Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRandaSanitatSeguretat

Mesures aprovades pel govern central amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma.

El Govern central ha aprovat avui dissabte, en un consell de ministres extraordinari i presèncial, les mesures que s’inclouen dins la declaració de l’estat d’alarma.

El president de el Govern ha anunciat que l’estat d’alarma arrencarà aquesta mitjanit, després que el Reial decret es publiqui al BOE. “L’autoritat competent en tot el territori serà el Govern”, ha assegurat Sánchez. És a dir, serà el seu Executiu la màxima autoritat en tot l’Estat en matèria d’Interior, Defensa i Sanitat. Aquesta mesura ha provocat les queixes públiques de el Govern basc i de la Generalitat de Catalunya, que entenen que es envaeixen les seves competències.

Sánchez ha assegurat que “les comunitats autònomes mantindran la gestió, dins les seves competències, dels serveis sanitaris”. Les Forces i Cossos de Seguretat de tot l’Estat sí que es posaran sota les ordres de l’Ministeri de l’Interior.

El cap de l’Executiu ha informat que aquest diumenge es reunirà per via telemàtica amb els presidents autonòmics, als quals ha dit que “han de deixar de banda la seva diferències, situar-se darrere de Govern i centrar-se en vèncer el virus. No hi ha ideologies ni territoris. Els nostres ciutadans són el primer “.

Sánchez ha reclamat a les Autonomies “coordinació, cooperació i col·laboració” i ha sostingut que s’analitzarà “el que passa en cada territori, s’han de prendre mesures en funció de la fase de propagació i distribuirem els esforços on més es necessiti”.

Pedro Sánchez ha comparegut davant els mitjans per assegurar que “Espanya s’enfronta a una emergència de salut pública que requereix solucions extraordinàries”. “Una crisi sanitària a la qual donarem resposta amb el major rigor científic i tots els recursos necessaris”, ha assenyalat per justificar la mesura. Tot amb l’objectiu de baixar la corba de contagis del coronavirus.

El president de Govern ha reiterat que la situació “no és estàtica” i que Espanya ja no està en “fase de contenció”. Sánchez ha dit que la missió del Govern és “protegir els espanyols i guanyar al virus”.”La victòria començarà quan les altes siguin superiors als nous infectats i serà més gran quan caigui la propagació. Llavors l’economia es recuperarà amb força”, ha compromès Sánchez, que ha demanat “anar tots a una”

“És comprensible la ràbia i la injustícia. No hi ha res que malmeti més l’ànim d’una persona que el desconegut. Però hem d’actuar amb disciplina social”, ha dit.

Les mesures que s’aplicaran

Així el Govern d’Espanya confinarà a tots els ciutadans a casa excepte per causa de força major, limitant al màxim els seus moviments per frenar l’expansió del coronavirus.

Entre les excepcions per sortir al carrer es troben la compra d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; l’assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; l’accés a centres de salut i hospitals; i el desplaçament als centres de treball.

Pel que fa a la circulació de vehicles particulars, es permetrà únicament per a la realització de les activitats esmentades anteriorment o per al proveïment en gasolineres. Aquests desplaçaments s’han de fer de manera individual

També es tanquen tots els establiments comercials (bars, restaurants, tendes i comerç minorista que no sigui essencial. Queden exclosos els supermercats, farmàcies, benzineres, tendes d’alimentació, òptiques i centres mèdics.

Pel que fa a l’àmbit laboral, “els empresaris, tant públics com privats, estan obligats a facilitar mesures que permetin la prestació laboral o funcionarial dels empleats per mitjans no presencials sempre que això sigui possible”.

El Reial Decret també contempla mesures extraordinàries per reforçar el Sistema Nacional de salut. Així, totes les autoritats sanitàries, així com els funcionaris i treballadors, queden “sota les ordres directes del ministre de Sanitat en el que sigui necessari per a la protecció de persones, béns i llocs, poden imposar serveis extraordinaris per la seva durada o per la seva naturalesa” .

Per garantir el bon funcionament de la cadena subministrament d’aliments, les autoritats podran acordar la “intervenció d’empreses” i la mobilització de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i les Forces Armades.

Els operadors de transport reduiran l’oferta total d’operacions en al menys un 50% en els serveis de transport públic de viatgers per carretera, ferroviaris, aeri i marítim que no estan sotmesos a contracte públic o obligacions de servei públic. Aquesta retallada podria ampliar fins al 60% en el cas que es consideri necessari. No obstant això, no es tanquen ni aeroports ni ports.

En relació amb tots els mitjans de transport, els “operadors de servei de transport de viatgers queden obligats a realitzar una neteja diària dels vehicles de transport, d’acord amb les recomanacions que estableixi el Ministeri de Sanitat”.

D’altra banda, l’Executiu no prohibeix les misses (si bé el Bisbat de Mallorca les ha suspeses a partir del dilluns) ni els casaments o funerals però sí les restringeix i estaran condicionades a la possibilitat que els assistents a aquestes celebracions religioses puguin mantenir la distància de seguretat “d’almenys un metre” per evitar contagis.

Totes aquestes restriccions en la circulació seran efectives a partir d’aquesta propera mitjanit.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: