Dijous, setembre 28, 2023
AlgaidaMedi ambientPinaRanda

Avui és el Dia Mundial de l’Aigua. Fes-ne un ús responsable

Avui a tot el món se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. Donat que fa molt de temps que no plou com cal i donat els possibles problemes de sequera l’Ajuntament d’Algaida ha organitzat una sèrie d’activitats que començaren el passat divendres amb la difusió de diferents imatges recordant la necessitat de fer un ús responsable de l’aigua.

Amb aquestes accions a través de la xarxa social del Facebook, l’Ajuntament d’Algaida pretén conscienciar als ciutadans sobre la importància de dur a terme bones pràctiques per a estalviar aigua.

A la vegada, i durant avui matí els alumnes del col·legi públic Pare Bartomeu Pou, faran una sortida amb la batlessa del municipi, Maria Antònia Mulet, i l’educadora ambiental, per sensibilitzar al poble sobre l’estalvi d’aigua. En aquestes sortides s’aferraran ferratines amb missatges i consells per a concienciar sobre el consum d’aigua.

Però quants litres d’aigua necessita una persona al dia?

Aquesta és una bona pregunta si tenim en compte que donada la nostra privilegiada situació obrim l’aixeta i l’aigua surt sense gaire problemes però que altres indrets del món, es troben amb serioses dificultats per al proveïment d’aigua. A grans trets, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut es necessitaríen entre 50 i 100 litres d’aigua per persona i dia, per tal de poder garantir que es cobreixen les necessitats bàsiques i que no srogeixen grans amenaces per la salut.

Encara que l’aigua és el recurs més abundant del planeta, cal especificar que només el 3% es tracta d’aigua dolça. El que més sorprèn és que d’aquest miníscul percentatge, només l’1% està disponible per beure.

Quins són els consums diaris de l’aigua?

estalviaaigua
Algunes mesures per estalvia aigua

A Espanya, l’INE (Institut Nacional d’Estadística) va publicar que el consum mitjà d’aigua de les llars espanyoles en 2012 ascendia a 130 litres per habitant i dia. En el cas de les Illes Balears la xifra apujava a 141 litres per habitants i dia. Aquesta xifra es superior a la mitjana espanyola i a més supera amb escreix la quantitat mínima de 100 litres d’aigua necessària per persona estimada per l’Organització Mundial de la Salut.

Cal dir també que, segons les dades de 2013, les Illes Balears tenim el tercer  cost unitari per aigua més elevat d’Espanya (2,21 euros per metre cúbic), superat per la Regió de Múrcia (2,73) i  seguit de Cataluña (2,54).

És inqüestionable que la sostenibilitat del recurs hídric passa per un consum responsable i una gestió adequada. Les següents dades de consum ens poden fer entendre el nostre dia a dia en relació amb l’aigua:

  • Un bany: Entre 150 i 300 litres
  • Dutxa: 50-100 litres
  • Cisterna del bany: 10 litres
  • Rentar els plats a mà: 23 litres.
  • Un rentaplats: Entre 20 i 40 litres.
  • Una rentadora: Entre 40 i 80 litres d’aigua
  • Descongelar un aliment sota l’aixeta: Entre 15 i 25 litres
  • Mantenir l’aixeta oberta durant un minut i mig, durant el rentat de dents, pot gastar més de 18 litres.
  • Rentat de cotxe amb mànega: Entre 200 i 500 litres.

En aquest sentit és imprescindible que, com a ciutadans, estiguem informats sobre la nostra responsabilitat individual i col·lectiva en relació a l’aigua.

Redacció noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: