Divendres, setembre 29, 2023
Algaida

El Cossier ocult: Una mirada cap enrere a l’Algaida de 1946

Ahir a la nit es va emetre un nou capítol del programa d’Ib3 Televisió Una Mirada cap enrere. La segona història de la nit s’iniciava a partir de la fotografia que va enviar al concurs de fotografies antigues del mateix nom n’Eulàlia Martorell. N’Eulàlia una al.lota de 20 anys que estudia allò que a més és la seva passió: la  fotografia. Resideix a Inca, el poble on curiosament aquesta fotografia fou entregat al concurs d’Ib3 televisió.

227.-Eulalia-Martorell-1024x616
Foto cedida per Eulàlia Martorell Rosselló al concurs Una mirada cap enrere d’Ib3 Televisió. La foto s’ha extreta del web del concurs.

Eulàlia va entregar aquesta fotografia del seu padrí matern, Antoni Rosselló, un dels cossiers que ballaren per Sant Honorat a Algaida, l’any 1946.  Antoni Rosselló encara és viu i té 88 anys. L’arribam a conèixer a partir de les recerques d’en Nofre el conductor del programa qui, com si d’un modern Sherlock Holmes es tractàs, es dedicà a indagar sobre la història del moment i dels personatges que hi ha al darrere de la fotografia.

Aquest capítol, amb imatges de les festes de Sant Honorat de l’any 2015 i amb la intervenció de Xesc Barceló, president de l’Associació dels Cossiers d’Algaida, i de Guillem Jaume ‘Mindona’, ens acostà la història de l’única persona d’arrels no algaidines que ha ballat amb els cossiers d’Algaida, en Toni Rosselló de Santa Maria.

Amb aquesta fotografia, el programa de la televisió pública de les Illes Balears, Una mirada cap enrere vol destacar la vigència d’una tradició, la dels cossiers, que vàrem estar a punt de perdre, narrant el retrobament entre dos vells balladors cossiers cinquanta anys després.

Podeu gaudir del programa complet al servei de la carta d’Ib3 Televisió, perquè qui no el va poder veure, ho pugui fer.

Una mirada cap enrere, abans fou un concurs.

unamiradacapenrereEntre el 15 de maig de 2014 i l’1 de març de 2015, coincidint amb el desè aniversari de creació de la radiotelevisió autonòmica de les Illes Balears, es va dur a terme un concurs de recollida de fotografies antigues anteriors a l’any 1960 en tres categories Patrimoni, Costums i retrats a través d’un road show poble a poble.

Des d’Algaida hi participaren 10 persones que aportaren 10 fotografies.

Redacció noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: