Dimarts, setembre 26, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRandaSanitatSeguretat

Recopilació de mesures aprovades per fer front a la crisi del coronavirus

Des d’aquesta publicació modestament intentam compartir tota la informació, i que és molta i de manera constant, que se genera a través de les diferents administracions, per intentar donar resposta a la crisi del coronavirus. Són, segur que ho notau, dies feixucs però amb una mica d’enginy i bon humor segur que entre tots junts (malgrat la distància de seguretat) ens hem sortirem. Intenatem fer una recopilació de tota la informació que pot ser del vostre interès:

L’Ajuntament d’Algaida ha posat en marxa unes infografies per donar informació sobre allò que es pot fer i no durant l’estat d’alarma. També ha demanat col·laboració per si coneixem a persones que necessiten ajuda per fer les seves feines diàries.

A continuació us passam a contar tot allò que sabem fins ara del que han aprovat les administració autonòmica i que ha anunciat la president Francina Armengol:

 • Tancament dels ports i aeroports de les Illes Balears com a mesura per fer front a la crisi sanitària provocada pel virus de la COVID-19. Es tracta d’una mesura reclamada pel Govern de les Illes Balears, que s’ha anat aplicant de manera progressiva des de la setmana passada, i que ara es completarà amb un ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que establirà el tancament dels ports i aeroports amb un seguit d’excepcions imprescindibles: que els residents que estan fora puguin tornar i s’asseguri la mobilitat aèria per causes de força major en situacions molt excepcionals, com el cas de tractaments mèdics inajornables o treballs essencials i, sobretot, per a les connexions marítimes, que es “garanteixi en tot moment el proveïment de les Illes”.
 • El Servei de Salut ha autoritzat la renovació automàtica dels tractaments farmacològics per un període de dos mesos. Aquesta ampliació permetrà prorrogar les prescripcions, de manera que s’evitarà que els pacients hagin de tramitar la renovació a les consultes de medicina de família. S’ha pogut aplicar als tractaments introduïts en el sistema de Recepta Electrònica com a tractaments crònics, que els metges de família han de renovar cada cert temps. Per tant, tots els tractaments que tenien dispensació pendent s’han renovat per un període de dos mesos. A més a més es podran passar a cercar a la farmàcia fins a quinze dies abans de la data d’inici del tractament —no deu dies, com es feia fins ara—, per evitar que els usuaris de la sanitat pública hagin d’acudir a les farmàcies amb tanta assiduïtat.
 • També us recordam que hi ha hagut canvis alls centres de Salut . S’ha optat per atenció telefònica i si has estat mare, els metges vindran a casa teva a fer la visita del primer mes al teu infant. Si no han vengut pots telefonar als mateixos telèfons que a més a més han estat habilitats per notificar si temps símptomes del coronavirus.
 • El Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) ha aprovat la renovació automàtica de la demanda d’ocupació a partir del 16 de març fins tot el abril sense que les persones demandants hagin d’anar a l’oficina o al seu punt de segellat. Tampoc es produiran baixes per no renovar la demanda durant aquests dos mesos. A més a més, s’aprova la suspensió temporal de totes les accions formatives de formació professional per a l’ocupació durant, en principi, 15 dies, seguint les mesures preses en l’educació reglada.

Entre les mesures aprovades pel Consell de Ministres destaquen la mobilització de 200.000 milions d’euros, gairebé un 20% de l’PIB espanyol, per a mesures per combatre i pal·liar el “impacte econòmic i social” de la crisi del coronavirus, que ha deixat ja més de 11.300 contagiats i més de 500 morts, destaquen:

 • les famílies que es vegin més afectades per la crisi del coronavirus, per exemple alguns dels seus membres es vegin afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), podran acollir-se a una moratòria en el pagament de les seves hipoteques. Es tracta d’una mesura que se suma a la pròrroga de la suspensió de desnonaments fins 2024 aprovada la setmana passada.
 • Es destinaran 600 milions d’euros per a serveis socials i es garanteix per llei la protecció dels subministraments d’energia i d’aigua potable i es garantiran els serveis de telecomunicacions, com a serveis públics essencials.
 • Quant als ERTO, el Govern central ha aprovat també aquest dimarts agilitzar el procediments fins a termini màxim de 7 dies i ha aprovat que tots els treballadors afectats tinguin dret a percebre la prestació contributiva per desocupació, encara que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit per a això, i aquest temps consumit de atur no comptarà com gastat.
 • Per als treballadors que acreditin deures de cures de fills o persones grans dependents després del tancament de centres educatius i residències, tindran dret a adaptar la seva jornada o la reducció de la mateixa, sense que puguin ser sancionats o acomiadats per això. No obstant això, no hi haurà una prestació de la Seguretat Social que compensi la reducció.
 • per als autònoms, se’ls flexibilitzarà l’accés a una prestació per cessament d’activitat, que serà diferent de la prestació habitual i a la qual podran acollir-se els autònoms que hagin hagut de tancar els seus negocis per la crisi sanitària o que hagin hagut de reduir de manera significativa la seva activitat.
 • Per a les empreses, l’Estat vol proporcionar “tota la liquiditat que es necessiti per mantenir-se en operatiu”. A més, ha demanat a les empreses que mantinguin l’ocupació i l’activitat econòmica, i per això, l’Executiu tractarà que les empreses prioritzin acollir-se a ERTOs i reducció de jornades, en lloc d’acomiadar treballadors. Així, s’exonerarà del pagament de les cotitzacions a aquelles empreses que s’acullin a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació.
 • Es crearà una línia d’avals i garanties públiques de fins a 100.000 euros per mobilitzar entre 150.000 i 200.000 euros en la nostra economia si s’incorpora el sector privat.
 • També hi haurà una línia addicional d’avals de 2.000 milions per exportadors i per a pimes.
 • Així mateix ha anunciat que es tractarà d’impedir que empreses de països de fora de la UE puguin adquirir entitats espanyoles en sectors estratègics.
 • Així mateix, es dedicaran 30 milions d’euros a recerca de científica per fer front al coronavirus que aniran destinats a l’Institut de Salut Carlos III i al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

D’altra banda, la Prova d’Avaluació de Batxillerat d’Accés a la Universitat (PBAU) es mantindrà aquest curs 2019-20, tot i l’aturada de les classes presencials en tots els centres educatius d’Espanya pel coronavirus, però s’ajorna la seva convocatòria, tot i que encara no s’ha decidit quines seran les dates definitives de les proves d’accés a la universitat.Ho han acordat així aquest dimarts els ministeris d’Educació i Universitats juntament amb els responsables educatius de les comunitats autònomes i els rectors universitaris,

Finalment us volem informar d’una gran inciativa sorgida des del nostre municipi per alleugerir el confinament d’aquest dies per coronavirus. Des d’Artstukada volen fomentar la música i posar el seu granet d’arena fent telebatucada a que aquests dies no es facin tan feixucs. Per tant, han decidit sortir aquest dijous dia 19 a les 18: 30 h als portals, balcons, finestres i/o terrasses i provar de fer una batucada a distància. Segurament des de casa vostra només podreu sentir un dels tambors de l’agrupació, però la intenció és tocar una o vàries de les cançons que practicam a la nostra batucada però a carrers, metres o inclús quilòmetres de distància! Qui es vulgui afegir pot fer-ho utilitzant estris de casa o qualsevol cosa que pugui utilitzar per acompanyar des de casa seva les nostres tonades. Si vos agrada la iniciativa dissabte repetiran

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: