Divendres, setembre 29, 2023
AlgaidaCastellitxCulturaFestesTradicions

Nit algaidina de la Cultura 2021: crònica cultural d’un acte que, tot i la pandèmia, s’ha celebrat.

Tot i que l’edició anterior es varen celebrar, però no es feu un acte públic de lliurament, aquest 2021 l’Ajuntament d’Algaida ha volgut dur a terme la Nit Algaidina de la Cultura, malgrat que s’hagi vist condicionada a les mesures excepcionals per a fer front a la pandèmia de la Covid-19. Enguany, la novetat ha estat que la Rosa d’Or de la Pau ha estrenat un nou format i disseny.

L’acte ha comptat amb dues parts, un magnífic concert a càrrec de les mestresses cantants Cristina Llabrés González i Margalida Ramis Crespí i que han agradat moltíssim a la quarantena d’assistents com a públic a l’acte de lliurament dels Premis Castellitx. Al final d’aquesta notícia trobareu el vídeo tramès en directe a través del Facebook d’Es Saig amb aquesta actuació.

La part institucional ha anat a càrrec de la regidora de Cultura Margalida Garcies Simón que, en un emocionant discurs, ha recordat que “l’objectiu de l’acte era reivindicar la tendresa d’un poble i sentir-nos en companyia (…) deixar de ser una estadística per passar a ser un grup viu. Garcies ha recordat que els Premis Castellitx han crescut des de la seva creació el 1968 i que volen ser “la contribució del poble d’Algaida a la cultura del país, a la cultura catalana”. La regidora de Cultura ha agraït a Tomeu Sales, l’ànima dels premis i també a tots els membres dels jurats i a Titoieta Ràdio i es Saig per l’emissió en directe i les cròniques dels premis. També ha volgut recordar a totes les persones que havien participat de la festa dels premis i que ja no hi són a causa de la pandèmia.

A continuació Tomeu Salas ha citat els noms dels guanyadors i s’han visionat els vídeos de les persones premiades que no han pogut assistir a l’acte per causes laborals o relacionades amb la pandèmia i alguns dels presents han agraït personalment el premi.

Els guardonats són:

XLV Premi de Poesia: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 148 titulat Triomfs de la paraula exigua, d’Ella Ray, de Barcelona.

XLV Premi Pere Mulet Cerdà de Narració Curta: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 69 titulat Recordant Montaigne i Ciceró, de Joan Mundet Surroca, de Sant Pere de Ribes, el Garraf.

XLIII Premi Llorenç “Móra” de Poesia Popular (Glosat): Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 44 titulat Quan el virus és present de Felip Munar i Munar, de Lloret de Vistalegre. El glosador ha llegit la seva glosa durant l’acte i n’ha improvisada una per agrair l’existència dels premis.

XX Premi Joan Balaguer Mulet de Fotografia: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros pel treball núm. 250 titulat La espera de Roberta de Nicola, resident a Palma.

XIII Premi de Pintura: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros pel treball núm. 269 titulat Palma confinada de Lluís Vidaña Lladó, de Palma.

VIII Premi Musical 2021: Composicions per a Banda de Música: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 167 titulat Música de la Cort dels hòmens per a Banda sobre el Llibre de les Bèsties de Ramon Llull de Ximo Tarín Micó, de Barcelona.

II Premi de Guió de Curtmetratge en català: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 49 titulat Llúcia de Maria Caminal Pérez i Fran Menchón Ortiz, de Gavà, Baix Llobregat.

II Premi de Curtmetratges en català: Rosa d’Or de la Pau i premi en metàl·lic de 500 Euros: Treball núm. 213 titulat Dona dirigit per Marga Melià Rigo, de Palma. Aquest curtmetratge ha estat projectat just abans que la directora i guanyadora del premi es dirigís als assistents per agrair el premi.

El XXVI Premi d’Investigació i el IX Premi Juvenil de Narrativa Curta han estat declarats deserts.

A continuació trobareu el vídeo de la Nit Algaidina de la Cultura emesa a través del Facebook d’es Saig. Per motius de temps, s’ha retransmès tots els premis fins al començament de la projecció del curtmetratge guardonat, però no així les paraules d’agraïment de la directora Marga Melià que ha agraït no només el premi sinó també la tasca de la seva parella i la possibilitat d’haver pogut rebre físicament el premi.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: