Dimecres, novembre 29, 2023
AlgaidaPinaPla de MallorcaRandaTurismeUrbanisme

Algaida podria tenir menys limitacions per al lloguer turístic.

Els ajuntaments dels pobles de l’interior de Mallorca quedaran exempts de dividir el municipi entre zones turístiques i residencials i per tant no hi haurà limitació per al lloguer turístic. Això és el que estableix l’esborrany de la futura Llei del Lloguer Turístic vacacional.

«La zonificació per la qual s’ha apostat no té cabuda en aquells ajuntaments de l’interior en els quals no hi ha cap pressió en matèria d’habitatge. No estaran obligats a fer-la, pel que el lloguer es podrà fer en tot el municipi, excepte en els habitatges situats en sòl rústic protegit », segons ha assenyalat l vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló en unes declaracions que recull el diari Última Hora.

Lloguer turístic però sense barra lliure

Això no implica que es pugui llogar turísticament qualsevol tipus d’habitatge: «La Llei marca tot un seguit d’exigències per llogar, pel que no es tracta d’una obertura global. Hi ha una sèrie de requisits a complir, entre ells qüestions d’accessibilitat, consum energètic o no tenir cap expedient sancionador en matèria urbanística. No hi haurà barra lliure malgrat el que pugui semblar», segons Barceló.

Algaida_paisatge

Els municipis petits com Algaida podrien ser els grans ‘beneficiats’ per aquest canvi ja que segons els responsables de la nova llei «L’objectiu és no restringir l’activitat econòmica en petits pobles de l’interior, ja que hi ha cases buides i no hi ha problemes d’accés a l’habitatge».

Els pobles en què la zonificació no serà obligatòria, a l’espera del que decideixi el Consell de Mallorca i els mateixos ajuntaments, serien, entre d’altres, Sineu, Petra, Sencelles, Montuïri, Algaida, Sant Joan. A aquesta llista es podrien sumar aquells ajuntaments que decideixin no zonificar el seu municipi per a ús residencial o turístic, entre els quals pot incloure Inca.

Els grans enclavaments urbans amb zones de vacances, com els casos d’Alcúdia, Pollença o Calvià, sí que caldrà fer la zonificació per evitar problemes d’accés a l’habitatge. A Palma, serà l’Ajuntament el que tingui el poder per regular el lloguer turístic i zonificar la ciutat per a un ús o un altre, per tal de no saturar el municipi d’una oferta turística que provoca una alça del preu dels lloguers de l’habitatge , com així ve succeint des anys. En qualsevol cas aquesta situació de la manca d’habitatge, podria acabar traslladant aquestes problemes a municipis propers a la capital com el nostre.

La Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur), en la qual està englobada la patronal Aptur-Balears, que presideix Joan Miralles, considera pràctica la decisió del Govern respecte als pobles «ja que no es pot prohibir tot». Miralles va apuntar al seu dia que «la zonificació, tal com estava prevista, era inviable i complexa».

La llei de Lloguer Turístic i la llei Urbanística.

El vicepresident i conseller Biel Barceló avança que abans de Setmana Santa el Govern aprovarà l’esborrany de la Llei de Lloguer Turístic, perquè sigui tramitada la llei, per via d’urgència, al Parlament en un termini de dos mesos. Abans de juny o juliol, l’esmentada llei estarà vigent i d’obligat compliment en totes les Illes.

S’haurà de veure, una vegada la llei estigui en vigor, si el Consell de Mallorca o l’Ajuntament d’Algaida decideixen si hi hauria d’haver o no una zonificació de sòl. També s’hauria de considerar la futura Llei urbanística de les Illes Balears (LUIB), que substituirà l’actual Llei del sòl, i que aquesta passada setmana ha presentat la Conselleria de Territori, energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: