Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRanda

Novetats sobre protocols, vaccinació i quarantena a causa de la covid-19.

La Conselleria de Salut i Consum ha posat en marxa una eina en línia albergada en  www.ibsalut.es/autorastreigcovid per agilitzar el seguiment de contactes estrets de casos positius de COVID-19. La consellera Patricia Gómez i la subdirectora d’Atenció Primària i Atenció a les Urgències Extrahospitalàries, Marga Servera, han explicat avui la seva finalitat i com funciona.

La Central de Coordinació COVID-19 notificarà directament a cada persona el resultat positiu de la prova diagnòstica. Amb el mateix missatge, es rebrà l’enllaç a l’eina d’autorastreig, que s’ha de reenviar a tots els seus possibles contactes estrets perquè responguin un qüestionari per determinar si efectivament ho són.

En cas afirmatiu rebran les indicacions adequades i podran demanar cita per a una prova diagnòstica. D’aquesta manera, els casos sospitosos no hauran d’esperar que els telefoni el Servei de Salut, cosa que els evitarà l’angoixa de l’espera.

Cal dir que aquest qüestionari està dirigit a les persones amb sospita de ser un contacte estret de COVID-19 sense símptomes; si tenen símptomes compatibles amb la COVID-19 han de telefonar a InfoCOVID (900 100 971) perquè un professional sanitari avaluï el seu estat de salut a fi que pugui rebre l’atenció assistencial idònia. D’altra banda, les persones que no tenguin possibilitat d’accedir al qüestionari en línia poden telefonar a InfoCOVID per obtenir informació.

Canvis en els protocols de seguiment

Imatge d’una prova d’autodiagnòstic. Foto: http://www.freepik.es

Les persones contagiades asimptomàtiques o amb simptomatologia lleu deixaran de rebre seguiment telefònic per part del centre de salut. Així ho ha indicat aquest dimecres en roda de premsa la consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha assenyalat que sí que es farà un seguiment a les persones vulnerables malgrat no tenir símptomes. Aquesta és una mesura per alleujar la pressió que en aquests moments recau sobre Atenció Primària, el seguiment de la qual de casos actius està en màxims des de l’inici de la pandèmia.

Gómez ha recordat, així mateix, que una persona que doni positiu en un test d’autodiagnòstic s’ha d’aïllar immediatament i trucar a Infocovid, des d’on se’l citarà en un màxim de 24 hores per repetir la prova per part del Servei de Salut i confirmar el diagnòstic.

Els deu dies d’aïllament començaran a comptar a partir d’aquesta segona prova, si bé la persona contagiada ha d’estar confinada des del positiu en autodiagnòstic.

El canvi de protocol implica que a partir d’ara els casos positius que tenen símptomes lleus o són asimptomàtics rebran l’alta automàticament en 10 dies, sense cap prova de sortida ni de confirmació, a excepció dels professionals sanitaris i sociosanitari. Això sí, els positius seguiran rebent una trucada d’Info-Covid, però només una: per confirmar el positiu. Si el malalt no refereix altra complicació, no hi haurà cap mena de seguiment.

Vaccinació per als infants i pels vacunats amb AstraZeneca.

La Conselleria de Salut i Consum obrirà la setmana que ve (sense dir el dia concret ni l’hora), el sistema d’autocitació digital BitCita (citavacunacovid.ibsalut.es) per vaccinar amb la dosi de reforç contra la COVID-19 les persones de 18 a 49 anys vaccinades amb la pauta completa amb Vaxzevria (AstraZeneca). Aquest grup abasta una població diana de 22.588 persones: 17.783 a Mallorca, 1.944 a Menorca, 2.690 a Eivissa i 171 a Formentera.

Totes aquestes persones rebran un SMS del Servei de Salut per recordar-los que el portal BitCita està obert.

Les condicions que cal complir per poder rebre la dosi de record són tenir de 18 a 59 anys, haver rebut la pauta completa de vaccinació contra la COVID-19 i que hagin passat almenys tres mesos.

Salut també obrirà la setmana que ve el sistema d’autocitació digital BitCita (citavacunacovid.ibsalut.es) per vaccinar amb la primera dosi els nins i nines de 5 a 8 anys. Aquest grup abasta una població diana de 46.501 persones: 36.726 a Mallorca, 3.382 a Menorca, 5.956 a Eivissa i 437 a Formentera.

Els punts de vaccinació disponibles a través de BITCITA són: Hospital Son Dureta, Hospital Universitari Son Espases, Hospital Universitari Son Llàtzer, Hospital Comarcal d’Inca i Hospital de Manacor, a Mallorca. A Menorca es vaccinarà als centres de salut i a l’Hospital General Mateu Orfila. A les Pitiüses, a l’Hospital Can Misses, els centres de salut de Sant Antoni de Portmany i Santa Eulàlia, i a l’Hospital de Formentera.

Estat i CCAA acorden reduir els períodes de quarantena a una setmana

La Comissió de Salut Pública, en què estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha acordat per majoria reduir la quarantena de tots els positius per COVID-19 a set dies, davant dels deu actualment fixats.

Els no vacunats que han estat contactes estrets d’un positiu també veuran reduït el període d’aïllament fins als set dies, en lloc dels deu actuals. Alhora, se segueix mantenint la norma que estableix que no han de fer quarantena els contactes estrets vacunats.

Cada vegada hi ha més evidència científica que sembla indicar que l’òmicron és una variant més contagiosa, però també menys virulenta. Amb aquest nivell inèdit de contagis, el debat dels últims dies ha girat al voltant de reduir les quarantenes, per alleujar l’impacte de les baixes laborals en els serveis essencials i en l’economia. Els qui reclamaven aquesta mesura al·leguen que els quadres clínics entre els vacunats són més lleus i curts, així com la seva capacitat infectiva. La mesura va en la línia de països com el Regne Unit, Itàlia o els Estats Units, que han escurçat l’aïllament dels contagiats davant la nova etapa en què entra la pandèmia amb la variant òmicron.

Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Balears o Catalunya, entre d’altres, han estat les comunitats autònomes que s’havien mostrat a favor de reduir la quarantena dels positius de COVID-19, encara que finalment ha acordat per unanimitat.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d