Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaPinaPla de MallorcaRanda

Els batles i batlesses del Pla demanen al Govern millores en l’abastiment d’aigua

aixetaaiguaEls batles i batlesses del Pla de Mallorca exigeixen interconnectar les seves xarxes municipals d’aigua potable amb la de l’Agència Balear de la Qualitat de l’Aigua (Abaqua) del Govern, la qual serveix aigua procedent de les dessaladores, sa Marineta, sa Costera, etcètera- per posar fi als problemes de qualitat i proveïment que pateixen.

Amb aquesta finalitat, els primers edils d’onze dels catorze municipis que conformen la comarca es varen reunir ahir al Consolat de Mar amb la presidenta i el vicepresident del Govern. Francina Armengol i Biel Barceló varen qualificar de «prioritària» la seva proposta i es van comprometre a realitzar els «estudis» que corresponguin, segons va explicar un dels assistents i que recull avui l’edició en paper del diari Última Hora.

El servei d’aigua potable és problemàtic en bona part dels pobles del Pla. D’una banda hi ha un dèficit de qualitat (excessos de nitrats i de sulfats, bàsicament) i per l’altre un dèficit de quantitat (sobretot a Montuïri). De moment a Algaida no patim aquestes problemàtiques però això no significa que aviat també es pugui donar aquesta problemàtica al nostre municipi.

Els batles i batlesses aposten per corregir els problemes de qualitat i quantitat interconnectant les xarxes municipals i la de Abaqua. D’aquesta manera es podrien combatre l’excés de nitrats o de sulfats barrejant la seva aigua amb la del Govern (d’excel·lent qualitat i pobre en substàncies nocives per a la salut). També es podrien resoldre alguns dels problemes d’abastiment en cas de sequera i evitar haver de contractar camions cisterna. Això suposaria donar una solució a més de 35.000’persones que resideixen en el Pla de Mallorca.

Segons informa el rotatiu del grup Serra, un dels batles que va assistir a la reunió va explicar que la intenció era la d’arrencar el compromís que el Govern finançarà la interconnexió, «sigui amb fons de l’ecotaxa o amb recursos propis». Segons aquesta font, Armengol va valorar la reivindicació dels batles del pla com «un problema de calat i que és prioritari» solucionar-ho» i la presidenta es va comprometre a «donar una resposta» abans que acabi la legislatura.

El cost del projecte proposat per la Mancomunitat apuja a 15,8 milions d’euros, sense iva, cosa que sumant el seu desenvolupament definitiva podria superar els 20 milions d’euros, amb un termini d’execució de 24 mesos. L’obra transcorreria per camins públics “i no tindrà un impacte expropiatori per als propietaris dels terrenys”, assenyala la pròpia Mancomunitat. Ara Abaqua farà ara els seus propis estudis per valorar els costos de la infraestructura.

Als municipis del Pla que tenen mancomunat el servei (tots excepte de Petra, Sant Joan i Sencelles) els corre pressa conèixer si Abaqua finançarà la infraestructura atès que la concessió finalitza el 2018. “Des de la Mancomunitat no podem assumir per nosaltres mateixos el cost del projecte, per això demanem que sigui el Govern qui financi i solucioni definitivament el problema “, explica la seva presidenta, Joana Maria Pascual, que recorda que com a institució supramunicipal no tenen tampoc facilitats per accedir als ajuts locals del Consell.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: