Dilluns, desembre 4, 2023
Algaida

Algaida, el municipi que més doblers rebrà en el repartiment dels excedents de l’Agència de Disciplina Urbanística.

20171124_adt_tots
Foto: Consell de Mallorca

El Consell de Direcció de l’Agència de Defensa del Territori (ADT) ha aprovat, avui, el repartiment dels excedents entre els municipis membres. En total, es repartiran 1.338.000 euros entre 7 municipis membres de l’Agència. Aquesta quantitat correspon als excedents del període 2009-2016, ja que és la primera vegada que l’ADT du a terme aquesta iniciativa.

La consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha afirmat que «complim amb la paraula que vàrem donar als ajuntaments. Vàrem canviar els estatuts perquè els excedents no quedassin a l’Agència i es poguessin repartir entre els municipis». A més, també s’ha canviat la manera en què es distribuiran ja que abans «s’havia de fer a través d’una convocatòria de subvencions i, ara, cada municipi podrà decidir què fa amb aquests doblers sempre que siguin actuacions relacionades amb el territori».

Des d’enguany, els Estatuts de l’Agència marquen que els excedents s’han de repartir entre els ajuntaments adherits tenint en compte la quantia de les sancions imposades en el terme municipal. Com que aquesta és la primera distribució que es fa, es computen totes les sancions imposades des de la creació de l’ADT.

Pel que fa al repartiment, el municipi que rebrà una aportació major serà Algaida rebrà 395.111,40 euros (29,53 %), Son Servera, 279.775,80 euros (20,91 %); Montuïri, 201.101,40 euros (15,03 %), Marratxí, 172.735,80 euros (12,91 %); Puigpunyent, 141.560,40 euros (10,58 %); Campanet, 141.560,40 euros (10,58 %), i Felanitx tendrà 6.154,80 euros (0,46 %).  El nostre municipi ha estat un dels que d’ençà la seva incorporació a l’Agència més s’hi treballat en les infraccions per obres il·legals en sòl rústica. S’ha de tenir en compte que al 2017 s’hi han adherit 14 municipis que, possiblement, estaran en la llista de beneficiaris amb el repartiment d’excedents de l’exercici actual.

Aquests doblers s’hauran de destinar a les inversions que permeten els Estatuts de l’ADT, que també s’han modificat per augmentar l’autonomia municipal donant llibertat als ajuntaments per destinar-los a qualsevol de les finalitats que la llei permet per al patrimoni públic de sòl. Una de les finalitats inclou els  habitatges de protecció oficial ja sigui per a promoció o per adquirir solars per edificar-ne. A més a més, els ajuntaments podran dur a terme actuacions per millorar espais del municipi, principalment, zones degradades i fer obres per dotar els municipi de serveis urbanístics com, per exemple, xarxes de clavegueram, d’aigua potable, d’enllumenat públic o pavimentació de carrers. També es podran millorar espais naturals i dur a terme treballs de conservació i millora d’elements patrimonials catalogats, que siguin de propietat municipal.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: