mallorca, alguns dels quals en format digital, i la majoria en format tradicional de paper. Hi ha setmanaris, quinzenaris, mensuals, bimestrals i trimestrals, així com alguns que complementen la seva edició en paper amb la digital.

Un any de retard a causa de la pandèmia.

L’assemblea per a la renovació dels càrrecs de Premsa Forana estava convocada pel mes de març de l’any passat, però la irrupció de la pandèmia va obligar a la seva suspensió, tal com ha recordat Rafel Oliver, el president sortint, durant el seu discurs de comiat.

A l’acte també s’han lliurat els premis periodístics corresponents a l’any 2019, referits a treballs de l’any 2018. s’Hi presentaren 53 treballs de 12 publicacions. La membre del jurat fou la periodista Joana Dols Pons, qui resolgué atorgar dits premis als següents treballs:

REPORTATGE:

 • Premi: BELLPUIG. “9 d’octubre de 2018, la torrentada del malson”. De: Bartomeu Caldentey. Número 1.008, octubre 2018.
 • Finalista: CAP VERMELL. “A partir d’una senalleta de lletra al British Museum”. De: Pere Cortada i Obrador. (9 articles d’agost a setembre 2018).
 • Finalista: FELANITX. “L’art de crear neules”. De: Gori Vicens. Número 4.128, desembre 2018.

ENTREVISTA:

 • Premi: COANEGRA. “Maria Morro, voluntària a Grècia”. De: Maria-Antònia Ferrer. Número 378, agost-setembre 2018.
 • Finalista: CAYMÀRITX. “Conversa amb una refugiada”. De: Pep Soler. Número V, agost 2018.
 • Finalista: DÍNGOLA. “Josep Valtònyc”. De: Miquel Puiggròs. Número 28, març 2018.

FOTOGRAFIA:

 • Premi: CAYMÀRITX. “Portada: El cor de Crist”. De: Marina Bestard. Número VI, novembre 2018.
 • Finalista: PORTO CRISTO. “Portada”. De: Guillem Ribot. Número 350, juliol 2018.
 • Finalista. FELANITX. “Portada: Cavallets”. De: Gori Vicens. Número 4.107, juliol 2018.

OPINIÓ:

 • Premi: BONA PAU. “La dona i la ciència”. De: Miquel Martorell. Número 781, març 2018.
 • Finalista. FENT CARRERANY. “La glosa d’en Xavier de l’Havana”. De: Xavier Ferriol. Número 383, juliol 2018.
 • Finalista: COANEGRA. “Pròleg tardà, el guiriGALL de les lletres”. De: Joana Maria. Número 371, gener 2018.

DISSENY:

 • Premi: SA SELLA. “Portada: Al·legoria de Tardor a Lledoners”. De: Guillem Mut i Jaume Perelló. Número 159, octubre-desembre 2018.
 • Finalista: LLUCMAJOR DE PINTE EN AMPLE. “Portada”. De: Antoni Garau. Número 413, octubre 2018.
 • Finalista: DIES I COSES. “Festes de Sant Roc 2018 a s’Alqueria Blanca”. De: Francesc Antich. Número 186, setembre-octubre 2018.

Enhorabona a tots els premiats

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: