Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRandaSanitatSeguretat

Totes les claus per entendre que es podrà fer a partir demà dia 2 de maig: qui pot i quan es pot sortir?

Una setmana després de la sortida dels nens , el Govern espanyol va confirmar que demà dissabte serà possible sortir a passejar i a fer exercici de forma individual. Es tracta d’una de les primeres mesures de la desescalada prevista per l’Executiu per als pròxims mesos, la fase 0 es completa aquest dilluns 4 de maig a tot l’estat excepte a Formentera (Illes Balears), del Ferro, La Graciosa i la Gomera (les tres a les Canàries), que passaran directament a la fase 1.

Per això, ha afirmat que serà possible sortir a partir de dissabte dia 2 de maig, tant per passejar com per a realitzar alguna activitat física no professional a l’exterior. Així mateix, el ministre va afegir una altra possibilitat addicional per sortir que també entrarà en vigor aquest dissabte. Es tracta de la cura i recol·lecció de productes agrícoles als horts particulars quan no es tracti d’activitats de naturalesa laboral.

Qui podrà sortir?

La mesura està prevista, en principi, per a totes les persones majors de 14 anys, ja que els passejos per als menors de 14 ja es van establir dissabte passat.

Quedaran excloses, però, “les persones que presentin símptomes o que estiguin en un període de quarantena o per aïllament domiciliari per haver patit la malaltia o per ser contacte estret d’una persona que hagi patit la COVID-19”, ha informat el ministre de Sanitat. La lògica que se seguirà serà similar a la de les sortides amb menors: un passeig a el dia i a un quilòmetre de distància de el domicili en què s’habiti.

Com a novetat, es podrà realitzar l’activitat amb un altre adult. Després de setmanes duent a terme activitats, com anar a comprar, de manera exclusivament individual, el Govern permetrà a partir d’aquest dissabte els passejos acompanyat d’un altre convivent adult, com a màxim, o del cuidador habitual. Pel que fa a la durada d’aquestes sortides, al BOE no es recull cap limitació, més enllà de trobar-se dins de les franges horàries estipulades. 

I per fer esport?

En el cas de l’esport, les condicions de distància es flexibilitzen. “Es permet la pràctica de qualsevol esport, sense contacte amb tercers, una única vegada a el dia, en el mateix municipi”, ha informat Illa en la roda de premsa. Tampoc ha especificat el temps que pot durar aquesta activitat.

No obstant això, al contrari que amb les passejades, l’esport ha de dur-se a terme de forma completament individual. L’única excepció són les persones que “per necessitat hagin de sortir acompanyades”.

En quin horari es podrà sortir?

Sanitat ha escoltat la petició de diverses comunitats autònomes -com Madrid, Catalunya, Canàries o Extremadura-, que proposaven l’ús de franges horàries per evitar aglomeracions i com a forma de protecció per als sectors de població més vulnerables, com els majors de 70 anys.

La divisió constarà de franges diferenciades per a tres grups diferents: la pràctica de l’esport i les passejades amb un màxim d’un altre convivent; les passejades amb aquelles persones que necessitin un cuidador o majors de 70 anys; i les passejades amb menors de 14 anys.

  • Adults: tant per a l’esport com per a les passejades amb un convivent, es podran realitzar entre les 6:00 i les 10:00 del matí, i entre les 20:00 i les 23:00 hores de la nit.
  • Majors de 70 anys i dependents: Per a aquelles persones que necessitin sortir acompanyades d’un cuidador o persones majors de 70 anys, es reserven les franges horàries de 10:00 a 12:00 del matí i de 19.00 a 20.00 de la tarda.
  • Passejades de menors de 14 anys: les passejades amb menors de 14 anys estaran reservats per a les 12:00 a les 19:00 hores.

En els municipis de menys de 5.000 habitants, no s’aplicaran aquestes franges i es podrà sortir indistintament de 6 del matí a 23 de la nit. El BOE recull també una altra excepció: els casos en què per raons mèdiques acreditades o motius de conciliació justificats es hagi de sortir a altres hores. 

És obligatori l’ús de mascareta durant aquestes sortides?

El Govern ja va anunciar que l’ús de mascareta està “altament recomanat en totes les fases” a més de “a la nova normalitat”. No obstant això, el director de el Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va reconèixer aquest dimecres la dificultat de la seva implementació en tots els casos.

“No tothom pot usar una màscara”, va explicar el responsable tècnic de l’Ministeri de Sanitat en roda de premsa. Entre aquests casos, es troben aquelles persones que pateixen “problemes respiratoris”, les “persones que poden patir crisis d’ansietat” o aquells l’activitat requereix un “alt nivell d’exercici físic”.

En aquest sentit, Illa ha mantingut l’ús de la màscara com una “recomanació” i ha posat èmfasi en la importància de mantenir una “distància interpersonal idealment de dos metres i, com a mínim, d’1,5 metres”. A més a més, ha recordat que hi ha seguir les mesures d’higiene personal adequades, com el rentat de mans abans i després de les sortides.

Per on es podrà fer esport i passejar?

Es podrà circular per qualsevol via o espai d’ús públic, inclosos els espais naturals i zones verdes que estiguin autoritzades, sempre que es respectin els límits de distància i mesures d’higiene establerts. Les passejades estan limitats a un quilòmetre pel que fa a el domicili i l’esport individual a el municipi on es resideix. Està prohibit agafar vehicles motoritzats o transport públic per desplaçar-se a altres llocs en els quals practicar esport. 

El Govern demana evitar els llocs concorreguts i en els que puguin existir aglomeracions.

Quins requisits cal complir per a anar als horts d’autoconsum?

Aquestes activitats hauran de dur-se a terme en el mateix terme municipal del domicili o en l’adjacent, amb l’excepció de si es tracta de la “cura d’animals o d’horts d’autoconsum”. En aquest cas, estarà permès desplaçar-se més enllà del municipi adjacent. No obstant això, Illa ha subratllat la necessitat de realitzar el “mínim de desplaçaments possible”.

Les cures agrícoles també es realitzaran de forma individual, “llevat que s’acompanyi a persones amb discapacitat o menors”, ha explicat el ministre.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: