Dimarts, setembre 26, 2023
AlgaidacarreteresEconomiaMedi ambient

S’inicien les expropiacions del futur gasoducte entre Cas Tresorer i Felanitx

gasoducteS’ha donat el sús al procés d’expropiació de prop d’un miler de finques afectades pel projecte de gasoducte primari de Cas Tresorer Palma-Felanitx.El projecte ha estat impulsat per la societat Redexis Gas (abans Endesa Gas). Segons l’empresa responsable «la construcció d’aquest gasoducte ampliarà la capacitat de transport i el subministrament de gas natural a Mallorca, combustible net amb la menor taxa d’emissió de CO2 i de contaminants entre els combustibles fòssils d’ús comú».

La Delegació del Govern a Balears ha convocat, en diferents dies, als propietaris afectats per a l’aixecament d’actes prèvies a l’ocupació.

Els municipis afectats pel traçat són Palma, Algaida, Montuïri, Sant Joan, Vilafranca, Manacor i Felanitx. En el cas del nostre municipi s’acometran 187 expropiacions 8 per instal·lacions. Pel traçat discorreran canonades soterrades per al transport del gas natural, i també s’habilitaran instal·lacions auxiliars per a l’operativitat i el control del gas.

El projecte va aixecar gran expectació entre els municipis afectats i van ser molts els que van presentar al·legacions al projecte. L’anterior batle d’Algaida, Francesc Miralles va enviar diferents escrits d’al·legacions al projecte, en les quals es demanava que, en el seu pas pel municipi, la canonada no travessàs finques privades, sinó que transcorregués pel vial de servei de la carretera Ma-15. Segons argumentava Miralles, això suposaria una disminució de les despeses, perquè no s’haurien de pagar expropiacions i les tasques de construcció serien més senzilles.

L’empresa energètica defensava que no era possible fer-ho perquè la llei de carreteres no ho permetia, tot i que una modificació posterior ja ho permet. Ara el nou equip de govern s’ha enterat per la premsa de l’aixecament d’actes d’expropiació. La batlessa Maria Antònia Mulet ha denunciat que no s’han tengut en compte cap de les al·legacions que va presentar l’Ajuntament d’Algaida i els afectats de les expropiacions i que alguns veïnats ja s’han posat en contacte amb ella per veure que passava amb el tema de les expropiacions.

Els veïnats estan preocupats per la pèrdua de capacitat productiva de les finques afectades. Mentre l’empresa afirma que la servitud de pas és soterrada i que, per tant, la capacitat productiva no es perd, s’ha d etenir present que el pas del tub implica dos tipus de servitud de pas: un de 4 metres (dos a cada costat de la canonada), on està prohibit llaurar a més de mig metre de profunditat i plantar arbres o arbusts, i un altre que s’allarga 4 metres més a cada costat, on no es pot fer cap tipus d’obra, construcció o modificació que pogués afectar el bon funcionament de la instal·lació.

L’aixecament d’actes tindrà lloc a l’Ajuntament d’Algaida a mitjan novembre i des de l’Ajuntament es donarà el suport als veïnats que estiguin afectats, en la mesura que se pugui ajudar segons ha informat la batlesa a aquest digital.

La intenció de l’empresa és iniciar el projecte el 2016.

Redacció Noticiari Es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: