Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaCulturaEs saigPinaRanda

Contra el silenci, contra les mordasses: per la llibertat d’expressió

img_apfm_llibertatexpressioMolt sovint els ciutadans no som conscients de les conseqüències que poden tenir les lleis que aproven els parlaments que hem triat democràticament. Podria ser el cas, per exemple, de la controvertida Llei de seguretat ciutadana, altrament coneguda com a Llei Mordassa, que limita els drets fonamentals i principis jurídics essencials i que genera una clara indefensió davant els poders de l’Estat. Ha estat aquesta llei la que ha permès que el jove raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtonyc, hagi estat condemnat per l’Audiència Nacional espanyola. La pena conjunta és de tres anys i sis mesos de presó per les lletres de tres de les seves cançons. El jutge l’acusa d’injúries a la corona, amenaces i apologia del terrorisme, i el condemna a presó.

Tot plegat ha ocorregut la mateixa setmana que Iñaki Urdangarín no havia d’entrar a presó i Cristina de Borbó era absolta en el cas Nóos. Hom podria pensar que això serien figues d’un altre paner. Però sembla clar que no ho són.

Tornem al cas que ens ocupa. Les revistes de l’Associació Premsa Forana de Mallorca volem mostrar la nostra solidaritat amb el raper Valtonyc i amb tots els actes que es facin en suport seu, alhora que volem manifestar la nostra més fonda preocupació per les conseqüències que pot tenir, i que de fet ja ha tengut, la Llei Mordassa en el món de la creació artística, però també en el de la comunicació periodística, en tant que suposa un límit al més elemental dret de la llibertat d’expressió. Volem que les nostres publicacions continuïn sent referents en la premsa de proximitat i que ho puguin ser des de la veracitat i des de l’expressió més fonda de la ideologia de cadascun dels nostres col·laboradors. És per això que no podem acceptar de cap de les maneres cap casta de mesura coercitiva ni repressora que limiti la capacitat expressiva dels nostres creadors ni dels nostres pensadors. Cap dels nostres mitjans no tendria sentit si donàssim per bones lleis ni decisions judicials com aquestes.

Nota de Redacció: Les publicacions que formem part de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca ( APFM) hem emès aquesta editorial conjunta.

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: