Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaCulturaRanda

Camins sobre paraules a Algaida

Walking-wordsMallorca ha estat una terra a la qual diferents escriptors, d’una manera o altra, l’han retratada des d’una perspectiva pròpia. Alguns d’aquests escriptors passaren o nesqueren en el nostre municipi i deixaren la seva petjada.

Per refer les passes de part d’aquests literats, la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet ha llançat el projecte Walking on Words. Mallorca literària. Un  projecte de rutes per la Mallorca literària que esdevé una de les iniciatives més interessants que s’han posat en marxa en el camp del turisme cultural a Mallorca en els darrers temps. per completar el projecte, també s’ha publicat un llibre, que es pot adquirir a diverses llibreries i a les cases museus, i un lloc web amb tota la informació disponible.

La Fundació proposa «7 rutes pel paradís si ho pots resistir». Aquests itineraris segueixen les fites literàries de Palma, la serra de Tramuntana, la mitologia dels escriptors i les llegendes populars, les comarques de Llevant i Migjorn i, través del cançoner popular, també arriben a part del Pla de Mallorca.

fitawalkingLes rutes proposades es poden descobrir de diferents maneres. El projecte Walking on Words ha distribuït desenes de fites per tot Mallorca amb informació sobre un autor i un text seleccionat, el qual se pot accedir al web del projecte mitjançant un codi QR. Tota la informació es troba traduïda al català, al castellà, a l’anglès i a l’alemany.

En el cas d’Algaida són dos els escriptors elegits. La ruta núm. 5 té una aturada al Puig de Randa per parlar de la figura Ramon Llull. Al santuari de Cura s’hi fa referència a un fragment del Llibre d’Amic e Amat del segle XIII, qui precisament ahir 29 de juny feia 700 anys de la seva mort, si conderam com a vàlida la data de 1315.

walkingperecapellaDins la ruta 7 se fa un recorregut per diferents indrets del pla de Mallorca a partir del Cançoner popular del pare Ginard. A Algaida l’aturada és al Casal Pere Capellà, per descobrir la Glosa Val més un dit en front de l’escriptor algaidí, també conegut com Mingo Revulgo. D’aquí la fita ubicada al costat de la l’entrada del Casal tal i com mostra la fotografia. Curiosament al web del projecte i al llibre, la foto que acompanya l’explicació de la ruta no és la del Casal Pere Capellà, sinó la del Molí d’en Xina. Si cerquen la fita al molí, no la hi trobaran.

Trobareu més informació al web http://walkingonwords.com/

Redacció Noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: