Dissabte, desembre 9, 2023
AlgaidaCultura

Ovnipresents estrena Sa Pesta, l’obra més crítica de Pere Capellà

La companyia Ovnipresents presenta Sa Pesta 2020, una adaptació gamberra i jove de Sa Pesta de Mingo Revulgo al Casal Pere Capellà d’Algaida els dies 24 i 25 d’octubre.

La proposta, dirigida pel dramaturg i director Miquel Mas Fiol, és una producció de la companyia amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algaida i l’Ajuntament de sa Pobla, i està protagonitzada per Bel Albertí, Biel Morro, Guiem Juaneda, Rosa Marsillí i Bet Palou. Completa l’equip el baixista Joan Seguí, qui acompanyarà l’espectacle amb música en directe.

Sa Pesta, va veure la llum per primera vegada al Teatre Principal de Palma l’any 1951, i narra la història d’Esteve i Felip Rapitxo, dos científics despistats que inventen una arma capaç d’aniquilar a tota l’espècie humana. L’obra, que és considerada una de les primeres sàtires polítiques de les nostres lletres, va suposar un gran fracàs de crítica i públic, ja que els espectadors no van entendre el contingut llibertari i antibèl·lic que volia expressar l’autor.

Per a l’adaptació de la peça en el context actual, Mas Fiol s’ha servit d’altres materials com cartes, crítiques de l’obra en el seu moment i textos de Capellà. ” No volíem només mostrar Sa Pesta, sinó també ensenyar els efectes que va produir el seu estrepitós estrena i acostar la figura de Pere Capellà als nostres dies ” afirma Mas. D’aquesta manera, la nova adaptació de Sa Pesta, titulada Sa Pesta 2020, és una peça on es barregen gèneres com el teatre documental i la ficció.

L’equip, que va començar els assajos durant els mesos de juliol i agost, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algaida, gràcies a una residència artística al mateix Casal Pere Capellà, i també han comptat amb el suport de Llorenç Capellà, fill de l’ autor; l’historiador Pere Fullana, i la filòloga Maria Magdalena Alomar, tots especialistes en l’obra de Mingo Revulgo.

“Durant els primers dies d’assajos, vam fer tallers i rutes pel poble, per conèixer més a fons la joventut d’Capellàcomenta Guiem Juaneda, actor de el muntatge. Qui vengui a veure Sa Pesta 2020 es trobarà amb un muntatge jove, fresc i experimental; i sortirà amb ganes de seguir descobrint els nostres autors ‘afirmen des de la companyia. Les entrades per a l’esdeveniment poden aconseguir-se en el mateix Ajuntament d’Algaida o telefonant al 971 12 53 35.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d