Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaCulturaPinapolíticaRanda

Crònica del plenari municipal del mes de setembre

img_3303Amb una setmana de retard es dugué a terme el plenari municipal corresponent al mes de setembre de 2017. El motiu fou una reunió la setmana passada de la FELIB a Menorca a la qual havia d’assistir la Batlessa Maria Antònia Mulet. La batlessa va presentar en primer lloc al nou interventor Joan Obrador de l’Ajuntament que començà el passat primer de setembre.

La batlessa va iniciar la sessió deixant constància del suport al batle d’Alaró, Guillem Balboa, davant les accions amenaçadores que ha rebut en el seu domicili i que l’Ajuntament d’Algaida condemna.

Abans de començar el plenari amb el corresponent ordre del dia, es retirà la modificació de crèdit de les obres de la canaleta de Randa. Aquesta modificació d’urgència de 12.000 a 18.000 euros per dur a terme aquesta obra, requereix que hi hagi tota la corporació municipal. Al no ser-hi present na Dolors Robles del PP, s’haurà de convocar un plenari extraordinari la setmana vinent, ja que a més es vol que puguin començar les obres l’octubre, i es necessita ena exposició pública al BOIB de quinze dies.

La sessió va continuar amb l’aprovació de les festes laborals locals per a l’any 2018, que son les següents:

  • Algaida i Randa: dimarts 16 de gener (sant Honorat) i dimecres 25 de juliol (sant Jaume)
    Pina: dimecres 17 de gener (sant Antoni) i dimecres 26 de setembre (Sant Cosme i Sant Damià).

A continuació es va presentar al plenari la moció del Grup Popular a l’Ajuntament d’Algaida envers la neteja dels torrents del municipi. Els populars argumentaren que després de les pluges torrencials i desbordaments de torrents al municipi d’Algaida el gener de 2017, que part dels torrents són abocadors incontrolats de fems, deixalles i fins i tot d’animals morts i que després de l’abundant pluja i la plena dels torrents s’han trobat tot tipus de restes, afegit al fet que gran part de les finques i veïnats al voltant dels torrents varen quedar molt afectades per les inundacions, es proposa al ple de l’Ajuntament d’Algaida a instar a la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears que faci un pla de neteja dels torrents del nostre municipi i que prioritzi la neteja dels torrents de Son Capellà i el torrent de Pina.

La batlessa Mulet argumentà que tant en aquests anys, no s’han fet els torrents nets i n’és conscient que la conselleria hi ha fet feina però que els torrents d’Algaida no s’han fet nets. També fa constar que la Delegació de Govern, tot i les pèrdues de 100.000 euros de la torrentada que va patir Algaida, el nostre municipi no pot rebre les ajudes del ministeri per una formula legal de temporalitat i això ha creat problemes a les inversions del municipi. La batlessa per tant proposà transaccionar la moció per demanar també a la delegació de Govern que se demani quan i com l’Ajuntament d’Algaida podrà accedir aquestes ajudes i resoldre aquesta problemàtica. El PP accepta el canvi si se li afegeix a la seva que responguin per escrit quan s’haurà resolt el tema dels torrents., cosa que la batlessa hi va venir bé.

Tomeu Ballester posà en qüestió que la moció no fos partidista, com va afirmar el representant del PP, ja que digué que s’havia presentada a tota la resta de pobles malgrat que aquesta parli específicament d’Algaida. Per això s’hi mostrà d’acord però demanà la sol·licitud d’un nou conveni entre el Ministeri de Medi Ambient i la CAIB en matèria de torrents.

La moció fou transaccionada i fou aprovada per tot el plenari per assentiment.

Control i fiscalització.

Després de gairebé dos mesos sense control es produïren moltes preguntes, de les quals en destacarem les més importants. Rafel Oliver del PP demanà pel decret 212 per la transferència de les ajudes per a la identificació de les víctimes de la repressió franquista que foren executats a Porreres La batlesa Mulet va informar que aquesta era una partida pressupostada i que se va fer a l’entitat Aranzadi, responsable de les excavacions i anàlisis d’ADN per un import de 3.000 euros.

Altres decrets tenien a veure, a preguntes del PP amb el que s’ha tornat a demanar una subevnció dels doblers de l’ecotaxa, de dur a terme el projecte de la ruta Ramon Llull a la part de Randa i Cura, ja que és un projecte sostenible i supramunicipal.

La batlessa Mulet, responent a una pregunta del PP, va informar que s’han concedit els tres punts de recàrrega elèctrica a raó de 7.000 euros per punt i s’hauran d’afegir uns 5.000 euros per part de l’Ajuntament. Que seran dobles, per a recarregar dos cotxes, i que han d’estar abans de 17 de novembre.

Que ahir mateix dijous, el BOB publicava l’obertura del procediment per formar part de la borsa d’interins dels arquitecte municipal. Al seu torn Ballester de Més per Algaida, Pina i Randa, demanà per quan estaran el nou arquitecte amb la plaça definitiva i l’equip de govern va respondre que per novembre. La batlessa va voler deixar clar que l’embós de feines pendents de l’arquitecte municipal se deu a que només treballa dos dies a la setmana però que hi ha hagut un augment considerable de demandes d’obra major, i que tot i que l’obra menor ha passat a a ser comunicació prèvia, l’arquitecte ha de fer l’informe igualment.

Informació Municipal.

Ha començat el curs  a l’Escoleta Municipal Flor de Murta. Enguany hi ha 5 grups que amb 63 alumnes i s’ha incorporat una nova persona a mitja jornada. Oliver del PP demana si aquesta plaça estava creada i la resposta és que si que hi contaven perquè en realitat és mitja, però la batlessa va dir que donat que se tractava d’infants, tenien clar com equip de govern que si s’havia de posar una persona més, es faria..

S’ha adjudicat el contracte de la Escola Municipal de Música d’Algaida, per 10 mesos a l’Associació de la Banda de Música d’Algaida i que enguany no hi ha hagut els problemes de matrícula dels anys anteriors.

Dia 1 començaren 3 educadores socials a la Mancomunitat del Pla i una d’elles està el dimarts i divendres de permanència directa al poble i un tercer dia que intervé a altres pobles. També estan prevists que s’incorporin dues psicòlogues a la Mancomunitat.

Precs i Preguntes.

El PP es feu ressò de les queixes dels veïnats amb la plaga de moscards tigres al Campet. La batlessa respongué que ja s’han resolt, tot i que en temes particulars, l’Ajuntament no hi pot entrar i que l’empresa que dur aquesta tema ha detectat nous focus als embornals.

Oliver també va demanar per els queixes dels ressalts que s’han fet al carrer de s’Estació i si compleixen la normativa. La batlessa diu que se fia de l’empresa i dels seus tècnics però que el divendres dia 14 està previst si no plou rebaixar el ressalt que està més enfora per llevar la punta que hi fa.

Demanaren també els populars per la previsió de canviar uns punts verds.  Mulet va respondré que s’està mirant una finca amb un interès general, però que segons la normativa europeu de punts verds no es poden ubicar en zones rústiques i que per això a Algaida ‘ho teníem una mica millor’.

Respecte a les darreres notícies de vandalisme, la batlessa diu que tant la Guàrdia Civil com la Policia Local fan seguiment a una sèrie de joves que han fet malifetes o fumen porros.

Finalment Rafel Oliver va demanar pel tancament de la plaça el dia del sopar solidari i les queixes dels empresaris. L’Ajuntament reconeix que s’haguessin pogut preveure rutes alternatives i es preveu per l’any que tenir-ho en compte.

En el torn dels econacionalistes, Tomeu Ballester demanà pels aparcaments regulats del carrer de s’aigua. Mulet respongué que estarien la setmana que ve quan pugui la brigada d’obres. En resposta a altres aparcaments, la batlessa digué que el pàrquings de minusvàlids pintats ho ha fet una empresa i el que s’ha fet davant es Xaloc era a petició del centre de rehabilitació, que així com està senyalitzat està equivocat però que ho arreglaran per un moment.

Ballester demanà per les àrees d’aportacions. La batlessa digué que l’empresa hi ha fet molta feina però va reconèixer que hi ha un problema de voluminosos. Per això s’ha  establert que només se poden treure 3 voluminosos per casa i setmana.

Sobre el Camí de Castellitx, la batlessa informà a Ballester que la setmana que ve, personal del Consell de Mallorca farà el camí que proposa la propietat en GPS i després negociaran per on passa.

Respecte a lla petició de l’Ampa de Llucmajor i de la falta de conserges a l’IES LLucmajor se demana que l’Ajuntament s’adhereixi a la petició de demanda de conserges per a l’IES, cosa que a l’equip de govern li semblà bé.

Finalment demanaren per la nova adjudicatària del transport escolar i els problemes. La batlessa Mulet informà que la nova empresa té uns autocars molt grossos i no passen a diferents indrets del poble però sobretot a Randa, on dia 14 dos nins no foren recollits de Randa. La batlessa diu que això és un tema de la concessionària i que no pot esdevenir un problema de l’ajuntament.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: