Dijous, novembre 30, 2023
AlgaidaCultura

Des d’avui, oficialment, la biblioteca municipal té el nom de l’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila

La Biblioteca d’Algaida du a partir d’avui el nom de Gabriel Janer Manila. El ple de l’Ajuntament d’Algaida així ho va aprovar el passat mes de desembre de 2020 i, coincidint amb la celebració de la Festa del Llibre, s’ha duit a terme l’acte oficial amb l’assistència de l’autor, en el que serà “un reconeixement públic a l’escriptor, mestre i pedagog algaidí“.


Gabriel Janer Manila (Algaida, 1 de novembre de 1940), ha estat enguany pregoner de  les festes de Sant Honorat i Sant Antoni. Ho va esser per segona vegada, ja que fou el mateix escriptor qui l’any 1990 inaugurà el “costum” de fer els Pregons de Festes de Sant Honorat. Així mateix, la Delegació d’Algaida de l’Obra Cultural Balear ha dedicat un especial-homenatge d’Es Saig i ha publicat el llibret “Gabriel Janer Manila, l’escriptor que beu del poble”, amb diversos articles que tracten sobre les diverses facetes culturals de l’homenatjat. La presentació havia de ser durant les festes de Sant Honorat, però per la pandèmia es va ajornar fins dia 23. 


Gabriel Janer Manila sempre ha col·laborat i s’ha implicat amb la vida cultural del municipi. És des de gairebé els orígens, Jurat dels Premis Castellitx; ha participat regularment amb conferències, taules rodones; ha estat el Pregoner; ha col·laborat amb la Biblioteca amb la consolidació de la Col·lecció Local (que recull tot el que es publica sobre el municipi i les obres dels autors d’Algaida, Pina i Randa).

Per la seva banda, el bibliotecari, Bartomeu Salas, explicà després de donar la benvinguda a la “casa dels llibres” que “no és una pràctica molt estesa a Mallorca posar noms a les biblioteques, però és comú batejar les biblioteques amb persones que han destacat en el món de la cultura, sobretot en la literatura”. Salas va anunciar la creació d’un fons bibliogràfic en el si de l’adma.cat.

La batlessa Maria Antònia Mulet va fer referència a que aquest 2021 es compleixen 25 anys de la inauguració de la biblioteca al casal Pere Capellà i que compta amb més de 20.000 volums i 400 socis. Mulet es va mostrar agraïda de poder canviar “el nom de la biblioteca per la d’una persona, del poble i que admira”.

Gabriel Janer Manila va recordar que quan era jove ell va créixer amb les narradors orals del poble, de qui va aprendre a contar històries. Janer afirmà que sempre ha volgut crear un narrador imaginari que resoni dins el lector. La nostra espècie és l’única que va ser capaç d’inventar històries. Després va venir la lectura, la lectura en veu alta per aquells que no sabien llegir, com feia el seu padrí Antoni Manila. Va concloure dient que “una biblioteca era l’espai on s’hi poden trobar els múltiplescamins de la llibertat”.

Seguidament, la sorpresa va venir amb la glosa que feu el seu nebot i col·laborador d’es Saig, Joan Janer.

L’acte oficial no va cloure el concert acústic de Marga Ramis i Cristina Llabrés, per la malaltia d’una de les cantants.

Just després es dugué a terme la presentació del llibre homenatge a Gabriel Janer Manila que la delegació d’Algaida de l’Obra Cultural Balear i es Saig hem publicat amb motiu del 80è aniversari de l’escriptor algaidí i que presentà el professor i escriptor Damià Pons i Pons. “Gabriel Janer Manila, ‘escriptor que beu del poble”. Si no heu pogut venir a la presentació, us oferim el llibre en pdf perquè el pogueu llegir a casa vostra clicant a la imatge del costat.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: