Divendres, setembre 29, 2023
Algaida

Inaugurada l’ampliació de la Biblioteca Municipal d’Algaida

IMG_4425
Cartell del casal fet per Joan Verdera 

El conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, i el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, han inaugurat avui la nova Biblioteca Municipal del municipi, ubicada al Casal Pere Capellà que també s’ha vist millorat amb noves infraestructures i possibilitats.

El nou espai ha comptat amb una subvenció de 154.760 euros, provinents del Pla Especial d’Inversions 2016-2017, els quals han servit per finançar la totalitat del projecte de reforma i ampliació.

El projecte executat per l’Ajuntament d’Algaida ha servit per eliminar les barreres arquitectòniques de la biblioteca, així com també per ampliar-la amb la creació d’un nou espai infantil. A més, el consistori algaidí també ha millorat l’eficiència energètica de les instal·lacions i reduir així la despesa energètica.

Durant l’acte d’inauguració i de portes obertes per tal de donar a conèixer les noves instal·lacions, la batlessa Maria Antònia Mulet ha agraït l’aposta del Consell de Mallorca pel municipalisme. En aquest sentit, Mulet ha assegurat que “a vegades els municipis més petits no podem fer front a projectes d’inversió, per això el suport de les administracions supramunicipals és fonamental per a nosaltres”. La batlessa d’Algaida ha finalitzat destacant “la millora que suposarà per als infants i pel foment de la lectura aquest projecte que contribuirà a millorar l’educació i els valors dels infants del municipi”. La batlessa ha volgut fer un graïment molt especialment a la regidora de cultura Margalida Garcias i al bibliotecari en Tomeu Sales, tot recordant el que se deien un a l’altre quan la regidora de Cultura era la mateixa Maria Antònia Mulet: “no estarem contents fins que poguem veure l’obra d’ampliació de la biblioteca … I avui ja és una realitat”

Per la seva part, el conseller Joan Font ha destacat “l’esforç del Consell de Mallorca per poder invertir més de 33 milions d’euros als municipis de l’illa durant el període 2016-2017”. “La voluntat de l’actual equip de govern del Consell és la d’estar al costat dels ajuntaments de Mallorca, especialment dels més petits i amb manco recursos, i amb la posada en funcionament d’espais com el que avui inauguram ho estam aconseguint”, ha apuntat el conseller insular.

En la seva breu intervenció, Francesc Miralles ha disculpat l’absència de Miquel Ensenyat a la inauguració i ha volgut remarcar el paper de l’ajuda cultural que presta el Consell de Mallorca a les biblioteques municipals.

Finalment, les autoritats assistents també han visitat l’exposició ‘Art per la vida’, una col·lecció de serigrafies d’usuaris de Projecte Home Balears.

Vegeu la galeria de fotos de la nova biblioteca

Història de la Biblioteca

A Algaida la Biblioteca Municipal s’inaugurà el 25 de juliol de 1933, a partir del projecte del govern de la Segona República Espanyola, amb un fons bibliogràfic de 300 llibres, provinents del lot fundacional del govern de la República. La Biblioteca estava instal·lada en una dependència de la Casa de la Vila. Va romandre oberta amb normalitat fins a l’any 1936 i durant aquests anys es va crear la Junta lectora composta entre d’altres per representants de l’ajuntament ï ciutadans del municipi impulsors de la cultura; un d’aquests fou en l’escriptor i mestre Pere Capellà, estudiant en aquells moments i que fou el secretari de la junta. Durant el període de la guerra civil espanyol i bona part de la dictadura franquista la biblioteca municipal deixà d’oferir servei.

A partir de les eleccions democràtiques de l’any 1979, se sotmet el fons bibliogràfic a un exhaustiu inventari i es comencen les tasques de catalogació del material. L’any 1980 es registren els primers llibres en català i és la data amb la qual ha estat oberta al públic i ha ofert el servei amb normalitat, sobretot d’ençà que s’integrà dins la xarxa de Biblioteques de les Balears del Consell Interinsular, primer i, ja més darrerament, dins la Xarxa de Biblioteques del Consell de Mallorca.

A l’any 1995 i en el marc de les festes de Sant Honorat es va inaugurar la biblioteca actual al casal Pere capellà. 22 anys desprès s’ha inaugura’t la reforma i ampliació de la mateixa la qual compta amb un fons de prop de 20.000 exemplars i euns 400 socis lectors de totes les edats.

La biblioteca s’obrirà al gran públic el proper dimarts en el seu horari habitual. També està previst recuperar un espai físic per a la col·lecció local d’obres al nostre municipi.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: