Dijous, novembre 30, 2023
AlgaidaCoronavirusEconomiaPinaRandaSanitat

Demà començà la fase O de desconfinament. Guia de les mesures que entren en vigor.

Comença el pla de desescalada que el govern central va donant a conèixer amb comptagotes. De fet, fins aquest diumenge, el BOE ha publicat el decret que ha de regular les condicions amb què el comerç minorista, les perruqueries i els centres d’estètica podran tornar a la feina demà dilluns.

El president del govern central Pedro Sánchez va anunciar ahir que els establiments de menys de 400 metres quadrats podran tornar a obrir en aquesta fase 0 de la desescalada, que comença demà. Els clients només podran anar a comprar a les botigues i establiments del seu municipi.

Podran obrir, però han de garantir una sèrie de mesures d’higiene i de seguretat:

  • Cita prèvia i amb atenció individualitzada als consumidors. Per tant, només acceptaran un client per cada dependent.
  • Hauran de prioritzar l’atenció als clients de més de 65 anys en les franges habilitades per a les seves sortides (entre 10 del matí i 12 del migdia i entre 7 i 8 del vespre).
  • Hi haurà d’haver mampares de separació entre clients i treballadors i respectar els dos metres de separació interpersonal.
  • A les botigues de roba i calçat, les peces que s’hagin provat els clients hauran de ser desinfectades abans de tornar-les als prestatges. També s’haurà de netejar cada emprovador després que hi hagi passat el client.
  • Caldrà netejar i desinfectar els espais dues vegades cada dia, una coincidint amb l’horari de tancament.
  • La roba que facin servir els dependents o els treballadors dels comerços també s’haurà de rentar diàriament.
  • En el cas de les perruqueries i centres d’estètica, tant els clients com els treballadors hauran de portar sempre posada la mascareta.

Està previst que l’ordre ministerial que afecta el petit comerç i els serveis professionals doni potestat a les comunitats autònomes perquè pugin modificar els horaris comercials amb la finalitat d’evitar aglomeracions.

Les perruqueries, amb cita prèvia i mascareta

El sector de les perruqueries també afronta amb molts dubtes la tornada, a partir de demà, a la feina. Es probablement un dels serveis de petit comerç que més demanada tindran els primers dies després de gairebé 50 dies de confinament, i també de tancament dels seus establiments.

De moment, el que ja està confirmat és que tant clients com treballadors hauran de portar mascareta i serà imprescindible tenir cita prèvia per ser atès. L’obligatorietat d’atenció amb cita prèvia no s’aixecarà fins a l’entrada en la fase 1 de la desescalada, prevista, segons els territoris, a partir de l’11 de maig.

A més a més, l’establiment haurà de garantir que els clients es mantenen a dos metres de distància entre ells. I hauran de prioritzar que la gent gran pugui anar-hi en les franges reservades perquè aquest col·lectiu pugui sortir al carrer.

Mascareta obligatòria en el transport públic

És la principal novetat que ha detallat el cap de l’Executiu, que ha anunciat també que el Govern preveu incrementar la seva distribució amb sis milions en els principals nuclis de transport públic a partir de el 4 de maig. 

Restaurants amb menjar per endur-se’n

Els locals d’hostaleria podran obrir per vendre menjar per endur-se’n a domicili sense consum en el local. El servei haurà de prestar-se amb la màxima protecció.

Activitats culturals i d’oci

L’única novetat és l’obertura d’arxius, als quals podran acudir els ciutadans amb independència que la documentació pugui ser requerida també per internet, però sempre amb cita prèvia.

Entrenaments professionals

S’autoritzen els entrenaments per als esportistes professionals, que seran individuals i sense límit de temps, però dins l’horari entre les 6 i les 10 i entre les 20 i les 23 hores, i dins dels límits del terme municipal on es tengui la residència.

Passejades i esport individual

Es mantenen les “mesures d’alleujament” ja autoritzades. Entre elles, les sortides dels menors de 14 anys seguint la “regla dels quatre uns” -un adult, un cop a el dia, una hora com a màxim i, com a molt, a un quilòmetre de distància de l’domicili habitual- i l’activitat esportiva i passejades a l’aire lliure per al conjunt de la població en determinades condicions. 

Es tornen a permetre determinades obres de construcció

S’aixeca la suspensió de les obres i reformes que es facin en locals, habitatges o altres zones delimitades de l’edifici no habitades o les que no tinguin accés els residents mentre durin les obres, sempre que es compleixin les condicions establertes. Així mateix, mitjançant aquesta modificació es permet l’accés a zones no sectoritzades de l’edifici, per a la realització de les operacions puntuals de connexió amb les xarxes de serveis de l’edifici que siguin necessàries per a escometre les obres.

Com se sabrà si passam d’una fase a una altra?

Demà les Illes Balears, a excepció de Formentera, iniciarà la fase 0 de desconfinament. Segons ha detallat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, dos dels criteris quantitatius que han de complir les províncies o illes per avançar en la fase de desescalada seran “tenir la capacitat” de poder posar en marxa “en el termini màxim de cinc dies “entre 1,5 i 2 llits d’Unitats de Cures Intensives (UCI) i entre 37 i 40 llits de “malalts aguts” per cada 10.000 habitants.

Aquests són alguns dels paràmetres que tindrà en compte Sanitat per considerar les propostes de les comunitats autònomes, que hauran trasladárselas a Govern perquè “les decisions siguin consensuades”. Ho han de fer amb un termini d’una setmana “a la presa de la decisió” excepte aquesta setmana, quan es podrà fer fins el dia 6. Illa ha explicat que les unitats territorials “de referència” són les províncies i illes, però ha reiterat que si les comunitats plantegen altres unitats que compleixin amb els criteris “es considerarà i analitzarà”.

El Govern dóna de marge fins al 6 de maig a les 14 hores perquè les comunitats autònomes facin arribar a Sanitat les primeres propostes d’evolució en la desescalada en funció de l’anàlisi dels indicadors epidemiològics i la capacitat de resposta sanitària.

En les propostes, els governs autonòmics hauran de deixar constància de la fase en què es troben ia la qual pretenen transitar, així com les “mesures de desescalada a adoptar i les dates temptatives per a la seva entrada en vigor”.

Avui també s’han publicat les condicions d’obertura d’altres comerços a partir de la fase 1, que començaria si tot va bé el proper dilluns 11 de maig, i de la qual us n’informarem en un altre article, una vegada el govern central que afirma aporta per una cogobernança a les comunitats autònomes, confirmi que Mallorca passarà a la següent fase del desconfinament.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: