Ajuntament i Govern recorden que la carn de les matances s’ha d’analitzar

matances-2016-17Com cada any, coincidint amb l’inici de la temporada de matances, la Direcció General de Salut Pública i Participació i l’Ajuntament d’Algaida a través del seu web, recorda les mesures sanitàries de seguretat establertes perquè els animals sacrificats en l’àmbit domèstic privat siguin sotmesos als controls necessaris abans de consumir-los.

El Servei de Seguretat Alimentària insisteixen que el sacrifici de porcs per a l’autoconsum —una tradició molt arrelada i estesa a Mallorca— pot tenir conseqüències sanitàries negatives, entre les quals hi ha la triquinosi, per la qual cosa recomana a la població no consumir carn crua ni embotits que no hagin estat sotmesos a un tractament tèrmic abans d’obtenir els resultats de les anàlisis de control oportunes.

La triquinosi només es pot detectar amb una anàlisi específica de la carn, i per a això és necessari que les persones que hagin de fer matances domiciliàries accedeixin, a través dels seus ajuntaments, als serveis dels veterinaris autoritzats per la Direcció General de Salut Pública i Participació per dur a terme la determinació d’aquest paràsit mitjançant tècniques específiques d’anàlisi.

Cal destacar, a més, que durant aquesta campanya 2016-2017 s’utilitzarà una nova tècnica analítica per a la determinació de triquina mitjançant el mètode de digestió de mostres col•lectives, amb la utilització d’un agitador magnètic, ja que és el mètode més recomanable per a l’ús rutinari.

Aquesta nova tècnica analítica s’ha incorporat després de la detecció, per primera vegada a Espanya, de Trichinella pseudospiralis en una mostra de carn de porc senglar procedent de Catalunya. La principal característica d’aquesta espècie de Trichinella és que les larves no s’encapsulen en els músculs i, per tant, no es poden detectar mitjançant el mètode triquinoscòpic tradicional.

La detecció d’aquesta espècie posa de manifest la complexa epidemiologia d’aquest paràsit, la impossibilitat de considerar-ne àrees o regions lliures i la necessitat que s’investigui la presència d’aquest paràsit en totes les carns d’espècies sensibles que es destinin al consum humà.

Què és la triquinosi?

La triquinosi és una malaltia parasitària àmpliament difosa en el món que es transmet a l’ésser humà quan es consumeix carn de porc infestat. Encara que per al bestiar porcí no suposa cap gravetat, i ni tan sols no en manifesta els símptomes, aquesta malaltia produeix un quadre clínic greu en les persones que, fins i tot, pot arribar a provocar la mort.

La simptomatologia de la malaltia consta d’una primera fase gastrointestinal (vòmits, diarrea, nàusees i rampes abdominals) i d’una segona fase sistèmica (dolor muscular i febre). El procés es pot complicar amb quadres neurològics i cardíacs.

Els aliments que poden transmetre la malaltia són la carn crua o poc cuinada de porc, porc senglar i cavall, i els embotits no sotmesos a tractament tèrmic (llonganissa, sobrassada, carn i xulla).

Per això, la Conselleria de Salut ha editat un tríptic informatiu en pdf

Redacció Noticiari es Saig

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.