26 abril, 2024
Algaida

Les esquerres guanyen a Algaida però VOX és 4a força

Els partits d’esquerres guanyen les eleccions generals a Algaida. El Partit Socialista torna a ser el partit més votat a Algaida, i de fet ha guanyat en totes les taules electorals, amb un 796 vots (un 27,83 %). Podemos també obté una gran resultat amb 448 vots (19,06 %) i Veus Progressistes amb 294 vots (10,28 %). La suma d’esquerres apuja a 1538 vots (57,17 %)

La dreta obté un important número de vots, però se veu un baixada dels resultats del PP amb 485 vots (16,96 %), que allò que perd ho guanya VOX que aconsegueix 366 vots (12,8 %). Ciudadanos en canvi augmenta una mica el número de vots respecte a les eleccions de 2016 (345 vots, un 12,06 %). la suma de la dreta apuja a 1192, als quals hi podriem afegir els 61 vots d’El Pi.

Les alegries i les penes anaven durant el recompte per barris. Els socialistes es mostraren satisfets per tornar a ser el partit més votat a Algaida després d’haver perdut la primera posició com a partit més votat en unes eleccions generals a Algaida. Els apoderats de Més per Mallorca observaren una vegada més la dificultat d’atreure votants a una candidatura unitària i progressista al congrés dels diputats. Els qui semblaven tenir-ho més assumit foren els del PP que ja anticipaven que el resultat seria dolent i veren amb resignació com bon part dels seus vots de dretes anaven a parar en mans de la candidatura de VOX. En allò que s’hi coincidiren els tres era en no veure clar d’on provenien la gran quantitat de vots d’extrema dreta en el nostre muncipi.

I a la resta de les Illes Balears?

La divisió de la dreta ha afavorit una clara victòria socialista a les Balears en les eleccions al Congrés. Per primera vegada des del 2008 el PSOE ha avançat el PP com a partit més votat als comicis estatals i els populars han perdut l’hegemonia. En concret, el PSOE s’ha endut tres dels vuit escons en joc a les Balears amb un 26,29% dels vots i el PP s’ha quedat a gairebé deu punts de distància, amb un sol escó i un 16,88% dels vots. El cop als populars ha estat especialment dur: no només ha perdut el primer lloc, sinó que –amb un 98,44% dels sufragis escrutats– ha quedat relegat al quart, per darrere de Podem (17,8%) i Cs (17,42%).

Les eleccions han demostrat un tomb cap a l’esquerra de la societat balear, tot i que han deixat els ecosobiranistes i a El Pi fora del Congrés, que hauran de fer balanç de perquè les forces sobiranistes i/o regionalistes de les Illes Balears no aconsegueixen representació de diputats en el congrés espanyol.

A nivell estatal la victòria del bloc d’esquerres (PSOE i Podemos), gràcies a la crida al vot únic ha evitat que les tres dretes sumassin. Ara resta saber a quina mena de pacte arribarà el PSOE de Pedro Sánchez per formar govern o si s’hauran de repetir les eleccions. De moment els analistes posen en dubte que se formi govern o acords abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 26 M.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint