Divendres, setembre 29, 2023
AlgaidaEconomiaPinaRanda

Demà entra en vigor la nova facturació del subministrament elèctric.

L’1 de juny de 2021 entra en vigor la nova normativa sobre els peatges d’accés i altres conceptes regulats, que ha estat aprovada per la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) i el Govern central i que afecten tots els consumidors d’electricitat a Espanya.

En què consisteixen aquests canvis?

En primer lloc que les tarifes d’accés actuals es desdoblaran en dos nous conceptes regulats:

  • Els peatges, fixats per la CNMC i destinats a cobrir el cost d’accés a les xarxes de transport i distribució.
  • Els càrrecs, fixats pel Govern i destinats a cobrir altres costos del sistema elèctric, com la retribució de les energies renovables i el sobrecost de generació en territoris no peninsulars, entre d’altres.

Tots els subministraments amb potència contractada menor o igual a 15 quilowatts (2.0 A, 2.0 DHA, 2.0 DHS, 2.1 A, 2.1 DHA y 2.1 DHS), passaran a tenir un únic peatge 2.0 TD, amb discriminació horària per a tots ells. Els càrrecs que li corresponen s’anomenen “segment de càrrecs 1” , els quals mantenen la mateixa estructura que el nou peatge.

Fins ara els peatges tenien un únic preu per a l’energia consumida, sense importar l’hora del dia, tret que es tingués tingues contractada un peatge d’accés amb discriminació horària (amb 2 o 3 franges horàries). A la potència contractada, els peatges tenien el mateix preu per a cada hora del dia.

Amb la nova normativa, els peatges i càrrecs tindran 2 franges horàries per a la potència i 3 franges horàries per al consum, amb diferents preus en totes elles.

Consum: El terme d’energia d’aquests peatges i càrrecs té 3 períodes horaris (punta, pla i vall) amb diferents preus en funció de l’hora del dia en què es consumeixi, amb el següent calendari segons el territori en què vivim, que en el cas de Balears és el mateix que la península i les Illes Canàries.

Dilluns a divendres laborables:

  • Període Punta (preu més alt): de 10.00 – 14.00 i de 18.00 – 22.00 hores.
  • Període Pla (preu una mica més baix): de 8.00 – 10.00, de 14.00 – 18.00 i de 22.00 a 00.00 hores.
  • Període Vall (preu més baix): de 00.00 – 8.00 hores.

Cada hora de cap de setmana i festius (estatals no modificables i el 6 de gener): Període Vall (preu més baix).

Potència Contractada: El terme de potència d’aquests peatges i càrrecs tindrà 2 períodes horaris. És a dir, es podran contractar dues potències diferents, una potència punta que s’aplica als períodes de consum de punta i pla, i una altra potència vall que s’aplica al període de consum vall.

El terme de potència d’aquests peatges i càrrecs té 2 períodes horaris (punta i vall): 

Dilluns a divendres laborables :

  • Període Punta: de 8.00 a 00.00 hores.
  • Període Vall (preu més baix): de 00.00 a 8.00 hores.

Cada hora de cap de setmana i festius (estatals no modificables i el 6 de gener ): Període Vall (preu més baix).

Què he de fer per adaptar-me als canvis?

Res. Per incorporar tots aquests canvis que afecten els components regulats del subministrament, a partir de l’1 de juny del 2021 les condicions de la vostra tarifa s’adaptaran automàticament, sense que hagis de fer cap tràmit.

A més, a partir d’aquesta data, es manté per defecte la mateixa potència que tenies contractada anteriorment en els nous períodes (punta i vall). En el termini dels dotze mesos posteriors, podreu contractar potències diferents per a aquests dos períodes fins a dues vegades i sense cost, sempre que la nova potència contractada sigui igual o inferior a la màxima de les potències contractades en el moment del canvi; altrament, hauràs d’abonar el cost dels drets d’escomesa segons la normativa en vigor.

Els nous peatges de transport i distribució i els nous càrrecs tenen noves condicions i preus, que es reflectiran en la factura. Addicionalment, també es modifica el format de la factura per adoptar el format obligatori i les condicions establertes a la Resolució de 28 d’abril del 2021.

Es podrà contractar dues potències

Els consumidors domèstics podran contractar dues potències diferents: una per als períodes punta i pla i una altra per a la vall, per ajustar-les a les seves necessitats.

Així, els que necessiten més potència en el període vall, com els usuaris de vehicle elèctric que vulguin carregar el seu cotxe o moto a la nit al seu domicili, podran contractar una potència superior només per a aquestes hores i una altra més baixa per als trams punta i pla, «evitant pagar el sobrecost d’aquesta potència extra durant cada hora del dia».

Si el consumidor no sol·licita doble potència, se li aplicarà, de manera automàtica, la potència actual contractada en tots dos períodes.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: