Divendres, setembre 29, 2023
AlgaidaPinapolíticaRanda

Cau el toc de queda després de 222 dies.

El Tribunal Suprem ha anul·lat el toc de queda i la limitació de les reunions socials a Balears per considerar que no són proporcionals tenint en compte la situació epidemiològica en el territori, basant-se únicament en principis de prudència, entenent que no queden prou justificades les restriccions acordades pel Consell de Govern. La resolució del Suprem és d’aplicació immediata per la qual cosa el toc de queda decau avui dijous mateix igual que les limitacions de reunions socials.

En concret, l’alt tribunal ha tombat dues de les quatre restriccions que estaven vigents entre el 23 de maig i fins aquest diumenge 6 de juny: la limitació a la circulació en horari nocturn entre les 00.00 i les 06.00 hores i la limitació a un màxim de sis persones en reunions familiars en espais interiors i de vuit en espais oberts, per no Ratifica la resta de mesures: es manté la limitació de cabuda en llocs de culte i els controls a ports i aeroports per entrar a les Balears.

Amb tot, el Govern ha anunciat que a partir d’aquest divendres mateix entraran les mesures de desescalada que el Govern va anunciar aquest dimarts i que aprovarà demà divendres en Consell de Govern extraordinari:

Restauració: Es permet obrir els espais interiors en totes les Illes fins a la mitjanit, sempre respectant el que marquin les ordenances municipals respectives, amb una ocupació de fins a un 50 % de la capacitat en totes les illes. En tot cas, el màxim permès és de 150 persones. Les taules han de ser de 6 persones com a màxim a totes les Illes.

Pel que fa als exteriors, es permeten fins a 10 persones per taula en totes les illes i s’amplia l’horari també fins a la mitjanit si les ordenances municipals ho permeten. Es poden ocupar totes les taules, sempre que no se superin els 250 clients.

Platges i parcs: Els parcs infantils o espais d’ús públic a l’aire lliure similars poden estar oberts al públic, excepte entre les 22.00 i les 06.00 hores. També es pot romandre a les platges, excepte en aquest mateix horari: de 22.00 a 06.00 hores.

Vetles i enterraments: Augmenta a 120 persones en els exteriors i 50 en els interiors (sempre que no se superi el 50 % de la cabuda de l’espai) la participació en comitives per a l’enterrament o comiat per a la cremació del cos del difunt.

Altres cerimònies: bodes, batejos, comunions: Es manté la capacitat en 50 persones en exteriors i 20 en interiors. S’autoritza el ball, sempre que es faci amb mascareta. L’horari s’ha d’ajustar al de la restauració. Es permeten fins a 120 persones en els exteriors o 50 en els interiors si tots els assistents estan vacunats o han tingut una prova d’antígens o PCR fetes just abans de l’esdeveniment.

Acadèmies de ball: Es permeten grups de fins a 25 persones (fins ara n’eren 20) simultàniament a la mateixa sala per les activitats que es duguin a terme a les acadèmies de ball,  sempre que es respecti el 50 % de la capacitat màxima.  La mascareta serà obligatòria en tot moment.

Sales d’activitats dirigides i de musculació: A les sales d’activitats dirigides es permet la presència simultània a la mateixa sala d’un grup de màxim 25 persones en el cas d’activitats de baixa intensitat o d’un grup de màxim 20 persones en el cas d’activitats d’alta intensitat (fins ara eren de 20 i 15 respectivament). En tot cas, és obligatori l’ús de mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l’activitat esportiva. La pràctica d’activitats estàtiques en sala, entre les quals s’inclouen les activitats dirigides i les sales de musculació són permeses sempre que no es superi el 75 % de la capacitat màxima (abans un 50%).

Esdeveniments esportius: En les competicions esportives s’augmenta l’aforament del  públic permès:

  • En instal·lacions esportives cobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 800 persones (ara era de 600).
  • En instal·lacions esportives descobertes, un 50 % de la cabuda màxima fins a un màxim de 2.000 persones (abans era 1.000).

Recordar que si se supera l’aforament màxim, s’haurà de rebre autorització prèvia per part de l’autoritat competent.

Esport no federat organitzat: Es permeten les competicions esportives per a l’esport no federat organitzat.

Cinemes i circs de carpa: Es poden ocupar 2/3 parts de les butaques, sempre que hi hagi un seient de separació entre nuclis de convivència de màxim dues persones.

Teatres, auditoris, sales de concerts i espais similars: Els teatres, auditoris i sales de concerts poden dur a terme l’activitat sempre que no superin 2/3 de la capacitat màxima autoritzada. En altres espais on es facin esdeveniments similars, es manté la capacitat permesa a 2.000 persones en exteriors i a 800 en el cas dels espais interiors. També s’ha de deixar una butaca buida entre grups de convivència, que han de ser de dues persones com a màxim. Les llotges es poden omplir al 100 %, sempre que tots els ocupants siguin un mateix nucli de convivència.

Biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions i monuments: La capacitat permesa s’amplia al 100 %. L’activitat grupal es permet amb 40 persones en els interiors i 75 en els exteriors.

Comerços: Mantenen la capacitat completa i el tancament del comerç no essencial s’allarga fins a les 00.00 h sempre que ho permeti l’ordenança municipal.

Establiments de joc i apostes: Poden seguir obrint fins a les 22.00 h, amb un 50 % d’ocupació. Poden tenir activitat de restauració. En tot cas, és obligatori garantir la bona ventilació de l’establiment.

Condicions per als locals d’oci infantil

L’activitat dels locals d’oci infantil s’ha de dur a terme respectant el 50 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai i grups de màxim 25 persones en espais interiors i 50 persones en espais exteriors

Congressos, seminaris, reunions de negoci i similars: Es permet la realització de congressos, seminaris, jornades, assemblees, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments amb 200 persones com a màxim en espais exteriors en totes les Illes i 150 persones màxim i 75 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai en el cas dels interiors. Es recomana dur a terme aquests esdeveniments de manera telemàtica. En espais tipus auditori hi pot haver una assistència màxima de 500 persones i un 50 % de la capacitat màxima autoritzada.

En el cas dels congressos dirigits exclusivament a professionals sanitaris, es permet la realització d’aquest tipus d’esdeveniments amb una assistència màxima de 1.000 persones i un 75 % de la capacitat màxima autoritzada de l’espai.

Centres recreatius per gent gran: Aquests centres han de seguir limitant l’ocupació al 50 % de la capacitat autoritzada però augmenta el nombre de persones per grups que poden dur a terme la seva activitat habitual: fins a 75 persones en exterior i 30 a l’interior (fins ara era de 50/20). Poden oferir servei de restauració, en les mateixes condicions que el sector.

Hotels, refugis i altres establiments turístics: Els espais comuns es poden ocupar al 50 %. S’augmenta la cabuda a les habitacions compartides fins a 10 persones sempre que no se superi el 50 % de la capacitat de l’estança. Els habitatges turístics han d’estar ocupats per un màxim de 10 persones (fins ara eren 6).

Campaments: Queden autoritzats amb una capacitat màxima d’un 50 % per tenda o 3 persones de diferents nuclis de convivència. A les escoles d’estiu que es facin en aquestes instal·lacions, es permetrà un màxim de 150 persones.

Transports: S’elimina la limitació fixada en un mínim d’un 20 % en la prestació del servei del taxi per a consells insulars i ajuntaments en el seu àmbit d’actuació.

Reacció del govern

El Govern acata la sentència del Tribunal Suprem que aixeca el toc de queda i les limitacions al nombre de persones que podran reunir-se en espais públics i privats. No obstant això, l’Executiu de Francina Armengol recomana als ciutadans que respectin els límits aprovats i no hi hagi reunions de més de 15 persones en exteriors i de 10 a l’interior

“Recomanem als ciutadans que els grups socials siguin els que es van aprovar”, ha assenyalat el portaveu de Govern, Iago Negueruela. “Sempre hem apostat per la prudència i per la responsabilitat, compartit amb els ciutadans, el que permet ser la segona comunitat amb una de les millors dades sanitàries i una de les poques obertes a l’exterior”, ha assenyalat.

El conseller i portaveu ha destacat que la sentència deixa clar que les comunitats poden restringir drets fonamentals “i la discussió està en la proporcionalitat de la mesura”. “Hem pres aquestes mesures per salvar vides i creiem que són proporcionades, com manté el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears”, ha afegit.

Negueruela ha valorat que es mantinguin els controls en ports i aeroports quan la mobilitat és cada vegada més intensa amb la recuperació econòmica i turística. “Som la primera destinació de la Mediterrània” ha destacat. Ha insistit que Balears està en l’última fase de les restriccions i ha destacat que la campanya de vacunació avança a bon ritme. “El virus encara circula”, ha destacat. El Govern mantindrà els controls per accedir a les illes.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: