Dimecres, novembre 29, 2023
AlgaidaCulturaEconomiaEducacióPatrimoni

ArqueoMallorca, un projecte de difusió del patrimoni arqueològic

albertcarme_cerclepetitEn els darrers mesos han sorgit per les xarxes socials (Facebook, Twitter) un projecte dedicat a promocionar els jaciments arqueològics de Mallorca. És tracta d’ArqueoMallorca, un projecte que va sorgir de l’Oficina Leader Mallorca d’Algaida, ubicada al casal Pere Capellà, i que tenen a dos algaidins d’adopció ben implicats: Na Carmen Estrada i n’Albert Fores. Hem parlat amb els seus responsables perquè ens expliquin en què consisteix el projecte.

Com sorgeix el projecte de ArqueoMallorca?
C: ArqueoMallorca és un projecte propi que sorgí després d’unes jornades de l’Associació Mallorca Rural que férem a Montuïri sobre arqueologia. A partir d’aquí es va començar a treballar amb diferents institucions i finalment presentàrem el projecte al programa Leader (vegeu el final d’aquesta entrada per tenir més informació)

Quin són els objectius del projecte?
A: L’objectiu principal és dinamitzar el patrimoni arqueològic de Mallorca com a recurs turístic, d’oci i educatiu. L’arqueologia ha de formar part de l’imaginari col·lectiu dels mallorquins i l’hem d’estimar.
C: El projecte vol ser un treball en xarxa amb 25 jaciments arqueològics i 10 museus de Mallorca.
A: Ens hem centrat en jaciments arqueològics que puguin servir per a ser difosos ja siguin amb materials, rutes i projectes divulgatius. En total unes 33 propostes que es podran veure aviat al nostre web www.arqueomallorca.com, però que encara no estan disponibles.
C: Es tracta de fer museus vius, al voltant dels jaciments i que la gent pugui anar-hi en família a gaudir de tallers o puguin ser visitats per escoles o instituts i que puguin comptar amb uns materials adaptats al seu nivell.

Què són els ‘Esmorzars amb ArqueoMallorca’?
A: És una iniciativa que consisteix en què cada diumenge a les 10:15 es publica a les xarxes socials, un recull de premsa de els notícies setmanals que tenen a veure amb l’arqueologia. També donam informació sobre activitats i tallers a través del nostre Facebook i Twitter.

jornades_arqueomallorcaTeniu previst alguna activitat?
A: Si. Del 8 al 10 de setembre tindran lloc unes jornades a la Misericòrdia de Palma sota el títol ‘La dinamització del patrimoni arqueològic’ que segur serà ben interessants. El dimecres 9 hi ha també previstos uns tallers d’arqueologia dirigits al públic infantil.
C: També està prevista la posada en marxa del web del projecte amb la marca cap a finals d’agost.

Podeu llegir l’entrevista completa a l’edició en paper de la revista Es saig

Més informació
L’Associació Mallorca Rural es una associació sense ànim de lucre, constituïda a Algaida el gener  de 2002, que té el domicili social a Algaida, carrer dels Cavallers, núm. 22 – 2º, Casal de Pere Capellà, i el seu àmbit d’actuació son els 36 municipis de l’interior de l’illa de Mallorca, seleccionats per l’Unió Europea com a zona d’actuació de la Iniciativa Comunitària Leader +.

Redacció Noticiari es Saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: